A számítógépes hálózat olyan eszköz, amellyel a számítógépek össze vannak kapcsolva az adatok és információk, az erőforrások és az összes többi hálózati eszköz, például a nyomtatók megosztására.

A számítógépek, amint azt már tudjuk, az erőfeszítések minden területére vonatkoznak, legyen az mezőgazdaság, oktatás, orvostudomány, technológia, szállítás és így tovább. Ezért nyilvánvalóan szüksége van egy szervezet számára számítógépeinek hálózata, amely tovább segíti az adatmegosztást és a visszakeresést, valamint a számítási erőforrások hatékony kezelését és felhasználását..

A mai világ egy globális falu az internet megjelenésével, amely több millió számítógépes rendszer kombinációja egymással összekapcsolt információcserére. Az internet növekedését időnként javulónak tekintik, mivel hasznos információkat és platformokat kínál minden embercsoportra, vállalkozóra, hallgatóra, kézművességre, kézművességre, valamint minden más embercsoportra és szakmára..

A számítógépes hálózat típusai

A számítógépes hálózatokat különféle tulajdonságok alapján lehet osztályozni, mint például a fizikai méret, a kapcsolat módja, az eszköz típusa stb. A könnyebb bevezetés érdekében nézzük meg a fizikai méret szerinti osztályozást. Gyakran hallja a következőket.

 • Helyi hálózat (LAN)
 • Metropolitan Area Network (MAN)
 • Széles körű hálózat (WAN)

Helyi hálózat (LAN)

LAN egy olyan típusú számítógépes hálózat, amely általában kis területtel foglalkozik, és általában egy helyre korlátozódik; például egy számítógépes kávézó, egy számítógépes laboratórium vagy csak egy szervezet épületének hálózatba szervezése.

Egy otthoni vagy egy kis épület hálózatba szervezését SOHO LAN néven (kis háztartási irodai helyi hálózat) jelentik. Az ilyen típusú hálózatépítésben általában kevés számítógép és egyéb hálózati eszköz van, például kapcsolók és útválasztók (az eszközök részleteit az alábbiakban ismertetjük).

Metropolitan Area Network (MAN)

A MAN egy olyan számítógépes hálózat, amely nagyobb, mint egy LAN, de nem haladja meg a WAN-t (Wide Area Network). Közvetítő a LAN és a WAN között. Több területen terjed, mint a LAN-ban, és nagyobb számú számítógéppel rendelkezik; ez egynél több LAN kombinációjának tekinthető.

Ebben a típusban az útválasztók használata jól alkalmazható a hálózat szétválasztására és integrálására, és mérete miatt további adminisztratív ellenőrzéseket igényel.

Széles körű hálózat (WAN)

Ez a számítógépes hálózat legnagyobb formája, amely több ezer hektár földterületen terjed ki. Átjuthat államokon és országokon keresztül; nincs korlátozva a részt vevő számítógépes és hálózati eszközök vagy erőforrások mennyisége. A WAN az összes szükséges hálózati eszköz, például kapcsolók, útválasztók, hubok, hidak, átjátszók stb. Használatát használja. Ez a típusú hálózat általában teljes munkaidős adminisztratív ellenőrzést igényel, mivel annak meghibásodása súlyos adatvesztéshez vagy lopáshoz vezethet..

Könnyen ismerős példa az Internet.

Hálózati eszközök és feltételek

Különböző hálózati eszközök állnak rendelkezésre, és sok terminológiát használnak. Nézzük meg rájuk az alábbiakat.

Router

Az útválasztót különféle hálózatok összekapcsolására használják. Vagyis két vagy több LAN összekapcsolásához routerre van szüksége. Feladata a küldött adatok útvonalának meghatározása. Az útválasztót harmadik rétegű eszköznek tekintik, mivel az OSI (Open System Interconnection) kommunikációs modell 3. rétegén működik, és az interfészén IP-címeket használ.

Kapcsoló

A kapcsoló felelős a számítógépek összekapcsolásáért. A kapcsoló a LAN-ok egyik fő gerince. Mivel lehetőséget biztosít a különféle számítógépek összekapcsolására. Ez az eszköz ismert, hogy az OSI kommunikációs szabvány 2. szintjén működik. Ezért ez egy második rétegű eszköz. A kapcsoló egy híd továbbfejlesztett formája.

Vezeték nélküli router

Lehet, hogy otthona van. A vezeték nélküli útválasztó több eszköz vezeték nélküli csatlakoztatását segíti elő.

Általánosan wi-fi hálózat néven ismert, és otthon, üzletben vagy irodában több eszköz elosztására használják az internetet.

Hozzáférési pont

A vezeték nélküli hálózatban egy kapcsoló helyett egy hozzáférési pontot használnak.

OSI modell

OSI modellkoncepció, amelynek célja a hálózati eszközök közötti kommunikáció rendszerének szabványosítása. Hét rétegből áll.

