Néhány ember számára egy új programozási nyelv elsajátítása túlzottan elkerülhető. Miért, ó miért állítják, van-e szükségünk még egy nyelvre??

Nem elég már?

Nem a meglévő eszközök segítik a munkát?

És akkor vannak azok a fáradhatatlan keresők, akik új lehetőségeket kipróbálnak, és botladozzák a drágaköveket. Számukra a tanulás önmagában is cél, és nem kell sokkal meggyőzőbbé válni, hogy a hétvégéinken elégették a konzol alapú kártyajátékot abban a homályos, új nyelven..

Nem számít, hogy melyik táborba tartozik, a vita fölött van valami: mindannyian időt akarunk tölteni olyan dolgokra, amelyeknek fényes jövője lesz.

Az örökölt táborban élők számára a meglévő kedvenc nyelvük már rengeteg lendületet ad, és továbbra is fényes jövőt képvisel. Nekik emlékeztetnem kellene arra, hogy a most érett, preferált fejlesztési eszközláncuk egykor „kool-aid” volt, amelyet sokan megtagadtak inni. És így van ma; új technológiákat alkalmaznak az új problémák megoldására vagy a fejlődés fájdalmának enyhítésére.

Ha valami elég radikálisan megteszi, akkor valószínű, hogy továbbra is megragadja a figyelmeztetést és eléri a csúcsot. Amikor ez megtörténik, nem akarja, hogy lemaradjon. ��

És azoknak, akik szeretnek futni a fényes dolgokkal, figyelmeztetés: programozóként elengedhetetlen a szórakozás, de vigyáznunk kell, hogy energiánkat céltalanul pazaroljuk el..

biztos, brainfuck hihetetlenül csavart, rejtvényszerű, szórakoztató kis nyelv, de valószínűtlen, hogy komolyan folytatja ezt. Szeretne valamit, ami új, ésszerű és szilárd alapokkal rendelkezik.

Hogyan választották ki ezeket a nyelveket?

A nyelvválasztás félelmetes munka, különösen akkor, ha új nyelveket fontolgatnak a foglalkoztatás és az elégedettség jövőbeli előnyei szempontjából. Minden nyelvíró szilárdan meg van győződve arról, hogy a lehető legjobb nyelvet építette fel és megoldotta az összes felmerülő problémát. Hogy lehet tehát vágni??

Ehhez a bejegyzéshez néhány paraméterre összpontosítottam, hogy a keresésem ésszerű határokon belül maradjon.

Kiadási dátum

Különösen elkerültem a nagyon-nagyon új nyelveket.

Új, az írástól kezdve 5-6 évnél fiatalabb nyelveket értem, és különösen azokat, amelyek még nem értek el stabilitást (azaz 1.0 kiadás). Ez sajnos kizár néhány valódi drágakövet, például Kristály, De remélem, hogy visszatérek ehhez és valamikor írok a sikeréről. ��

Kódrészlet a Crystalban („Gyors, mint C, Slick as Ruby”)

Számomra az 5–12 év az édes pont, amikor egy nyelv stabilizálódott, és további finomítások zajlanak. Most természetesen vannak kivételek e szabály alól, és ezeket adott esetben figyelembe veszik.

Erős közösségi érdek

Ez egy lelkiismeretes, de gyakran figyelmen kívül hagyják, amikor valami új iránti izgalommal élünk. Most sok ember számára egy nagyvállalat támogatása elegendő precedens a sikerhez, de ez nem mindig igaz.

Igen, az Apple Objective-C és most a Swift virágzott, mert ezek voltak az egyetlen lehetőség egy erősen ellenőrzött ökoszisztémában, de a Facebook D és Csapkod (véleményem szerint egy csúnya, máris csúnya nyelvtanulás) alig marad meg, mint a kísérlet.

Az ideális kombináció egy olyan nyelv, amelyet egy nagy, stabil cég támogat, és felrobbant a népszerűsége (például a React).

