Atât pentru graficieni cât și pentru designeri web, un portofoliu stelar este instrumentul nr. 1 pentru atragerea clienților sau pentru a deveni un loc de muncă de vis.

Este cel mai bun și cel mai valoros instrument pentru a-ți promova abilitățile și a-ți extinde oportunitățile profesionale. Dar pentru ca un portofoliu de proiectare să funcționeze asupra dvs., este necesar să îl creăm și să îl organizăm corect.

Un portofoliu câștigător nu numai că vă demonstrează cele mai convingătoare lucrări în calitate de designer, dar vă comunică personalitatea publicului tău. Ar trebui să capteze interesul telespectatorului, să îi impresioneze și să îi surprindă, evocând emoțiile și făcându-i să-și amintească de tine. Portofoliul dvs. de proiectare poate spune unui client sau unui potențial angajator despre modul în care generați idei de design și organizați întregul proces creativ.

Cu atât de multe sfaturi despre crearea de portofolii de proiectare disponibile online, este ușor să vă pierdeți în informații și este dificil să selectați principiile de bază care să se potrivească situației dvs. În acest articol, veți găsi pașii standard pentru redactarea unui portofoliu de design câștigător, care funcționează pentru toți designerii, indiferent de specializarea acestora.

Gata?

# 1. Decideți un scop principal și un format al portofoliului de design

În calitate de designer, s-ar putea să doriți să accesați idei interesante despre cum ar trebui să arate portofoliul dvs., ce culori să alegeți sau care sunt ultimele tendințe de design pentru a reprezenta cele mai bune opere ale dvs..

Stop! Păstrați-le pentru mai târziu.

În primul rând, trebuie să specificați scopul principal al portofoliului de design. Ce vrei de la ea?

 • Doriți ca lumea să vă vadă mostrele de lucru, astfel încât să vă puteți crește prezența online și să vă construiți o audiență?
 • Sunteți un designer de începători care are nevoie de spectatori pentru a vedea cine sunteți și cum abordați problemele?
 • Doriți ca aceștia să citească despre procesul de proiectare, astfel încât să puteți atrage clienți noi la munca dvs. independentă?
 • Doriți să vă împărtășiți cel mai mare proiect de design, descriind fiecare parte a acestuia, de la cercetare la implementare?
 • Sau nu aveți nevoie de altceva decât să vă documentați cunoștințele și realizările?

După ce știți scopul, veți înțelege ce informații să includeți în portofoliul dvs. și ce format să alegeți pentru a le reprezenta cel mai bine. Veți ști cum să o exprimați vizual și cum să începeți să o scrieți pentru a vă conecta publicul țintă.

# 2. Decideți lucrările pe care să le includeți în portofoliu

Apropo, știi cine este publicul tău țintă? Scrieți un portofoliu de design pentru viitorii angajatori, potențiali clienți, colegii dvs. de designeri sau poate pentru dvs.? Notează informațiile pe care acești oameni ar dori să le citească despre tine:

 • Cine ești designer? Ce tipuri de muncă faci?
 • Ce mesaj doriți să comunicați cu portofoliul dvs. de design? Când cineva îl privește, cum ar putea să vă identifice specializarea în design: design web, UX, design de produs, design grafic etc.?

Pe baza acestor informații, decideți ce probe de proiect trebuie incluse în portofoliul dvs. de proiectare. Va trebui să le sortați în funcție de tipul și ora creării sau puteți doar să le puneți pe cele mai bune și mai impresionante pe partea de sus. Calitatea vine peste cantitate aici.

Nu este necesar să arătați toate lucrările pe care le-ați făcut ca designer: Concentrați-vă pe cele mai bune lucruri care ar demonstra, de asemenea, diversitatea proiectelor dvs. Cu alte cuvinte, nu publicați cinci modele web pe care le-ați făcut pentru site-urile de comerț electronic; mai bine adăugați unul pe care l-ați făcut pentru o bancă, unul – pentru un club de animale de companie și unul – pentru o organizație non-profit.

Echilibrul pentru calitate și diversitate a eșantioanelor dvs. va demonstra talentul și creativitatea dvs. pentru potențiali clienți, precum și expunerea dvs. la diferite suporturi.

Deci, iată un rezumatul regulilor:

 • Prezintă doar cele mai strălucite lucrări de design din portofoliul tău.
 • Includeți o varietate de eșantioane pentru ca alții să vadă lățimea experienței dvs. de proiectare.
 • Nu includeți toate desenele dvs., cu excepția cazului în care sunteți un nou absolvent de proiectare care nu are încă tone de eșantioane. Evitați lucrările de care nu sunteți extrem de mândru: gândiți-vă la portofoliul dvs. ca o expoziție de artă, nu un stoc de imagini.

# 3. Alegeți o platformă pentru portofoliul dvs. de design

Următorul pas este alegerea platformei potrivite pentru portofoliul dvs. de design și va depinde de abilitățile dvs. tehnice. Unii oferă o formatare care necesită cunoștințe HTML și CSS, în timp ce altele sunt mai puțin personalizabile și, prin urmare, mai confortabile de utilizat. (Cu toate acestea, ultimele vă oferă mai puțină libertate pentru a proiecta un portofoliu așa cum doriți.)

Destul de sigur, designerii web și UX ar putea dori să aleagă platforme care necesită codare, astfel încât să își poată arăta experiența de codare prin crearea unui portofoliu unic care să demonstreze personalitatea lor de design..

