Știți cât de mult consumă procesor sau memorie la nivelul întregului sistem.

Ca sysadmin, de multe ori trebuie să faceți față unui incident în care aplicația este lentă sau care nu răspunde din cauza utilizării ridicate a procesorului / memoriei / rețelei. Dacă serverul găzduiește un singur proces, atunci este ușor de aflat când procesul consumă toate resursele. Cu toate acestea, imaginați-vă un server partajat în care se execută mai multe servicii și trebuie să găsiți care mănâncă toate resursele.

Există multe programe de monitorizare care fac acest lucru din cutie. Dar dacă nu aveți una sau nu căutați o soluție bazată pe comandă, atunci mergeți aici. Toate sunt GRATUITE!

top

Poate doriți să începeți să consultați rezultatul de sus sau htop pentru a vedea prezentarea proceselor.

După cum puteți vedea mai jos, oferă o idee excelentă despre ceea ce utilizează toate procesele. Dacă te uiți la primul care este nodej-uri care iau 3,9% din memorie și 0,3% din procesor.

Topul este instalat pe aproape toată distribuția Linux.

După ce identificați suspectul, este posibil să doriți să vă concentrați asupra acestui proces în loc de tot ceea ce ați văzut mai sus. Puteți folosi în continuare comanda de top, dar cu ceva argument.

Să spunem că știți id-ul procesului (PID); puteți utiliza comanda de mai jos.

top -p $ PID

Puteți utiliza, de asemenea, grep cu partea de sus. Mai jos un exemplu de verificare a utilizării rabbitmq.

Htop

Similar cu partea de sus, dar cu mai multe informații. După cum puteți, a primit coloana de comandă, care este la îndemână pentru a identifica calea procesului. Și, de asemenea, este colorat.

Este posibil ca htop să nu fie instalat în mod implicit, dar îl puteți face întotdeauna prin apt-get install htop dacă utilizați Ubuntu.

ochi

După cum spune și numele, veți obține vizualizarea utilizării sistemului pe un singur ecran. Procesele de rulare sunt sortate în funcție de utilizarea procesorului lor.

sus

O similară cu cele enumerate mai sus, dar cu o caracteristică strălucitoare pentru a înregistra ieșirea într-un fișier, astfel încât să le puteți vizualiza mai târziu. Imaginați-vă, există un model de a avea o problemă la o anumită fereastră de timp. Puteți programa să scrieți ieșirea într-un fișier prin crontab sau altul și mai târziu puteți reda.

Pentru a înregistra ieșirea într-un fișier:

în partea de sus -w nume de fișier

și, pentru redare:

top -r nume de fișier

Suporta multiple argumente precum interval, mostre, etc. și aș recomanda cu ardoare să aruncați o privire la pagina de manual.

Dacă sunteți interesat (ă) doar de depanare în timp real, atunci executați top și ar trebui să vedeți ca mai jos.

ps

Să verificăm comanda ps acum.

Puteți utiliza comanda ps cu PID pentru a imprima utilizarea procesorului și a memoriei lor.

ps -p $ PID -o% cpu,% mem

Rezultatul ar trebui să arate astfel.

[Email protected]: ~ # ps -p 1048 -o% cpu,% mem
% CPU% MEM
0,2 3,0
[Email protected]: ~ #

nmon

Instrument de monitorizare interactiv al liniei de comandă pentru procesare, memorie, discuri, rețea, NFS și memorie virtuală. Pentru a vizualiza procesul de sus (prin utilizare), puteți executa nmon și apăsați butonul t.

Monit

Monit este o soluție open source bazată pe web și de linie de comandă pentru monitorizarea resurselor serverului, daemonelor, fișierelor, directorului, sistemelor de fișiere etc..

Monit a primit și un widget cool.

Monitorix

Un utilitar ușor open-source pentru monitorizarea serverului Linux. Monitorix a primit HTTP încorporat, astfel încât să puteți verifica utilizarea și alte lucruri de pe web. Unele dintre celelalte rapoarte de utilizare includ:

  • Kernal / temperatură
  • Sistem de fișiere și I / O
  • Trafic de rețea
  • Apache / Mail / FTP / Nginx / MySQL / Lacuri / Memcached /

Monitorix oferă, de asemenea, o configurație de alertă, astfel încât să puteți primi notificări atunci când lucrurile nu stau bine. Va fi o alegere bună atunci când gestionați servere bazate pe cloud și căutați o soluție de monitorizare proactivă.

Netdata

Netdata este o monitorizare a performanței în timp real pentru resurse de sistem, aplicații, servere web, baze de date, DNS, poștă, senzori hardware și multe altele. Este open-source și începerea este ușoară. Toate datele sunt colectate, stocate și transmise în flux pentru a putea vizualiza în mod interactiv. Datele sunt colectate în fiecare secundă, deci nu îți lipsește nimic.

Iubit de mulți lideri din industrie.

Deci ceea ce așteptați, încercați să preluați controlul asupra serverelor Linux.

Concluzie

Sper ca instrumentele de mai sus să vă ajute să vizualizați utilizarea serverului în timp real, astfel încât să puteți lua măsurile necesare. Dacă tocmai ați început ca administrator de sistem și încercați să vă instruiți manual, atunci verificați acest lucru Curs Udemy.

ETICHETE:

  • Sursa deschisa

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me