И двете Wix и WordPress са инструменти за изграждане на уебсайт. Не е лесно решение кой да избере, особено ако потребителят е нов за разработването на уебсайт.

WordPress е система за управление на съдържанието и Wix е създател на уебсайт. Потребителят трябва да разбере разликата им, преди да реши какво да избере.

В този блог ще сравним Wix срещу WordPress въз основа на шест параметъра, за да помогне на потребителя да определи коя платформа е най-подходяща за тях.

Wix срещу WordPress

1) Разходи и цени

Първото нещо, което потребителят трябва да определи, е цената за разработване на уебсайт. Разходите и цените играят съществена роля при избора на платформата. Това зависи изцяло от бюджета на потребителя. В този раздел ще определим коя платформа е рентабилна.

WordPress:

WordPress е безплатна за използване платформа поради това, че е с отворен код. Потребителите ще се нуждаят от своя уеб хостинг и име на домейн за инсталиране. Има също така много хостинг доставчици за потребителя и това зависи от техния бюджет.

В случай че потребителят реши да премине към премиум WordPress теми или плъгини, цената ще се увеличи. Въпреки че имат възможност да намалят разходите, като отидете на безплатни плъгини и теми за WordPress. Тя позволява на потребителите да добавят функции, без да се налага да надграждат хостинг плана си.

цени за wix и wordpress

Wix:

Основната версия на съставителя на уебсайтове е предоставена безплатно от Wix. Но има два недостатъка на основната версия. Първият е, че потребителското име на домейн не е позволено, адресът на уебсайта ще бъде username.wix.com/sitename, а вторият е, че в долната и горната част на уебсайта има реклама на марката..

Необходимите добавки също не са предвидени в основната версия. Има няколко премиум плана и всеки от тях дава различни ограничения за съхранение и честотна лента.

Всички тези разходи не включват приложения, които потребителят купува от пазара на приложения на Wix.

Заключение:

WordPress печели по отношение на разходите и цените, тъй като дава на потребителя свободата да го използва по какъвто и да е начин. Няколко уеб хостинг компании предоставят гъвкави планове, а цената зависи от ресурсите, които потребителят разполага.

2) Оформление и дизайн

Успехът на уебсайта зависи от оформлението и дизайна. Дизайнът трябва да е привлекателен и лесен за използване. В този раздел ще определим коя платформа осигурява най-добрия дизайн и оформление.

WordPress:

Потребителите имат възможност да избират от хиляди платени и безплатни теми в WordPress.

Безплатните теми имат ограничена подкрепа, въпреки че преминават през задълбочен преглед. От друга страна, платените имат опции за поддръжка на премии и имат повече функции.

Темите на WordPress имат вградени опции за персонализиране. Потребителите могат да персонализират тези теми на WordPress с помощта на стилизиращи приставки.

Безплатни теми са достъпни за изтегляне от WordPress.org. Потребителите могат да закупят платени такива от магазини като CSSIgniter, Themify и StudioPress.

Wix:

Разполага с около 500 шаблона, които потребителите могат да избират от Wix. Дизайнът им е написан на HTML 5 и е напълно отзивчив. Потребителите могат да персонализират дизайна на уебсайта с помощта на вградени инструменти. Те могат да пренареждат артикулите и да променят оформлението.

Дизайните са достъпни за всеки тип уебсайт. Има пет категории шаблони, например електронна търговия, лични, хобита, изкуство & занаят и бизнес.

Шаблоните не могат да се променят, след като са избрани. Потребителите могат да използват вградените инструменти, за да го персонализират и модифицират, но не могат да се променят на друг. Това е съществен недостатък на Wix.

Заключение:

WordPress има повече разнообразие от оформления и теми в сравнение с Wix. Няма ограничения за потребителите в персонализирането или превключването на теми в WordPress.

3) Коя е по-добрата платформа за блогове?

Потребителите могат да използват както Wix, така и WordPress за блогове. Често, когато стартират блог, те търсят достъпна платформа, за да започнат блоговете си. В този раздел ще сравним коя платформа е по-добра за блогове.

WordPress:

34% от уебсайтовете в момента работят на WordPress. Преди това тя стартира като блог платформа, но бавно се развива в цялостен уебсайт.

WordPress има всички необходими функции за водене на блогове, включително разширени функции. Потребителите могат да използват редактора на блокове Gutenberg при създаването на атрактивни оформления за своите блогове. Той има вградена система за коментиране.

Потребителите могат да разширяват своите блогове с всякакви плъгини или да добавят функция, която биха искали в своите публикации в блога.

Wix:

Wix се предлага с всички необходими функции, необходими за блоговете, например категории, видеоклипове и снимки, маркери, архиви и т.н..

Тя няма вградена система за коментиране, за разлика от WordPress. Wix използва коментари във Facebook и тези коментари не са преносими.

Също така липсват функции като задно публикуване на публикации, представени изображения и много други. За публикациите в блогове интерфейсът за писане не е същият като при създаването на уебсайтове на Wix. Той използва обикновен текстов редактор и е ограничен по отношение на опциите за форматиране.

Заключение:

WordPress надминава Wix като платформа за блогове. Wix е твърде основен и му липсва много съществени характеристики.

4) Преносимост на данните

Преносимостта на данните дава на потребителите свобода да преместват съдържанието си, ако искат да го правят. В този раздел ще сравним преносимостта на данните в WordPress и Wix.

