Sokat hallottam a Kubernetesről, de nem tudom mi az?

Mi az a Kubernetes??

A Kubernetes egy nyílt forráskódú eszköz, amely gondoskodik a konténerek hangrendezéséről. Automatizálja a konténerek telepítését, a folyamatos méretezést és a méretezést, a konténer rakományának kiegyensúlyozását stb.

Kubernetes GeekFlare

A Google kezdetben kifejlesztett Kubernetes a Go programozási nyelven.

Jelenleg piacvezető a konténerek hangszerkesztésében. A Kubernetes ideális platform a dinamikusan méretezhető mikroszolgáltatási alkalmazások tárolására. Ha termelési környezetben dolgozik, a Kubernetes a legelőnyösebb és legbiztonságosabb platform a konténerek hangrendezéséhez.

Mivel egy termelési környezetben nulla állásidőre számíthat, a fürtnek mindig működőképesnek kell lennie.

A Google Cloud Platform (GCP) segítségével néhány kattintással elindíthatja a Kubernetes-et. Más felhőszolgáltatók, például az AWS és az Azure is támogatják. És több irányított Kubernetes platform is elérhető.

Miért Kubernetes??

Korábban a fejlesztők és a tesztelők közötti harc volt általános dolog.

A környezetek számukra eltérőek voltak; ami a fejlesztő rendszerén működött, nem a tesztelő rendszeren futott.

Most, hogy a legtöbb szervezet konténereket használ, a környezetbeli különbségek miatt felmerülő problémák már nem merülnek fel.

De a több tároló szervezése és futtatása szintén nem könnyű feladat. Amikor dinamikus alkalmazásokon dolgozik, fel / le méretez, a konténerek száma rendszeres. Az ilyen feladatok manuális elvégzése összetett és kockázatos lehet. Ezért szükség van egy konténer-hangszerkesztő eszközre, és ezért van szükség Kubernetes-re.

Kubernetes jellemzői

Rengeteg van, de a következők közül néhány a legjobb.

# Automatikus tálcacsomagolás

A Kubernetes csomagolja az alkalmazást, és automatikusan elhelyezi a tárolókat, igényeik és a rendelkezésre álló erőforrások alapján

# Szolgáltatáskeresés és terheléselosztás

A Kubernetes automatikusan hozzárendel a tárolók IP-címét és DNS-nevét a logikai műveleteket futtató tárolókhoz. A terheléselosztás funkció a konténerkészlet között is megtalálható.

# Tárhely-hangrendezés

A Kubernetes automatikusan telepíti a választott tárolórendszert. Lehet helyi tárolóhely vagy nyilvános felhő-szolgáltató, például AWS.

# Öngyógyulás

Ha Kubernetes észreveszi, hogy az egyik tárolója meghibásodott, akkor önmagában újraindítja a tárolót, és létrehoz egy új tárolót az összeomlott helyett. Ha a csomópont meghibásodik, akkor a csomóponton futó tárolók a fürt egy másik futó csomópontján indulnak el.

# Vízszintes méretezés

Egyszerű parancs segítségével gyorsan és gyorsan feloszthatja alkalmazásokat. Az egyszerű parancs futtatható a CLI-n vagy a Kubernetes műszerfalán. Automatikus méretezés szintén lehetséges, a CPU felhasználása alapján a tárolókat automatikusan felnagyítják vagy lecsökkentik.

# Automatikus visszaváltás és bevezetés

Ha frissül az alkalmazásod, a Kubernetes fokozatosan elindítja ezeket a módosításokat és az alkalmazás vagy annak konfigurációinak frissítéseit. Nem minden példányt frissítünk egyszerre, így biztosítva a magas rendelkezésre állást. Ha valami rosszul fordul elő, akkor a Kubernetes visszateszi ezt a változást.

Kubernetes terminológiák

Mielőtt piszkos a kezed, ismernie kell néhány, a Kubernetes rendszeresen használt terminológiáját.

# Pod

Egy vagy több fürtön futó tárolót ábrázol.

# Szolgáltatás

A pod / alkalmazás elérésének absztrakt módja.

# Névtér

A fürtön belüli ütközések eltávolítására szolgál. Több virtuális fürtöt támogat ugyanazon a fizikai fürtön.

# Csomópont

Kubernetes munkás gép.

# Klaszter

Csomópontcsoportból áll, amely Kubernetes-en tárolt alkalmazásokat futtat.

# Jegyzet

Címke az erőforrások által megkövetelt adatok tárolására.

# Hangerő

Az adatkönyvtár tárolja a pod hozzáférést.

# ReplicaSet

Több futó hüvely replikája.

# Címke

Nevet adunk a Kubernetes objektumoknak, hogy az azonosítható legyen az egész rendszeren.

# Kubelet

Ez egy ügynök, amely minden csomóponton fut, és ellenőrzi, hogy a tárolók futnak-e a hüvelyekben.

# Kubectl

Parancssori segédprogram a Kubernetes API szerverrel való interakcióhoz.

# Kube-proxy

Hálózati proxy, amely tartalmazza a fürt minden csomópontjára vonatkozó összes hálózati szabályt.

Kubernetes és Docker

Most arra gondolsz, hogy a Kubernetes mennyiben különbözik a Dockerétől. A Kubernetes és Docker kifejezés félrevezető lehet.

A Docker egy olyan platform, amely az operációs rendszert, a könyvtárakat és az alkalmazásokat csomagolja egy tárolóba. Hadd mondjam el neked, hogy Docker ugyanazt csinálja, mint amit Kubernetes-ben szántak. De amikor csak a Dockerrel dolgozik, akkor minden kézi. Manuálisan kell elindítania és leállítania a tárolókat. De a Kubernetes-szel minden automatizálódik.

A Kubernetes ütemezhet olyan konténereket, amelyeknél vannak konténerek, majd a Kubelet azt mondja a Dockernek, hogy indítson vagy állítson le konténereket. A Kubernetes-ben lévő Kubelet felelős ezeknek a konténereknek a megfigyeléséért és az információk gyűjtéséért a fő csomóponton. Tehát az alapvető különbség az, hogy az admin srácok nem mondják meg Dockernek, hogy mit kell tennie, a Kubernetes-ben ez mind automatizált.

Van egy másik eszköz, amelyet a konténerek hangszerkesztésére használnak, a Docker Swarm. Szóval, mi a különbség közöttük?

Kubernetes és Docker raj

KubernetesDocker raj
A telepítés összetettA telepítés egyszerű
Nagyobb nyílt forráskódú közösségKuberneteshez képest kisebb közösség
Könnyen hangolhat 100-as konténereketJó 10-20 tartály hangzásához
A Kubernetes műszerfal GUI-t biztosítNincs GUI
Támogatja az automatikus méretezéstNem támogatja az automatikus méretezést
Támogatja a folyamatos frissítéseket az automatikus visszagörgetésselTámogatja a gördülő frissítéseket, de nem az automatikus visszagörgetést
A naplózás és a megfigyelés beépített formában érhető elOlyan harmadik félre van szüksége, mint az ELK a naplózáshoz és a megfigyeléshez
Meg lehet osztani a kötetet ugyanabban a podban lévő tárolókkalMegoszthatja a kötetet a fürt bármelyik tárolójával

Következtetés

Remélem, most már alapvető ismeretei vannak arról, hogy mi a Kubernetes és hogyan segít. Ha beveszi a DevOps-ot, vagy arra gondol, hogy bejut, akkor azt javaslom venni fantasztikus Udemy tanfolyam Kubernetes megtanulására.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me