Cloudflare е популярно име в индустрията днес. Нека да разберем повече за какво става въпрос.

Как да стане програмист

Важно е да знаете какво е Cloudflare, ако се отнасяте сериозно към сигурността и хостинга на уебсайта си. Това е една от най-популярните компании, предлагащи решения за сигурност. В тази статия ще знаем повече за него.

Какво е Cloudflare?

Cloudflare е мрежа за доставяне на съдържание, често написана като CDN. Първо да се запознаем с CDN. Това са мрежи, отговорни за доставката на съдържание.

Няма да е грешно да заявим, че интернет няма да работи без подходящ CDN. Всъщност вие използвате CDN всеки ден, за достъп до интернет, отворете блога си и т.н., без дори да го осъзнавате.

CDN осигуряват достъп до данни, намерени в мрежата. Това включва всичко – от писмено съдържание като новинарски статии и рецензии до видеоклипове в YouTube и други подобни платформи. Всъщност всяко малко сърфиране, включително платформите за социални медии, включва използването на CDN.

Необходимостта от CDN е съвсем очевидна. Днешното поколение е нетърпеливо и няма време да чака да се зареди уебсайт. Повечето потребители ще напуснат сайт, ако се изисква повече от 3 секунди да се зареди.

Това забавяне се дължи на някои неща, главно на физическото разстояние между вас и съдържанието, до което се опитвате да получите достъп. CDN преодоляват тази празнина, за да гарантират бърз достъп до съдържанието, независимо къде е хоствано.

Как работи мрежа за доставка на съдържание?

Задачата на CDN е да преодолее разликата между вас и сървъра, но как работи? Концепцията е доста проста. Той работи, използвайки кеширащата технология.

CDN копират уебсайтове и съхраняват тези копия на различни международни места, така че потребителите да могат да го достигнат без никакви проблеми.

Не е нужно да имате достъп до основния сървър, за да разглеждате съдържание. Можете да стигнете до най-близкия сървър, като по този начин намалите времето, необходимо за осъществяване на връзка. В резултат на това уебсайтът се зарежда по-бързо и ефективността е гарантирана.

Кеширането е популярна техника. Почти всички браузъри поддържат кеш на разглежданите уебсайтове. Следващия път, когато посетите даден сайт, браузърът ще избере кеширания файл, запазен на вашия компютър, като по този начин ще намали времето, необходимо за зареждане на страница. CDN работят по подобен начин благодарение на локалните сървъри.

Интересни неща, които трябва да знаете за Cloudflare

Cloudflare е голяма компания, но не много хора знаят как работи или за какво става въпрос. Стартиран през 2010 г. на много говори за TechCrunch конференция. Тази компания в Сан Франциско е доставчик на обратен прокси и CDN с над 60 000 сайта под платформата.

Ето някои от най-интересните му услуги:

1. Защита от разпространено отказване на услуга (DDoS): DDoS е атака за отказ от услуга, която използва множество заразени системи, за да уцели целта. Атаката води до DOS атака и сваля системата. Повечето хостинг доставчици не позволяват добра защита срещу подобни атаки. Това може да доведе до намаляване на вашия блог. Cloudflare защитава системата, за да предотврати подобни атаки, като използва комбинация от функции за защита, включително captchas.

2. Услуга за имена на домейни (DNS): Cloudflare обработва DNS заявки за потребители в мрежа anycast. Компанията предлага най-добрите времена за реакция там и е много търсена поради тази причина.

3. Доставка на съдържание: Cloudflare създава кеширани версии на съдържание и го разпространява на големия си брой международни сървъри. Потребителите могат да получат достъп до сървъра, който предлага най-бързото време за реакция, т.е.: е най-близкото, за да се осигури по-ниска употреба на процесора, по-добри скорости и по-ниски изисквания за честотна лента.

Cloudflare е популярно име днес и се използва от голям брой компании, включително Medium, Yelp, DigitalOcean и Stack Overflow.

Как работи?

как работи

Cloudflare работи като обратен прокси и е известно, че е доста надежден. Може да звучи много сложно на хартия, но е доста лесна за употреба.

Регистрирайте се за услугата и копие на вашия уебсайт ще се съхранява на сървъри на Cloudflare, известни също като центрове за данни. След това свържете DNS и вашият сайт ще бъде лесно достъпен за потребителите. Сървърите подобряват доставката чрез съхраняване на съдържание в своите центрове за данни. Тези сървъри са надеждни и могат да се справят с тежък трафик.

Няма да се притеснявате, че трябва да ръчно кеширате вашия сайт всеки път, когато правите промени в него. Системата работи автоматично; обаче може да отнеме около 24 часа, за да се свържат DNS сървърите за първи път.

Друга страхотна характеристика на Cloudflare е сигурността на сайта. Той може да блокира заплахи въз основа на редица фактори, като черни списъци, репутация и HTTP заглавки. Освен това Cloudflare може също да предотврати спам, да спре DDoS атаки и да защити ключовите портове от хакери.

Какво може да предложи Else Cloudflare

Cloudflare също предлага оптимизация на изображенията. Неговата усъвършенствана технология може да намали размера на файла с около 35%, без да се отразява на качеството. Плюс това, той също така гарантира, че изображенията са оптимизирани за мобилни устройства, като по този начин подобряват общата производителност и времето за зареждане.

Това е много важно, тъй като изображенията могат да повлияят на времената на натоварване по много негативен начин.

Лесната за потребителя платформа е известна и с повече функции за кикас като IPv6, SPDY, HTTP / 2, специални SSL сертификати, правила за движение и др..

Cloudflare: Последната дума

Сега, когато знаете какво е Cloudflare, ще бъде лесно да разберете как може да ви помогне. Има редица CDN, но Cloudflare стои висок благодарение на своите невероятни функции. Той защитава сайтовете, лесен е за употреба и също така подобрява скоростта.

Въпреки че има потенциал за подобрения, все пак може да е мъдра идея да опитате безплатния план, за да знаете за какво става въпрос. Актуализирането до платена програма също е много лесно.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me