 • Fizikai
 • Adat link
 • Hálózat
 • Szállítás
 • Ülés
 • Bemutatás
 • Alkalmazás

Kerékagy

A Hub több portos ismétlőként is ismert, mivel hasonlít az ismétlővel, bár vannak speciális eszközök is, amelyek ismétlőknek hívják. Az elosztót a számítógépek összekapcsolására és az adatok megosztására is használták, de manapság főként ismétlőként használják a jelek nagy távolságoktól történő megismételésére. Az agy egyrétegű eszközként (az OSI modellnél) ismert, ugyanúgy, mint az ismétlő.

Ethernet

Ethernet a hálózati hálózatba bekötött kábelezési és portrendszerhez. A hálózati kábeleket Ethernet-kábeleknek nevezzük, és azokat a számítógép csatlakoztatására használják az összes többi hálózati eszközhöz vagy a számítógép-számítógép kapcsolathoz. A leggyakoribb az RJ45 csatlakozó.

A Cisco eszközökben az útválasztó vagy a kapcsoló Ethernet-portjait gyors Ethernet-portoknak nevezzük, amelyek nagy részét betűk és számok jelölik az elrendezésüknek megfelelően. Például az útválasztó első Ethernet portját Fa0 / 0, míg a kapcsolót Fa0 / 1 jelöli..

IP-cím

Az IP internetprotokollt jelent.

Az IP-cím egy 32 bites cím, amelyet a számítógépek, a kapcsolók és az útválasztók kapnak, hogy a hálózat más eszközei könnyen megtalálhassák őket. Ez jelenleg két verzióban létezik, amelyek: IPv4 (IP 4. verzió) és IPv6 (IP verzió 6).

Az IPv4 a leggyakrabban használt. 12 számjegyből áll, három pontban pontokkal elválasztva, például 192.168.231.254, vagy rövidebben is írható, ha az első szám nulla, azaz a 010.002.001.001 írható 10.2.1.1 formátumban.

Az IPv6 jelenleg nem nagyon gyakori használatban. Úgy fejlesztették ki, amikor az IP-cím fokozódó kiürülésének kihívásaira volt szükség. 2031: 0000: 130F: 0000: 0000: 09C0: 876A: 130B formában van írva. Számot és ábécét is tartalmaz.

Szeretné megtudni a nyilvános internetes IP-jét? próbáld ezt Saját IP-eszköz.

MAC

A MAC (Media Access Control) cím egy 64 bites gyártó címe, amely égett a számítógépek, az útválasztók és a kapcsolók alaplapján. Minden számítógépnek, kapcsolónak vagy útválasztónak egyedülálló MAC-címe van. Ez az elektronikus eszközök egyedi identitásának forrása az egyszerű felismerés érdekében. Olyan egyedi, mint az emberek ujjlenyomata.

Alhálózati maszk

Az alhálózati maszk segít meghatározni az IP-cím osztályát, mivel azt számítógépekhez, útválasztókhoz vagy kapcsolókhoz rendelik hozzá az IP-cím mellett, hogy tisztázzák osztályát vagy hálózatát.

 • Az A osztály IP-címe – alhálózati maszk esetén 255.0.0.0
 • B osztály IP-cím esetén – az alhálózati maszkot 255.255.0.0 formátumban írják
 • C osztály IP-cím esetén – az alhálózati maszkot 255.255.255.0 formátumban írják

Domain név szolgáltatás (DNS)

A DNS egy ember által olvasható nevek IP-címre történő fordításának vagy átalakításának a szolgáltatása. Használhatja a DNS rekord keresés hogy megtudja a feloldó IP-címet.

Dinamikus host konfigurációs protokoll (DHCP)

A DHCP az IP-címek automatikus hozzárendelése a gazdaeszközökhöz, például a számítógépekhez. Ezt a funkciót egy útválasztó hajtja végre (csak akkor, ha erre konfigurálva van).

Virtuális helyi hálózat (VLAN)

A VLAN olyan módszer, amellyel a LAN logikusan elkülöníthető, és így különféle hálózatoknak tűnik egyben. Fizikailag egy hálózata, de logikusan különféle hálózatok. Ezt egy kapcsolóval hajtják végre (csak akkor, ha erre konfiguráltak).

WI-FI

A Wi-Fi egy módszer a számítógépek csatlakoztatására a hálózathoz kábelek nélkül, azaz vezeték nélküli hálózathoz, amely magában foglalja a Wi-Fi-kompatibilis számítógépek, hozzáférési pontok, vezeték nélküli útválasztók stb. Használatát..

skálázhatóság

Ez a hálózat azon képessége, hogy kibővítse oly módon, hogy helyet teremt több eszköz összekapcsolására és a hálózatba történő integrálására anélkül, hogy az egész hálózaton jelentős változtatásokat okozna..

Következtetés

Remélem, ez ad ötletet az alapvető számítógépes hálózati feltételekről. Ha nem szakemberek és szeretne többet megtudni a hálózatépítésről, akkor nézd meg ezt a ragyogó terméket online tanfolyam.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me