De az ügy húsát továbbra is a közösség látja el. Ha egy nyelv nem idéz elő hangot, és nincs elegendő fejlesztőeszköz az oktatáshoz és a népszerűsítéshez, akkor nem fog kijutni a GitHub sírjából.

Számomra ez kizárja az érett, lenyűgöző nyelveket Ütő és Erlang, mivel lassan maradtak a növekedési görbén.

Fókuszált, jól definiált USP

A harmadik dolog, amit keresek, a nyelv egyértelmű célja. Például, a PHP olyan jobb verziója, amely javítja az elnevezési problémákat és összeállítja a natív PHP-re, nem működik nekem.

Az előnyök túl kicsik ahhoz, hogy igazolják a repedéseket, amelyek akkor fordulnak elő, ha mindenki megpróbálna odaköltözni. Ezzel a mércével nem tudok segíteni, mint például a kísérleteket CoffeeScript, és sok más hasonló, a JavaScript-hez fordító nyelv.

Őszintén szólva, kötelesek vagyok azonnal elhagyni a csak szintaxis javításokat. A történelem azt mutatta, hogy a hasznosság a nyelvek vonatkozásában barátságosságot eredményez, tehát ha minden új nyelvre egy kellemesebb élmény koncentrál, attól tartok, hogy nem teszi ezt a listát.

Tiszta, következetes szintaxis

Igen, tudom. Csak mondtam, hogy a szintaxis nem számít. Nos, pontosabban, azt mondtam, hogy a „csak szintaxis fejlesztések” nem számítanak. Ugyanakkor a szintaxis továbbra is a programozók termelékenységének és karbantarthatóságának egyik jelentős tényezője, tehát ez egy olyan tényező, amelyet fel kell tüntetni a számítások alatt itt.

A szintaxis mellett a következetesség gondolata is felmerül. A funkciók elnevezése, a modulok felépítése stb. Olyan kulcsfontosságú dolgok, amelyeket a nyelv nem engedheti meg magának, hogy tévedjen. Isten szerelmére ez a 2018-as év, és egy másik PHP-szerű nyelvtervezés szégyen lenne mindannyiunk számára. Tehát, további beavatkozás nélkül, kezdjük el az öt legfontosabb ajánlással.

1. Julia

Az MIT népe számára az adattudomány számára elérhető nyelvek a legjobban kompromisszum voltak. A Pythonnak – érthetőségének és népszerűségének hiányában – hiányoztak az adatobjektumok kezelésére szolgáló natív konstrukciók. Továbbá, mivel értelmezett nyelv, a Python lassú volt számukra (nem a könyvtárak, ne felejtsd el, mivel ezek többnyire C nyelven vannak írva).

De talán a legnagyobb kikapcsolódást a nehézkes párhuzamossági modell és a párhuzamos számítási modell hiánya jelentette, amely utóbbi a szuperszámítás alapvető eleme..

Ennek eredményeként, Julia született.

Julia stabil kiadását 2018. szeptember 29-én érte el, alig néhány nappal a cikk írása előtt (beszélj az időzítésről!). Íme, mit kell mondani a hivatalos weboldal képességeiről:

Julia kiemelkedő a számítástechnika területén. Szintaxisa nagyszerű a matematikában, számos numerikus adattípus támogatott, és a párhuzamosság elérhető a dobozból. Julia többszörös küldése természetesen alkalmas a szám- és tömbszerű adattípus meghatározására.

Szintaxis-szempontból Júliát Python és C kombinációjának tekinthetjük. Igen, valószínűleg ez az első alkalom, amikor a nyelv mindkét tulajdonságot célozza meg, és sikerült.

Annak érdekében, hogy az ügyek egyszerűek legyenek, Julia nem hajtja végre a szigorú gépelést, mégis gyorsan melegszik. Íme néhány referenciaérték:

A hivatalos Julia referenciaértékek

Mint láthatja, Julia valamivel rosszabb, mint a C, de Java és Pythonot fújja ki a vízből. És milyen szempillantást kínál Julia?

