Rețelele de calculatoare reprezintă un mijloc prin care computerele sunt interconectate pentru a partaja date și informații, resurse și toate celelalte dispozitive de rețea, cum ar fi imprimante.

Calculatoarele, așa cum știm acum, se aplică la toate domeniile eforturilor, fie că este vorba de agricultură, educație, medicamente, tehnologie, transport etc. Prin urmare, există o nevoie evidentă pentru o organizație de a avea o rețea inter-rețelă a computerelor sale pentru a ajuta în continuare partajarea și regăsirea datelor, precum și gestionarea și utilizarea eficientă a resurselor de calcul.

Lumea de astăzi este un sat global cu apariția internetului, care este o combinație de milioane de sisteme de calculator inter-rețea pentru a partaja informații. Creșterea internetului a fost văzută să se îmbunătățească sporadic, deoarece oferă informații și platforme utile pentru toate clasele de oameni, antreprenori, studenți, artizani, meșteri și toate celelalte categorii de oameni și profesii..

Tipuri de rețea de calculatoare

Rețelele de calculatoare pot fi clasificate în funcție de diferite atribute, cum ar fi dimensiunea fizică, modul de conectare, tipurile de dispozitive, etc. Veți auzi adesea următoarele.

 • Rețea locală (LAN)
 • Rețeaua metropolitană (MAN)
 • Rețea largă (WAN)

Rețea locală (LAN)

LAN un tip de rețea de calculatoare care se ocupă de obicei cu o zonă mică și restrânsă mai ales la un loc; de exemplu, rețeaua unei cafenele cibernetice, a unui laborator de calculator sau doar a unei clădiri a unei organizații.

Rețeaua unei locuințe sau a unei clădiri mici este cunoscută sub numele de LAN SOHO (adică rețea locală pentru birouri mici de birou). În acest tip de rețea, există de obicei puține computere și alte dispozitive de rețea, de exemplu, switch-uri și routere implicate (detalii despre dispozitive sunt explicate mai jos).

Rețeaua metropolitană (MAN)

MAN este un tip de rețea de calculatoare care este mai mare decât o LAN, dar nu până la o rețea WAN (Wide Area Network). Este un intermediar între LAN și WAN. Se întinde pe mai multe zone decât în ​​LAN și are o cantitate mai mare de calculatoare; acesta poate fi, de asemenea, văzut ca o combinație de mai multe LAN-uri.

În acest tip, utilizarea routerelor sunt bine utilizate pentru segregarea și integrarea rețelei și necesită mai multe verificări administrative datorită dimensiunii sale.

Rețea largă (WAN)

Aceasta este cea mai mare formă de rețea de calculatoare care se întinde pe mii de hectare de suprafață. Poate parcurge state și țări; nu există nicio limită la cantitatea de calculatoare și dispozitive de rețea sau resurse implicate. WAN folosește toate dispozitivele de rețea necesare, cum ar fi comutatoarele, routerele, hub-urile, podurile, reperele etc..

Un exemplu ușor familiar este Internetul.

Dispozitive și condiții de rețea

Există diferite dispozitive de rețea disponibile și multe terminologii utilizate. Să aflăm despre acestea următoarele.

Router

Un router este folosit pentru a conecta diferite rețele împreună. De exemplu, pentru ca două sau mai multe rețele LAN să fie interconectate, aveți nevoie de un router. Este responsabil pentru determinarea căii a datelor trimise. Routerul este considerat un dispozitiv de nivel trei, datorită faptului că funcționează la nivelul 3 al modelului de comunicare OSI (Open System Interconnection) și face uz de adrese IP la interfața sa.

Intrerupator

Comutatorul este responsabil pentru conectarea computerelor împreună. Comutatorul este o coloană vertebrală principală a LAN-urilor. Întrucât oferă o modalitate de conectare a diferitelor calculatoare. Este cunoscut că acest dispozitiv funcționează la nivelul 2 al standardului de comunicare model OSI. Prin urmare, este un dispozitiv cu două straturi. Comutatorul este o formă îmbunătățită a unui pod.

Router wireless

S-ar putea să ai în casa ta. Un router wireless ajută la conectarea mai multor dispozitive fără fir.

Cunoscută drept rețea wi-fi și folosită pentru distribuirea internetului pe mai multe dispozitive la domiciliu, magazin sau birou.

Punct de acces

Un punct de acces este utilizat în locul unui comutator în rețelele fără fir.

Modelul OSI

Conceptul de model OSI conceput pentru standardizarea sistemului de comunicare între dispozitivele dintr-o rețea. Este format din șapte straturi.