WordPress:

Потребителите могат лесно да експортират съдържанието си в WordPress. Само с един износител на клик потребителите могат да изтеглят съдържанието си във формат XML. Тъй като WordPress е самостоятелна хоствана платформа, потребителите имат възможност да създават резервни копия, да изтеглят своите медийни файлове и ръчно да експортират данните си в WordPress. Ако те не са доволни от настоящата си компания домакин, те могат бързо да преместят уебсайта си WordPress на нов уеб хост.

Преносимост на данните

Wix:

В Wix има ограничени възможности за преместване на съдържанието в друга платформа. Потребителите могат да експортират своите публикации в блога, ако той е във формат XML и трябва ръчно да изтеглят страници, изображения, видеоклипове и друго съдържание. Wix хоства цялото съдържание на своите сървъри и потребителите не могат да го експортират на друго място.

Заключение:

По отношение на преносимостта на данните, WordPress е много по-добър в преместването на данните.

5) Лесността на употреба

Когато стартират уебсайт за блогове, начинаещите предпочитат да го създават, без да се налага да кодират или наемат дизайнер на уебсайтове. Потребителите могат да създават своя уебсайт в Wix и WordPress, без да се налага да кодират. В този раздел ще сравним коя платформа е лесна за използване.

WordPress:

Потребителите могат да използват визуалния редактор, за да напишат съдържанието. WordPress има персонализатор на теми, ако потребителят иска да редактира свойствата на теми, които използва на своя уебсайт. Въпреки че WordPress няма вграден конструктор на страници за плъзгане и пускане, потребителите ще трябва да получат обща представа за различните секции като персонализатор, менюта за навигация, редактор на визуални публикации и т.н. Има малка крива на обучение, но наличността на хиляди теми прави персонализацията лесна за уебсайта.

Wix:

Потребителите получават лесни за използване и най-добрите инструменти за изграждане на уебсайта си в Wix. Той идва с интерфейс за плъзгане и пускане и потребителите могат да влачат и пускат елементи навсякъде на своя уебсайт. Те могат да пренареждат секции на своята уеб страница, да пишат съдържание и да добавят медии в удобна за потребителя среда. Той е отличен за начинаещи, които не знаят как да кодират.

Заключение:

Wix е категоричният победител. От потребителите не се изисква да инвестират време в изучаването на платформата или да инсталират плъгини за създаване на уебсайта. WordPress има малко крива на обучение и изисква инсталирането на необходимите плъгини за разработване на уебсайта.

6) Приложения и приставки

Разширенията на трети страни като приложения и приставки могат да добавят допълнителни функции към уебсайта. В този раздел ще сравним плъгините и приложенията на двете платформи.

WordPress:

Около 55 000+ безплатни плъгини са достъпни в плъгините WordPress.org. Той също има премиум приставки. Потребителите могат да направят почти всичко от плъгините, достъпни в WordPress. Наличен е плъгин за всичко.

Wix:

Той има около 200+ приложения и тези приложения предоставят широк спектър от функции. Има безплатни или лесни версии, а някои приложения изискват месечни плащания или варират в цените. Wix има ограничена колекция от приложения, но тя покрива всички необходими искани функции.

приложения за wix

Заключение:

WordPress е ясен победител в тази област. Потребителите разполагат с голям набор от WordPress плъгини и приложения, които да изберат, и въпреки че библиотеката на приложения на Wix се увеличава, тя все още е ограничена в сравнение с това, което предлага WordPress.

7) Сравнение на електронната търговия

Нека да видим как Wix и WordPress се сравняват в електронната търговия, защото продажбата на неща онлайн е съществена функция, която повечето потребители търсят при избора на платформа.

WordPress:

42% от сайтовете за електронна търговия работят на WordPress. С помощта на WooCommerce WordPress го прави безпроблемен процес за създаване на онлайн магазин. Има голямо разнообразие от приставки за електронна търговия, които потребителите могат да използват при продажбата на своите цифрови или физически стоки, абонаменти, събития и други.

Приставките за електронна търговия дори имат своите добавки и специални теми.

Wix:

Електронната търговия идва с платени планове в Wix. Потребителите на безплатни планове не могат да използват магазина за електронна търговия в Wix. Те ще трябва да надстроят до платен план. WixStores позволява само Authorize.net и Paypal като шлюз за плащане.

Потребителите могат да използват приложения за трети страни за продажба, но това би струвало пари, защото тези приложения имат месечни такси.

Заключение:

WordPress + WooCommerce предоставя свобода, гъвкавост и избор в сравнение с Wix. Той е перфектен избор за създаване на онлайн магазин, който може да расте в бъдеще.

Обобщавайки

Като платформа за уеб публикуване на уебсайтове, WordPress е далеч по-добър в сравнение с Wix. Потребителите могат да постигнат много неща с WordPress в дългосрочен план. Надяваме се, че четенето на този блог ви помогна при избора на подходящата за вас платформа.

Прочетете също,

  • WordPress.com срещу WordPress.org
  • WordPress срещу Blogger

Био на автора:

Prinsa Prajapati е писател с техническо съдържание, който обича да пише за уеб разработка на WordPress, а също така споделя знания за най-новите постижения в света на уеб дизайна с Siliconithub. Освен това обича да споделя идеи за CMS, различни софтуерни програми, езици за програмиране и технологии.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me