Nos, itt van egy függvény végrehajtása egy derékszögű háromszög hipotenuszának kiszámításához:

Végül, míg a legtöbb Julia ökoszisztéma erősen hajlik a matematikai munka felé, azt hiszem, hogy fényes általános célú jövője van.

Tudomásom szerint ez az első nyelv, amely első osztályú támogatást élvez a párhuzamos számítástechnika számára, tehát nem meglepő, hogy ez egyre nagyobb népszerűségnek örvend a weben és az IoT területeken.

2. Rozsda

Ha kipróbálta az új Firefox böngésző kiadásokat, akkor tudja, hogy évek óta végzett munka után végül úgy tűnik, hogy képesek lesznek elvenni bizonyos piaci részesedést a Chrome-tól.

Ha a böngésző könnyűnek és élénknek érzi magát, és gyorsan megjelenik, mindez a Mozilla kifejezetten kifejlesztett nyelvének köszönhetően: Rozsda.

Ha azt mondom, hogy Rozsdának fényes jövője van, hazugság lesz; a nyelv már hatalmas siker, és ha még nem hallottál róla, az az oka, hogy alkalmazási területe speciális, és célja ijesztő: a C ++ helyettesítése! Igen, végre van egy olyan nyelvünk, amely nem csak képes erre, hanem már meg is teszi.

Azok számára, akik frusztrálták a C ++ túlterhelt tervezési és memóriakezelési kihívásait, a rozsda friss levegő lélegzeteként jön be..

Így néz ki egy Rust program:

Véleményem szerint tömör és elegáns. A rozsda a funkcionális programozási megközelítést követi, ami kompatibilisebbé teszi a kódot, és nincs objektumorientált hierarchia, amellyel birkózni lehet.

Szóval mi bátorítja Rustot a C ++ után? Ez az új memória modell. Ahelyett, hogy támaszkodna a régi új () / delete () táncra, a Rust bemutatja a tulajdonjog gondolatát.

Ahelyett, hogy közvetlenül a memóriát kiosztaná és hozzáférnénk, a Rust változói „kölcsön vesznek” egymástól, a fordító szigorú korlátozásával. Az átfogó koncepció túl bonyolult, hogy néhány szót elmagyarázhasson, ezért nyugodtan nézze meg a hivatalos dokumentumok többet tanulni.

A lényeg az, hogy ez 100% -os memóriabiztonságot eredményez a szemétszedő nélkül, ami nagy ügy.

A rozsda viharral vette át a rendszerprogramozási világot. Néhány platformon már támogatott, a böngészők és a megjelenítő motorok gyorsan helyettesítik a C / C ++ kódot a termelési rendszerekben, és operációs rendszerek írására használják..

Persze, nem mindenki csésze tea készít egy újabb böngészőt vagy eszközmeghajtót, de a Rust már elterjeszti magát más domainekre. A Ruston már számos teljesen működőképes, nevetségesen gyors webes keretrendszerünk van, és egyre több alkalmazás-könyvtárat fejlesztünk ki.

Őszintén szólva, ha érdekel egy izgalmas jövő, a Rust a tökéletes nyelv, és most a tökéletes idő. A rozsda egy felszállt repülőgép, de még mindig van ideje a fedélzetre jutni, amikor a csillagok felé tart!

Tanul Rozsda Dmitri Nesteruk-tól.

3. Elixir

A fejlesztők boldogságára összpontosító nyelvek között az első helyet véglegesen fenntartották Rubynak. Ez egy olyan nyelv, amely olyan, mint a költészet, és elég gyorsbillentyűkkel rendelkezik, hogy nagyságrenddel csökkentsék a mentális súrlódást.

