Отстраняването на проблеми при приложението може да бъде смущаващо, ако не сте оборудвани с инструменти и знания за продукта. Ако се занимавате с Middleware, Production Support, Analyst, често се налага да се справяте с производствените проблеми.

Има много безплатни инструменти, които могат да ускорят отстраняването на проблеми с вашето интернет приложение и да намалят времето за разрешаване.

Нека започнем и да видим кой е полезен за вас.

Бавно зареждане на уебсайт / приложение

Вероятно най-известният проблем, докато работите в производствената поддръжка на приложения, изправени пред интернет, ще получите бавно приложение за някой потребител или от някакво местоположение.

Ако това се случи с всички потребители, тогава знаете, че има сериозен проблем и може да се наложи да седнете заедно с разработчиците и да анализирате вашата инфраструктура, да код и да я оптимизирате. Ако обаче това е за няколко потребители или от някакво местоположение, тогава това може да бъде разочароващ.

Да речем; получавате оплакване, че потребителят от Китай има проблем при зареждане на приложения. Но когато проверите в края си, всичко се зарежда нормално.

Как се справяш с него?

Ако имате присъствие на екип на това място, можете да препратите проблема на колегата си, но ако не, след това следващите инструменти ще ви позволят да проверите колко време е необходимо за зареждане от различни места по целия свят.

GTMetrix – можете да тествате от Далас, Хонконг, Лондон, Мумбай, Бразилия и Ванкувър, използвайки Chrome или Firefox.

Тест на уеб страница – тест на времето за зареждане на страницата от повече от 60 локации с множество браузъри като IE, Chrome, Firefox, Android и т.н., не е просто да се знае времето, което отнема, но и кой ресурс е бавен, така че да знаете откъде да започнете проучването.

Dotcom-монитор – може да изберете до 24 места, за да тествате с Chrome, IE, Firefox, Safari, Android или Blackberry.

Има още седем, които споменах тук.

Проблем със съвместимостта на браузъра

Имайки предвид нарастващия брой браузъри, съвременни устройства и технологии, не можете да сте 100% сигурни, че ще работят на всички ОС / браузъри. Ако приложението ви се поддържа между платформа, можете да очаквате проблем като:

  • Определена функционалност не функционира правилно в определен браузър
  • Страницата се счупи в конкретна версия
  • Не се зарежда както трябва

За да повторите този проблем за разследване, трябва да имате версии на браузъра, които в действителност може да не са така.

Но не се притеснявайте, има решение. Можете да използвате следните онлайн инструменти, които ще ви дадат виртуален браузър, за да можете да отстранявате проблеми по-нататък.

Намиране на DNS IP, местоположение и разпространение

Проблемът с DNS винаги е интересен и без познаване на необходимите инструменти може да отнеме време. Поддръжката на глобално приложение винаги е предизвикателство, особено когато очаквате уебсайтът ви да е достъпен на широк набор от устройства, държави, мрежи.

Може да чуете проблем като:

  • Уеб страницата показва стари данни
  • Уебсайт не може да се показва
  • URL адресът не е намерен

Проблемът може да се дължи на различни причини и за да започнете разследването, искате да проверите следното.

Проверка на DNS IP

Можете да помолите потребител да провери IP адреса на DNS чрез nslookup или ping; ако обаче това е деактивирано в тяхната мрежа, тогава можете да се възползвате от следващите онлайн инструменти.

DNS Watch – незабавно проверете разрешаващия IP

Nslookup – извършва nslookup онлайн

Traceroute – много удобно да проверите как дадена заявка се насочва към дестинацията

Намиране на IP местоположение

Ако използвате CDN за уеб ускорение, тогава доставчикът на CDN ще разреши вашия DNS на множество IP в зависимост от произхода на заявката. Възможно е да възникне ситуация, в която потребителят казва приложението за бавно зареждане и искате да проверите дали дадена заявка се разрешава до най-близкото местоположение на мрежата.

IP местоположение – намерете страната на IP, града, ISP

IP2Location – друг онлайн инструмент, който върши работа

Разпространение на DNS

Промените в DNS могат да отнемат до 24 часа, за да бъдат отразени в световен мащаб. Ако получавате проблеми като промени, които не са отразени от конкретното местоположение, следният инструмент ще ви помогне да проверите на какъв IP адрес се решава вашият домейн.

Какво е DNS – най-бързия начин за проверка на разрешаващия IP за вашия домейн от САЩ, Европа, Индия, Китай & Австралия.

Проверете DNS – намерете разрешаващ IP от повече от 50 места по целия свят.

Надявам се горните инструменти да ви помогнат при отстраняване на проблеми с уеб приложения, насочени към Интернет.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me