Знайте колко отделен процес или системна консумация процесор или памет.

Като sysadmin често се налага да се справяте с инцидент, при който приложението е бавно или не реагира поради високо използване на процесора / паметта / мрежата. Ако сървърът хоства само един процес, тогава е лесно да разберете кога процесът изразходва всички ресурси. Въпреки това, представете си споделен сървър, където работят няколко услуги и трябва да намерите кой от тях изяжда всички ресурси.

Има много софтуер за мониторинг, който прави това извън кутията. Но ако нямате такъв или търсите решение, базирано на команди, тогава ето. Всички те са БЕЗПЛАТНИ!

връх

Може да искате да започнете, като погледнете в горния или htop резултата, за да видите преглед на процесите.

Както можете да видите по-долу, тя дава отлична представа за това какво използват всички процеси. Ако погледнете първата, която е nodejs, заемаща 3,9% памет и 0,3% процесор.

Горната част е инсталирана на почти цялата дистрибуция на Linux.

След като идентифицирате заподозрения, тогава може да искате да се съсредоточите върху този процес, вместо върху всичко, както сте виждали по-горе. Все още можете да използвате топ команда, но с някакъв аргумент.

Нека да кажем, че знаете идентификатора на процеса (PID); можете да използвате командата по-долу.

топ -p $ PID

Можете също така да използвате греп с горната част. По-долу пример за проверка на използването на rabbitmq.

htop

Подобно на върха, но с повече информация. Както можете, тя получи командната колона, която е удобна за идентифициране на процеса на процеса. И, също така е цветно.

htop може да не е инсталиран по подразбиране, но винаги можете да го направите чрез apt-get install htop, ако използвате Ubuntu.

погледи

Както казва името, получавате изглед на използване на системата на един екран. Работещите процеси са сортирани според тяхното използване на процесора.

на върха

Подобно на горното изброено, но с блестяща функция за записване на изхода във файл, за да можете да ги видите по-късно. Представете си, има модел на проблем в определен времеви прозорец. Можете да планирате да запишете изхода във файл през crontab или друг и по-късно можете да възпроизвеждате.

За да запишете изхода във файл:

отгоре -w име на файл

и, за възпроизвеждане:

отгоре -r име на файл

Той поддържа множество аргументи като интервал, проби и т.н., и аз силно препоръчвам да погледнете страницата man.

Ако просто се интересувате от отстраняване на проблеми в реално време, тогава просто изпълнете отгоре и трябва да видите по-долу.

к.с.

Нека сега проверим командата ps.

Можете да използвате ps команда с PID, за да отпечатате тяхното използване на процесора и паметта.

ps -p $ PID -o% cpu,% mem

Резултатът трябва да изглежда така.

[Имейл защитен]: ~ # ps -p 1048 -o% cpu,% mem
% CPU% MEM
0,2 3.0
[Имейл защитен]: ~ #

nmon

Интерактивен инструмент за наблюдение на командния ред за използване на процесор, памет, дискове, мрежа, NFS и използване на виртуална памет. За да видите горния процес (чрез използване), можете да изпълните nmon и да натиснете бутона t.

Monit

Monit е решение с отворен код за уеб и базирани на командния ред за наблюдение на ресурсите на сървъра, демони, файлове, директория, файлови системи и т.н..

Монит също получи готина джаджа.

Monitorix

Лека полезна програма с отворен код за наблюдение на Linux сървъра. Monitorix имам вграден HTTP, така че можете да проверите използването и други неща в мрежата. Някои от другите доклади за употреба включват:

  • Kernal / температура
  • Файлова система и I / O
  • Мрежов трафик
  • Apache / Mail / FTP / Nginx / MySQL / Лак / Memcached /

Monitorix също предлага конфигурация на предупреждения, така че можете да получавате известия, когато нещата не са наред. Той ще бъде добър избор, когато управлявате облачни базирани сървъри и търсите проактивно решение за мониторинг.

Netdata

Netdata е мониторинг на ефективността в реално време за системни ресурси, приложения, уеб сървъри, бази данни, DNS, поща, хардуерни сензори и много повече. Той е с отворен код и стартирането му е лесно. Всички данни се събират, съхраняват и предават за вас, за да визуализирате интерактивно. Данните се събират всяка секунда, така че никога не пропускате нищо.

Обичан от много лидери в индустрията.

Така че това, което чакате, опитайте и поемете контрола над вашите Linux сървъри.

заключение

Надявам се горните инструменти да ви помогнат да визуализирате използването на сървъра в реално време, за да можете да предприемете необходимите действия. Ако току-що стартирахте като системен администратор и искате да получите практическо обучение, проверете това Удеми курс.

ЕТИКЕТИ:

  • Отворен код

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me