Nem csoda, hogy a Rails keretrendszer továbbra is a teljes verem fejlesztésében uralja a komoly fejlesztõket és az induló vállalkozásokat. De nem mindenki volt elégedett a Rails-kel, főleg annak egyik fő fejlesztőjével – José Valim. Úgy gondolom, hogy maga az alkotó a legjobban magyarázza ennek a nyelvnek a keletkezését interjú:

Ez egy hosszú történet, de megpróbálom rövid és kedvesvé tenni. 2010-ben a Rails teljesítményének javításán dolgoztam, amikor többmagos rendszerekkel dolgoztam, mivel gépeink és gyártórendszereink egyre több magot szállítanak. Az egész tapasztalat azonban nagyon bosszantó volt, mivel a Ruby nem biztosítja a megfelelő eszközt az egyidejűségi problémák megoldására. Ekkor kezdtem más technológiákat vizsgálni, és végül beleszerettem az Erlang virtuális gépbe.

Egyre inkább elkezdtem használni az Erlangot, és tapasztalatom szerint észrevettem, hogy hiányoznak néhány konstrukció, amely sok más nyelven elérhető, beleértve a funkcionális nyelveket is. Ekkor döntöttem el az Elixir létrehozásáról, amelynek célja, hogy különböző konstrukciókat és kiváló eszközöket hozzon az Erlang virtuális gép tetejére.

És íme, Elixír született!

Csakúgy, mint a Scala javítja a Java nyelvet, de ugyanazt a virtuális gépet célozza meg (JVM), az Elixir is kihasználja az évtizedek óta tartó, csata által bevált Erlang virtuális gépet..

Az Erlangról szóló vita most e cikk hatókörén kívül esik, de azt legalább tudnod kell, hogy ez a telekommunikáció iparának legjobban őrzött titka: ha telefontelefon-hálózataink sokkal megbízhatóbbak, mint a web-alapú rendszereink, akkor ennek köszönhetően minden Erlang.

Még egyszerűbben fogalmazva: mit jelent ez. Ha olyan valós idejű rendszert épít, mint a csevegés, az Elixir sokkal, sokkal kevesebb RAM-val éhes és stabil, mint a Ruby (vagy PHP, Python és Java)..

Egy olyan gép, amely futtatja a Rubint, és kihasználja például 10000 egyidejű kapcsolatot, 200 000-et képes kezelni az Elixir használatakor, és még mindig elegendő RAM-ja van a 2D-s játékok futtatásához.!

Elixir kódrészlet

A szintaxis szempontjából az Elixir szégyenteljesen másolja a Rubint, és domináns webkerete, a Phoenix szégyentelten másolja a Rails-t. Azt mondanám, hogy ez jó dolog is, mert Laravel, Grails, Masonite stb. Mellett elértünk egy olyan pontot, ahol minden nyelvnek Síkszerű keretek vannak, amelyek megkönnyítik az átmenetet. Néhányan felvethetik az „eredetiség hiányát”, de legkevésbé nem panaszkodom.

Végül, Elixír egyike azoknak a technológiáknak, amelyek frissítő, kellemes és átkozott gyakorlati jellegűek. Számos Ruby (és még nem Ruby) üzlet is költözött az Elixirbe, és olyan nagyvállalatok, mint a Pinterest, a termelésben használják, rendkívül kielégítő eredményekkel.

Sokan azt gondolják, hogy a Node.js egybevágó kísérlet volt a párhuzamosságról, és hamarosan helyébe Elixir lép. Azt kell mondanom, hogy egyetértek velük. ��

4. Kotlin

A I / O 2017-ben a Google bombát dobott fel a gyanútlan tömegre. A társaság hivatalosan bejelentette Kotlin mint az Android fejlesztésének elsődleges nyelve, sokkhullámot küldve az iparban.

Most, hogy a Google aktívan törekedett a Java helyettesítésére, nem meglepő, miután megharapották az Oracle pert; Kotlin elfogadása azonban kissé váratlan volt, és továbbra is nagy esély van arra, hogy a Google hamarosan megjelenik virtuális gépével. Egyelőre Kotlin élvezetes hullámot élvez.

