A kiberbiztonság a leginkább érintett, mivel a számítógépes fenyegetések és támadások túlnövekednek.

A támadók most kifinomultabb technikákat alkalmaznak a rendszerek célzására. Mind a magánszemélyek, a kisvállalkozások vagy a nagy szervezetek mind érintettek lesznek. Tehát ezek a cégek, függetlenül attól, hogy az informatikai vagy nem az IT-vállalkozások megértették-e a kiberbiztonság fontosságát, és arra összpontosítanak, hogy minden lehetséges intézkedést meghozzanak a kiber-veszélyekkel szemben.

A számítógépes fenyegetések és hackerek elleni küzdelem során a szervezeteknek és alkalmazottaiknak lépésről lépésre kell lépniük velük szemben. Mivel mindent szeretnénk az internethez csatlakoztatni, ez növeli a sebezhetőségek, a jogsértések és a hiányosságok esélyét.

Elmúltak azok a napok, amikor a jelszavak elegendőek voltak a rendszer és az adatok védelméhez. Mindannyian szeretnénk megvédeni személyes és szakmai adatainkat, és ezért a kiberbiztonság az, amit tudnia kell az adatvédelem biztosítása érdekében.

Tehát hagyjuk meg a kiberbiztonság fogalmának meghatározását ….

Mi az a kiberbiztonság??

A kiberbiztonság az érzékeny adatok, számítógépes rendszerek, hálózatok és szoftveralkalmazások számítógépes támadásokkal szembeni védelme. A számítógépes támadások általános terminológia, amely számos témát lefed, de néhány népszerű a következő:

  • Azon belül tárolt rendszerek és adatok megsértése
  • Források kiaknázása
  • Jogosulatlan hozzáférés a célzott rendszerhez és érzékeny információkhoz való hozzáférés
  • Az üzleti és folyamatainak normál működésének megzavarása
  • A ransomware támadások felhasználása az adatok titkosításához és az áldozatok pénzének kiszorításához

A támadások egyre innovatívabbá és kifinomultabbá válnak, ami képes megzavarni a biztonságot és feltörni a rendszereket. Tehát minden üzleti és biztonsági elemző számára nagyon nehéz feladat, hogy legyőzze ezt a kihívást, és küzdjön le ezekkel a támadásokkal.

A kiberbiztonsági intézkedések szükségességének és gyakorlatának megértéséhez röviden áttekintjük a fenyegetések és támadások típusait.

zsarolóprogramok

A Ransomware egy fájl titkosító szoftver, amely egyedülálló, robusztus titkosítási algoritmust használ a célrendszer fájljainak titkosításához..

A Ransomware fenyegetésének szerzői egyedi dekódoló kulcsot hoznak létre minden áldozata számára, és távoli szerverre menti. Így a felhasználók egyetlen alkalmazással sem férhetnek hozzá a fájlokhoz.

A ransomware szerzői ezt kihasználják, és jelentős váltságdíjat követelnek az áldozatoktól a visszafejtési kód megadása vagy az adatok visszafejtése érdekében. De az ilyen támadások garantálják az adatok helyreállítását még a váltságdíj megfizetése után is.

Botnetek támadása

A botneket eredetileg egy csoporton belüli meghatározott feladatok elvégzésére tervezték.

Ez egy hálózat vagy eszközcsoport, amely ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódik egy feladat végrehajtásához. De ezt a rossz szereplők és a hackerek használják, amelyek megpróbálják elérni a hálózatot, és minden rosszindulatú kódot vagy rosszindulatú szoftvert fecskendeznek be, hogy megzavarják annak működését. Néhány botnet támadás a következőket tartalmazza:

  • Elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások
  • Spam e-mailek terjesztése
  • Bizalmas adatok lopása

A botnetek támadásait nagyszabású vállalkozások és szervezetek ellen általában hatalmas adathozzáférés miatt hajtják végre. E támadás révén a hackerek nagyszámú eszközt irányíthatnak, és veszélyeztethetik őket gonosz motívumai miatt.

Társadalmi mérnöki támadások

A szociális mérnöki munka a taktika, amelyet a számítógépes bűnözők használnak a felhasználó érzékeny információk gyűjtésére.

Becsaphat téged vonzó hirdetések, díjak, hatalmas ajánlatok megjelenítésével, és felkérheti, hogy adja meg személyes és bankszámla adatait. Az összes ott megadott információt klónozzák, és pénzügyi csalásokhoz, személyazonossági csalásokhoz használják fel.

Érdemes mondani a ZEUS vírus amely 2007 óta aktív, és amelyet társadalmi mérnöki támadási módszerként használnak az áldozatok banki adatainak ellopására. A pénzügyi veszteségek mellett a szociális mérnöki támadások más pusztító fenyegetéseket is képesek letölteni az érintett rendszerre.

Cryptocurrency eltérítése

A Cryptocurrency eltérítése az új kiegészítő ezen a számítógépes világon.

Mivel a digitális valuta és a bányászat egyre népszerűbbé válnak, így a számítógépes bűnözők körében. Úgy találták, hogy gonosz előnyeik vannak a kriptovaluta-bányászatnak, amely magában foglalja a bonyolult számítástechnikát a virtuális valuta bányászatában, például Bitcoin, Ethereum, Monero, Litecoin stb..

A Cryptocurrency befektetők és kereskedők a lágy célpontja ennek a támadásnak.

Cryptocurrency eltérítés, más néven „Cryptojacking”. Ez egy olyan program, amelynek célja bányászati ​​kódok csendes befecskendezése a rendszerbe. Így a hacker csendesen használja a megtámadott rendszer CPU-ját, GPU-ját és erőforrásait a kriptovaluta bányászatához..

