Una dintre întrebările frecvente despre Docker este cum se diferențiază de VM (mașină virtuală).

În ceea ce privește infrastructura cloud, mașina virtuală a fost standardul pentru multe dintre avantajele sale. Cu toate acestea, dacă ai avea o alternativă la o mașină virtuală, care este mai ușoară, mai economică și mai scalabilă. Tocmai asta este Docker.

Docker este o tehnologie bazată pe container care vă permite să dezvoltați aplicații distribuite. În această postare pe blog, voi explica diferențele dintre mașinile virtuale și containerele Docker.

Ce este o mașină virtuală?

O mașină virtuală este un sistem care acționează exact ca un computer.

În termeni simpli, face posibilă rularea a ceea ce pare a fi pe multe computere separate pe hardware, adică un computer. Fiecare mașină virtuală necesită sistemul său de operare de bază, apoi hardware-ul este virtualizat.

Ce este Docker?

Docker este un instrument care utilizează containere pentru a facilita crearea, implementarea și rularea aplicațiilor. Se leagă aplicația și dependențele sale în interiorul unui container.

Docker de învățare este usor!

Docker vs. VM

Acum vă voi spune diferențele semnificative între containerele de andocare și mașinile virtuale. Ei bine, diferențele semnificative sunt suportul sistemului de operare, securitatea, portabilitatea și performanța lor.

Deci, să discutăm fiecare dintre acești termeni unul câte unul.

Suport pentru sistemul de operare

Tradițional vs Nou Gen

Suportul de operare al Mașinii virtuale și al containerului Docker este foarte diferit. Din imaginea de mai sus, puteți vedea că fiecare mașină virtuală are sistemul său de operare oaspete deasupra sistemului de operare gazdă, ceea ce face mașinile virtuale grele. Pe de altă parte, containerele Docker împărtășesc sistemul de operare gazdă și de aceea sunt ușoare.

Împărtășirea sistemului de operare gazdă între containere îi face foarte ușori și îi ajută să pornească în doar câteva secunde. Prin urmare, cheltuielile generale pentru gestionarea sistemului de containere sunt foarte scăzute în comparație cu cele ale mașinilor virtuale.

Recipientele pentru docker sunt potrivite pentru situațiile în care doriți să rulați mai multe aplicații pe un singur nucleu al sistemului de operare. Dar dacă aveți aplicații sau servere care trebuie să ruleze pe diferite arome ale sistemului de operare, atunci sunt necesare mașini virtuale.

Securitate

Mașina virtuală nu are un sistem de operare partajat și există o izolare puternică în nucleul gazdă. Prin urmare, acestea sunt mai sigure în comparație cu containerele. Un container are multe riscuri de securitate și vulnerabilități, deoarece containerele au nucleul gazdă partajat.

De asemenea, din moment ce resursele docker-ului sunt partajate și nu sunt plasate pe nume, un atacator poate exploata toate containerele dintr-un cluster dacă are acces chiar și la un singur container. Într-o mașină virtuală, nu obțineți acces direct la resurse, iar hipervizorul este acolo pentru a restricționa utilizarea resurselor într-o mașină virtuală.

portabilitate

Containerele Docker sunt ușor portabile, deoarece nu au sisteme de operare separate. Un container poate fi portat la un sistem de operare diferit și poate porni imediat. Pe de altă parte, mașinile virtuale au sistem de operare separat, astfel încât portarea unei mașini virtuale este dificilă în comparație cu containerele și, de asemenea, este nevoie de mult timp pentru a porta o mașină virtuală din cauza dimensiunii sale.

În scopuri de dezvoltare în care aplicațiile trebuie dezvoltate și testate în diferite platforme, containerele Docker sunt alegerea ideală.

Performanţă

Compararea mașinilor virtuale și a containerelor Docker nu ar fi corectă, deoarece ambele sunt utilizate în scopuri diferite. Dar arhitectura ușoară a docker-ului caracteristicile sale mai puțin consumatoare de resurse face o alegere mai bună decât o mașină virtuală. Drept urmare, dintre care containerele pot porni foarte repede în comparație cu cea a mașinilor virtuale, iar utilizarea resurselor variază în funcție de sarcina sau traficul din acesta.

Spre deosebire de cazul mașinilor virtuale, nu este necesară alocarea resurselor permanent la containere. Creșterea și duplicarea containerelor este, de asemenea, o sarcină ușoară în comparație cu cea a mașinilor virtuale, deoarece nu este necesară instalarea unui sistem de operare în ele.

Concluzie

Iată un tabel care încheie pe o mașină virtuală și diferențele de container Docker.

Mașină virtualăContainer de andocare
Izolarea procesului la nivel de hardwareIzolarea procesului la nivel de sistem de operare
Fiecare VM are un sistem de operare separatFiecare container poate partaja sistem de operare
Cizme în câteva minuteCizme în câteva secunde
VM-urile sunt de câteva GBContainerele sunt ușoare (KB / MB)
VM-urile gata pregătite sunt dificil de găsitContainerele pre-construite sunt disponibile cu ușurință
VM-urile pot trece ușor la noua gazdăContainerele sunt distruse și re-create mai degrabă decât să se miște
Crearea VM durează un timp relativ mai lungContainerele pot fi create în câteva secunde
Mai multă utilizare a resurselorMai puțină utilizare a resurselor

ETICHETE:

  • Docher

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me