A Kotlin-t a JetBrains fejlesztette, egy olyan társaság, amely jobban ismert az őrülten jó kódszerkesztőkkel. Az egyik, az IntelliJ IDEA, az Android Stúdió alapját képezi. A Kotlin tervezési célja a biztonság, a tömörség és a Java-val való 100% -os átjárhatóság.

Sokkal több, mint a Kotlin fordító rendkívül keményen dolgozik a nulla mutató kivételek kiküszöbölése érdekében, amelyek annyira általánosak a Java világban. Ez egy kicsit lecsökkenti a közmondásos Java szóbeszédet is, amely sokak számára megkönnyebbülés lesz.

Íme egy csodálatos kód-összehasonlítás a Java és a Kotlin között:

Kép jóváírás: hype.codes

A Kotlin kód lényegesen rövidebb és sokkal kevesebb kognitív túlterhelést jelent, hogy áthatoljon.

De tegyük világossá egy dolgot: Kotlin valószínűtlen, hogy felváltja a Java-t, bár gyorsan válik gyors kedvencévé. Úgy gondolom, hogy tíz év múlva a kis- és közepes méretű csapatok csak Kotlinnél fognak jobban megnézni, míg a nagy csoportok tisztán örökölt okok miatt folytatják a Java használatát.

Ennek ellenére Kotlinnek rendkívül fényes jövője van, mivel mindent megtesz, amit a Java tesz, összeolvadhat a Java kóddal anélkül, hogy bárki észrevenné, és sokkal kellemesebb.!

5. Typecript

Isten tudja, hogy ezt a helyet meg kellett korlátoznom! Minden, ami bennem volt, azt ordította: „Elm! Elm! ”, Bár bármennyire forradalmi is legyen az ötletei, vagy mennyire isteni a szintaxis, az Elm-et még mindig a front-end munkájának mainstream alternatívájaként kell tekinteni. �� Mindegy, menjünk tovább a mainstream felé: a TypeScript.

A JavaScript olyan, mint a vadon termő bogyós gyümölcsök: csúnya és kellemetlen, de meg kell gyomlálnia, ha túl akarod élni a front-end fejlesztés dzsungelében. Számos kísérlet történt annak cseréjére (és valószínűleg az új WebAssembly szabvány sikeres lesz), de ami mindenki figyelmét valóban felhívta a Microsoft által kifejlesztett szuperkészletre..

Kiváló esélyek vannak, amelyekről már hallottál Gépelt: A Angular volt az első keret, amely átvette azt a 2. verziótól kezdve, és az emberek gyorsan tudomásul vették. Ennek oka az, hogy a TypeScript a világ leghíresebb programozási nyelvéhez ad hozzá néhány szükséges és fantasztikus nagyhatalmat.

Igen, végre lehetséges natív JavaScript kódot írni anélkül, hogy szenvedést és születést átkoznánk!

Íme a fejlesztések, amelyeket a TypeScript hoz a táblázathoz:

✓ Erős gépelés: Végül, a karakterlánc nem szám, és a szám nem objektum, amely nem egy üres tömb!

✓ Compile-time típusú ellenőrzés: Ha a kód helyesen fordul, akkor többé-kevésbé garantált, hogy mentes a JavaScripti runtime szemölcsékeitől.

✓ Osztályok és modulok: Igen, az osztályok alapvetőek az ES6-ban, de ezek egy szép modulrendszer mellett a TypeScript-ben is megtalálhatók.

✓ Típusvezetés: Komplex típusok esetén a típus könnyen kiszámolható a fordító által, így némi fejfájást csökkentve.

✓ Async / vár: Az aszinkron / várni kívánt kulcsszavak és minták alapvető fontosságúak, így nincs többé zavarodás az ígéretekkel és a visszahívásokkal!