Iată opțiunile pe care trebuie să le luați în considerare:

Site-uri de portofoliu găzduite, precum Portfoliobox sau dunked. Este cea mai confortabilă opțiune, deoarece astfel de site-uri nu necesită nicio codare. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți un șablon și să încărcați fișierele într-un aspect pregătit.

Site-uri web de afaceri găzduite, precum Squarespace sau Weebly. Aici puteți alege, de asemenea, un șablon pentru portofoliul dvs., dar aveți mai mult control asupra acestuia. Puteți personaliza, selecta opțiuni premium sau puteți lăsa așa cum este.

Site-uri web găzduite de sine stătător, unde creați de la zero un portofoliu de design web personalizat. Aici puteți demonstra toate abilitățile pe care le aveți și veniți cu un site personal, care vă arată designul și construiți marca personală.

# 4. Descrie fiecare lucrare de proiectare ca un șef

Bine, ați ales o platformă și ați specificat lucrările de proiectare pe care să le adăugați portofoliului de design. Dar nu poți pur și simplu să pui imaginile sau capturile de ecran ale lucrării tale și să aștepți ca clienții să vină să te angajeze.

Fiecare lucrare din portofoliul dvs. ar trebui să spună o poveste, care să explice care au fost obiectivele unui client și cum le-a atins proiectul. Trebuie să includeți un rezumat al procesului și rezultatele fiecărui proiect. Nu ar trebui să fie o lectură lungă sau un studiu de caz care să descrie toate detaliile, dar vă rugăm să oferiți telespectatorilor o înțelegere despre ce este vorba.

Acolo îți aparține abilități de scriere expositivă va veni la îndemână. Poate doriți să includeți următoarele informații:

 • Care au fost problemele și scopul acestui proiect?
 • Există vreo ipoteză în spatele ei?
 • Care a fost procesul tău? Cum ai ajuns la decizia de proiectare pe care ai folosit-o?
 • Aveți concluzii și învățări din proiect? Dacă aveți feedback de la un client, nu ezitați să îl adăugați la descriere.

Cele mai critice informații aici sunt despre rolul dvs. în proiect. Ați gestionat întregul proiect? Ați lucrat ca parte a unei echipe de proiectare? Sau, poate, ai proiectat totul singur, ca lucrător la distanță sau ca specialist independent? Spectatorii portofoliului dvs. trebuie să știe ce eforturi ați depus pentru un produs atât de avansat.

# 5. Optimizați-vă portofoliul de design pentru spectatori

După ce ați adunat toate informațiile pe care să le includeți în portofoliul dvs., este timpul să îl proiectați și să îl organizați cu principii principale de utilizare. Experiența utilizatorului contează, așa că trebuie să faceți portofoliul dvs. nu numai vizibil, ci și lizibil pentru spectatori.

Cum să faci asta?

Rețineți că majoritatea utilizatorilor nu citesc, dar scanează online; așadar, faceți tot posibilul pentru ca portofoliul dvs. să poată fi modificat pentru ca spectatorii să vadă toate informațiile de bază simultan. Împărțiți textul în paragrafe scurte, folosiți titluri și subpoziții, includeți liste de buletine, adăugați schițe în loc de descrieri lungi pentru a arăta procesul etc..

De asemenea, faceți navigarea accesibilă. Dacă creați un site web personal pentru portofoliul dvs., gândiți-vă cu atenție la Meniul său. Adăugați doar pagini de bază: Acasă, Despre mine, Munca mea și Contacte. Dacă decideți să folosiți machete gata pregătite pentru portofoliul dvs., alegeți și cele care au aceste opțiuni. Indiferent de platformă, spectatorii trebuie să știe cine sunteți, ce faceți și cum să vă contactați.

Nu exagerați cu culori, fonturi sau animații. Da, este tentant să vă arătați toate talentele de design într-un singur loc, dar mai bine vă concentrați pe setările de tipografie de bază care ar funcționa pe orice browser și dispozitiv. (Asigurați-vă că vă testați designul pentru ecrane mici și gândiți-vă mai întâi la telefoane mobile.)

De asemenea, amintiți-vă despre psihologia culorilor și raportul de contrast la proiectare. Portofoliul dvs. trebuie să fie plăcut pentru ochi, nu copleșitor vizual.

Povestire scurtă, alegeți elemente de design pentru portofoliul dvs. care ar arăta plăcut și scanabil, dar, în același timp, demonstrați-vă abilitățile de design pentru potențiali clienți și angajatori. Concentrați-vă pe povestea pe care doriți să o transmiteți și pe munca pe care doriți să o vadă lumea. După cum se spune, totul din geniu este simplu.

Intr-un cuvant

Când decideți să scrieți un portofoliu de design câștigător, este esențial să specificați și să vă amintiți scopul și obiectivele pe care doriți să le atingeți cu acesta. Este instrumentul dvs. pentru a construi o rețea profesională, pentru a atrage clienți potențiali sau angajatori și, mai devreme sau mai târziu, pentru a câștiga bani.

Un portofoliu bine proiectat îți arată profesionalismul, viziunea asupra lumii și creativitatea. Sortează-ți cele mai bune proiecte pentru a le include în ea, înfășoară-ți mintea în descrieri și optimizează-ți portofoliul după toate standardele UX. Și vă rugăm să nu uitați să vă promovați munca pentru ca lumea să o vadă: alăturați-vă comunităților de proiectare online, împărtășiți-vă proiectele, cereți feedback de la alte reclame și conectați colegii pentru a afla și obțineți inspirație de la ei.

Cu cât creezi mai devreme un portofoliu de design stelar, cu atât mai rapid va începe să îți aducă rezultate.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me