A technikát különösen a Monero érmék bányászására használják. Mivel a bányászat összetett folyamat, a CPU-erőforrások nagy részét elhasználja, ami befolyásolja a rendszer teljesítményét. Ezenkívül az Ön összes költségét megteszik, így az áldozat hatalmas villanyszámlát és internetes számlát kaphat.

Ez csökkenti az érintett készülék élettartamát is.

Adathalászat

Az adathalászat csalás, ha spam e-maileket küldenek bármilyen legitim forrásból való visszaélés útján.

Az ilyen leveleknek erős tárgyköre van, mellékleteivel, például számlával, állásajánlatokkal, jó hírű szállítási szolgáltatások nagy ajánlataival vagy a cég magasabb szintű tisztviselőinek fontos leveleivel.

Az adathalász csalások a leggyakoribb számítógépes támadások, amelyek célja az érzékeny adatok ellopása. Mint például a bejelentkezési adatok, a hitelkártya számok, a bankszámla adatai és így tovább. Ennek elkerülése érdekében többet kell megtudnia az adathalász e-mailek kampányairól és megelőző intézkedéseiről. E támadás elkerülésére e-mail szűrő technológiákat is használhat.

Ezekkel együtt 2019 a biometrikus támadások, az AI támadások és az IoT támadásainak lehetőségeit fogja keresni. Számos vállalat és szervezet látja el nagyszabású kibernetikai támadásokat, és számukra nincs megállás. Az állandó biztonsági elemzés és frissítések ellenére a számítógépes fenyegetések növekedése következetes. Ezért érdemes nevelni magát a a kiberbiztonság alapjai és annak megvalósításai.

A kiberbiztonság kulcsfogalma?

A kiberbiztonság egészében nagyon széles kifejezés, de három alapvető fogalomra épül:A CIA triád„.

Ez a titoktartásból, az integritásból és a rendelkezésre állásból áll. Ezt a modellt arra tervezték, hogy a szervezetet az információbiztonság területén irányítsa a kiberbiztonsági politikákkal.

A kiberbiztonság alapjai

Titoktartási

Meghatározza azokat a szabályokat, amelyek korlátozzák az információkhoz való hozzáférést. A titoktartás megteszi az intézkedéseket annak érdekében, hogy korlátozza az érzékeny információk hozzáférését a számítógépes támadók és hackerek számára.

Egy szervezetben az emberek a kategóriájuk szerint engedik meg vagy tagadják meg az információkhoz való hozzáférést azáltal, hogy felhatalmazzák a megfelelő személyeket egy osztályon. Megfelelő képzésben részesülnek az információk megosztásáról és a számlák erős jelszavakkal történő biztosításáról is.

Megváltoztathatják az adatok kezelésének módját a szervezeten belül az adatvédelem biztosítása érdekében. A bizalmasság biztosításának különféle módjai, például: kétfaktoros hitelesítés, adattitkosítás, adatminősítés, biometrikus ellenőrzés és biztonsági tokenek.

Sértetlenség

Ez biztosítja, hogy az adatok konzisztensek, pontosak és megbízhatóak legyenek az adott időszakban. Ez azt jelenti, hogy a tranziton belüli adatokat nem szabad megváltoztatni, megváltoztatni, törölni vagy illegálisan hozzáférni.

Megfelelő intézkedéseket kell hozni a szervezetben annak biztonsága érdekében. A fájljogosultságok és a felhasználói hozzáférés-vezérlés az adatok megsértésének ellenőrzésére szolgáló intézkedések. Ezen felül eszközöket és technológiákat kell bevezetni az adatokban bekövetkező bármilyen változás vagy megsértés észlelésére. Különböző szervezetek ellenőrző összeget és még kriptográfiai ellenőrző összeget is használnak az adatok integritásának ellenőrzésére.

Az adatvesztés, a véletlen törlés, vagy akár a számítógépes támadások kezelése érdekében rendszeres biztonsági mentéseket kell készíteni. A felhő biztonsági mentései most a legmegbízhatóbb megoldások erre.

Elérhetőség

Az összes szükséges összetevő, mint például a hardver, a szoftver, a hálózatok, az eszközök és a biztonsági berendezések rendelkezésre állását fenn kell tartani és frissíteni kell. Ez biztosítja az adatok zavartalan működését és hozzáférését bármilyen zavar nélkül. Állandó kommunikációt biztosít az alkatrészek között a megfelelő sávszélesség biztosításával.

Ez magában foglalja az extra biztonsági felszerelések választását is katasztrófa vagy szűk keresztmetszetek esetén. Az olyan segédprogramoknak, mint a tűzfalak, a katasztrófa utáni helyreállítási tervek, a proxyszerverek és a megfelelő biztonsági mentési megoldásoknak biztosítaniuk kell a DoS támadások kezelését.

A sikeres megközelítés érdekében a biztonság több rétegén át kell mennie, hogy a CyberSecurity minden alkotóeleme védelmet biztosítson. Különösen a számítógépek, a hardverrendszerek, a hálózatok, a szoftveralkalmazások és a közöttük megosztott adatok bevonásával.

Következtetés

Egy szervezetben a hatékony kiberbiztonsági megközelítés megvalósítása érdekében a nagy vagy kicsi szervezet népeinek, folyamatainak, számítógépeinek, hálózatának és technológiájának egyaránt felelősséggel kell tartoznia. Ha az összes elem kiegészíti egymást, akkor nagy a lehetőség a kemény számítógépes fenyegetések és támadások ellen állni.

Ha kíváncsi szeretne többet megtudni, akkor nézd meg ezt teljes kiberbiztonsági tanfolyam.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me