Névterek, generikus gyógyszerek, megnevezések. . . Mehetnék és tovább folytathatnám, de elegendő azt mondani, hogy a TypeScript az egyik legrosszabb fejlesztési tapasztalatot az egyik legjobbá alakítja..

TypeScript kódrészlet

A TypeScript hatása nem tagadható meg. A hasonló kísérleteket, mint például a Google Dart, kiszorította a terepről (bár a Flutter, egy mobil fejlesztési keretrendszer révén tér vissza), és megnyitotta a JS fejlesztői szemét az erősebb típusok előnyein..

Ennek eredményeként az olyan jelentős könyvtárak, mint a React, D3, Vue (még a jQuery!), Már rendelkeznek TypeScript verzióval, és a világ legjobb szoftverüzleteiben az összes JavaScript kódot TypeScript kódként írják. A TypeScript fejlécek már elérhetőek a Node.js-hez is (őszintén szólva, ha egy csomópont javíthatja párhuzamossági történetét és javíthatja a zajos memóriakezelést, akkor örökké tart).

Meglepődhet, ha megtudja, hogy a Node.js alkotója a nyilvánosság elõtt is sajnálva alkotása, dolgozik a új futási idő (jelenleg még nincs hivatalos webhely; csak a GitHub repo), amelynek elsődleges nyelve a TypeScript.

A legjobb hír? A TypeScript egy kicsi nyelv tanulni jelentős előnyökkel jár a jövőben. Ha köztes JavaScript-fejlesztő vagy, két napon belül elegendő mennyiségű TypeScriptet kell felvennie, hogy az összes meglévő kódját átmásolja.!

Következtetés és kizárás

Az egyes nyelvek ugyanolyan népszerűséget szereznek, mint a cikkben szereplők, de különféle okok miatt nem szerepeltek a listán. Íme egy rövid pillantás:

  • Golang: Már bekerült a mainstream, ha nem is nagyon népszerű nyelvbe. Úgy gondolom, hogy ezen a ponton a Golangnak számos versenytársa van, amelyek alacsony piaci részesedést fognak tartani.
  • R: R már forró az adattudósok körében, és valószínűtlen, hogy vonzza az alkalmazások fejlesztőit. Ezenkívül nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a gépi tanulású könyvtárak lassan eljutnak minden nagyobb nyelvre (Isten szerelmére, még a PHP-nek is vannak most!), Így csak annyit kell tennie, hogy vár egy ideig. ��
  • Swift: Az Apple vasfogással foglalkozik ökoszisztémájukkal, és a Swift az egyetlen elérhető nyelv itt. Nem kétséges, hogy a korábbi C célkitűzés volt a düh, ahogyan a Swift. Úgy gondolom, hogy csaló, ezért megtagadom, hogy ide soroljam. ��

A jövő mindig bizonytalan, és a karrierjének egyik módja az, ha megtapasztalja azt, ami már működik, és megtagadja, hogy „zavart” legyen. Ha ezt megteszi, a Java, a PHP, a Python, a Ruby stb. Kiváló nyelvek, amelyekkel ragaszkodni lehet. Néhányunk számára azonban a norma nem elég. Ki akarnak menni, felfedezni és nagyot fogadni a jövőre nézve. Ha az utóbbi táborba esik, ennek az öt nyelvnek az egyiknek szerepelnie kell a teendők listáján.

Végül, amikor megpróbál egy nyelvet megbecsülni, ne engedje, hogy a benne szereplő erőfeszítések túlterheljenek, mert nem annyira. Ha már ismersz egy pár programozási nyelvet, akkor ezek bármelyikét legfeljebb két hónapon belül megtanulhatja, heti 5-6 órát töltve. Míg a jövőben generálható boldogság és pénzbeli hozamok többszörösek.

Hiányzott itt néhány kritikus nyelv? Vagy talán van valami bajom az itt felsorolt ​​nyelvekkel kapcsolatban? Ha igen, kérjük, hagyjon megjegyzést, és segítsen javítani. ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me