 • Fizic
 • Legătură de date
 • Reţea
 • Transport
 • Sesiune
 • Prezentare
 • cerere

butuc

Hub-ul este, de asemenea, cunoscut sub numele de repetor multi-port, datorită asemănării sale cu repetitorul, deși există dispozitive specifice numite repetoare. Hub-ul a fost folosit și pentru a conecta calculatoarele și a partaja date între ele, dar acum este folosit în principal ca repetor pentru a repeta semnale de la distanțe lungi. Hub-ul este cunoscut sub numele de dispozitiv cu un singur strat (pe modelul OSI), de asemenea repetor.

Ethernet

Ethernet la sistemul de cablare și porturi implicat în rețea. Cablurile de rețea sunt denumite cabluri Ethernet și sunt utilizate pentru a conecta un computer la toate celelalte dispozitive de rețea sau pentru o conexiune la computer. Cel mai frecvent este conectorul RJ45.

În dispozitivele Cisco, porturile Ethernet de pe un router sau un comutator sunt cunoscute sub numele de porturi Ethernet rapide, majoritatea fiind notate cu litere și numere în funcție de modul în care au fost aranjate. De exemplu, primul port ethernet de pe un router este etichetat Fa0 / 0, în timp ce cel al unui comutator este Fa0 / 1.

adresa IP

IP înseamnă protocol Internet.

Adresa IP este o adresă pe 32 de biți oferită computerelor, comutatoarelor și routerelor, astfel încât acestea să poată fi ușor localizate de alte dispozitive din rețea. Aceasta există în două versiuni în prezent, care sunt IPv4 (Versiunea IP 4) și IPv6 (Versiunea IP 6).

IPv4 este cel mai des utilizat. Este scris ca un set de 12 numere separate prin puncte în trei (de) puncte, de exemplu, 192.168.231.254 sau poate fi scris mai scurt dacă primul număr este zero, adică 010.002.001.001 poate fi scris ca 10.2.1.1.

IPv6 nu este în prezent foarte frecvent utilizat. Acesta a fost dezvoltat atunci când au trebuit să răspundă provocărilor creșterii epuizării adreselor IP. Este scris sub forma 2031: 0000: 130F: 0000: 0000: 09C0: 876A: 130B. Conține atât numere, cât și alfabeturi.

Doriți să aflați IP-ul dvs. public pe Internet? incearca asta Instrumentul meu IP.

MAC

Adresa MAC (Media Access Control) este o adresă a producătorului pe 64 de biți arsă pe plăcile de bază ale computerelor, ruterelor și comutatoarelor. Fiecare computer, switch sau router are o adresă MAC care este unică pentru sine. Aceasta este o sursă de identitate unică pentru dispozitivele electronice pentru o recunoaștere ușoară. Este la fel de unic ca amprenta umană.

Mască de rețea

Masca de subrețea ajută la determinarea clasei unei adrese IP, întrucât este atribuită computerelor, routerelor sau comutatoarelor alături de o adresă IP pentru a clarifica clasa sau rețeaua sa.

 • Pentru adresa IP de clasă A – mască de subrețea, este scrisă ca 255.0.0.0
 • Pentru adresa IP de clasă B – masca de subrețea este scrisă ca 255.255.0.0
 • Pentru adresa IP de clasă C – masca de subrețea este scrisă ca 255.255.255.0

Serviciul de nume de domeniu (DNS)

DNS este un serviciu de traducere sau transformare a numelor care pot fi citite de oameni în adrese IP și invers. Puteți utiliza un Cercetare înregistrare DNS pentru a afla adresa IP de rezolvare.

Protocol de configurare dinamică de gazdă (DHCP)

DHCP este un serviciu de atribuire automată a adreselor IP dispozitivelor gazdă, cum ar fi computerele. Această funcție este realizată de un router (numai atunci când este configurat pentru a face acest lucru).

Rețea virtuală de zonă locală (VLAN)

VLAN este o metodă de a separa logic o rețea LAN și de a face să pară diferite rețele într-o singură. Din punct de vedere fizic, o singură rețea, dar logic sunt rețele diferite. Acest lucru se realizează printr-un comutator (numai atunci când este configurat pentru a face acest lucru).

WIFI

Wi-Fi este o metodă de conectare a computerelor la o rețea fără utilizarea cablurilor, adică rețelele fără fir, care implică utilizarea de computere compatibile cu Wi-Fi, puncte de acces, routere wireless, etc..

scalabilitate

Aceasta este capacitatea unei rețele de a se extinde astfel încât să ofere loc pentru mai multe dispozitive să fie interconectate și integrate în rețea fără a provoca modificări majore întregii rețele.

Concluzie

Sper că asta vă oferă o idee despre termenii de bază ai rețelei de calculatoare. Dacă sunteți non-techies și sunteți interesat să aflați mai multe despre rețea, consultați acest lucru genial curs online.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me