Вземете представа за контейнера Докер

докер е инструмент, който използва контейнери, за да улесни създаването, внедряването и стартирането на приложение.

Той обхваща приложението заедно с всички други елементи като външни библиотеки и други такива зависимости, които са необходими за гладкото стартиране на приложението в един пакет.

Това дава възможност на приложението да се стартира на всяка Linux машина, независимо от персонализираните настройки на машината, които може да са различни от машината, на която е кодирана и тествана.

Това е отворен код, което означава, че всеки може да добави функции и функционалности, за да отговори на нуждите си, като по този начин допринесе за подобряване на инструмента.

Инструментите са проектирани така, че да си проправят път към Екосистема DevOps. Той помага на разработчиците, като им помага да се съсредоточат само върху развитието, без да се притесняват от системата, върху която ще работи кодът.

Те могат да използват една от няколкото програми, които вече са проектирани да работят на Docker като шаблон за тяхното приложение. Docker дава възможност на екипа за работа с ИТ да създаде среда, която репликира производствения сървър и позволява на всеки да работи по проекти със същата настройка, независимо от местната среда.

Докер, макар и в известен смисъл, е доста подобен на виртуалната машина, но за разлика от виртуалната машина, тя няма цяла операционна система в нея.

Докерите използват Linux Kernel на системата, в която са хоствани, и изискват само приложението заедно с неговите зависимости да бъдат пакетирани. Това значително намалява размера на пакета и подобрява производителността, като се използват по-малко ресурси.

Компании, приемащи Докер

Няколко организации на ниво предприятие използват Docker по различни начини.

на GE първоначалните практики за разработване на приложения бяха изцяло ръчни и отнеха средно 6 седмици, за да преминат от разработване до производство поради няколко грешки, преработки и прегледи на приложението.

Нямаше повтаряемост поради ръчна намеса. Този проблем беше решен чрез приемането на Docker, който по няколко начина е много по-лесен за използване и много преносим, ​​което даде възможност да се изгради веднъж и да работи във всяка среда.

Преди използваха VMware, който позволяваше да се стартира едно приложение във VM, но с Docker, сега те можеха да работят средно по 14 приложения на контейнер.

PayPal използва търговското решение на Docker; това не само даде възможност на разработчиците по отношение на производителността и гъвкавостта, но и екипа на инфраструктурата по отношение на ефективността на разходите.

BBC News доставя онлайн новини, които имат над 80000 ежедневни новинарски материали на самия английски език. Той изпълни над 26000 работни места в различна интеграционна среда последователно, което ще доведе до време за изчакване от около 60 минути на работа.

Докер елиминира този проблем с изоставането във времето, като позволява на задачите да се изпълняват паралелно. Това даде на разработчиците гъвкавост за непрекъсната интеграция, което реши основния въпрос за скоростта и обема.

Миграцията към Docker драматично помогна на Lyft по отношение на тестването и внедряването на функционалности независимо заедно с гладкото взаимодействие между микросервизите.

Непрекъснатата интеграция даде възможност за по-ефективно и по-бързо развитие и доставка.

Няколко други организации като Business Insider, Groupon, Yelp, ADP, eBay, Expedia, Spotify, The New York Times, Oxford University Press, PayPal, Shopify, The Washington Post, Uber са сред другите организации, които проучиха и приеха Docker в своята ИТ инфраструктура.

Чести случаи на използване на докер

Опростяване на конфигурацията: Docker може да работи на всяка платформа с помощта на конфигурацията си без реалните режийни разходи на виртуална машина.

Тя ви позволява да поставите конфигурационния файл в кода и да предавате променливи на средата, за да се погрижите за различни среди. Така че едно изображение на докер може да се използва в различната среда.

Управление на кода: Кодът пътува през различна среда в своето пътуване от развитие до производство.

Всяка среда има леки разлики от другата. Docker елиминира тази разлика, като осигурява последователна среда, което прави развитието и кодирането толкова по-удобни.

Изображенията на Docker са неизменни, но те имат предимството да имат нулева промяна в средата на приложение от разработка до производство.

Подобрена продуктивност на развитието: Двете основни цели в екосистемата за развитие е да се възпроизведе средата за развитие възможно най-близо до производствената среда и следващата цел да бъде доставен качествен код възможно най-скоро..

Docker позволява кода да работи в контейнер, който отразява производствената среда и за разлика от VM, докер има по-малък капацитет на режийната памет, който помага на няколко услуги да стартират.

Другата цел се постига, тъй като използваме споделения обем на Docker, за да може кода на приложението да бъде достъпен за контейнера от хоста. Това позволява на програмиста да редактира изходния код от своята платформа и редактор, което ще отразява работната среда в Docker.

Изолация на приложенията: Има случаи, когато може да е необходима изолация на приложения, например API сървъри, които изискват различни apache и различен набор от зависимости.

Изпълнението на API сървъри под различни контейнери е много по-добър изход.

Възможности за отстраняване на грешки: Docker предоставя множество инструменти, които работят добре с контейнерите, с възможност за поставяне на контролни точки в контейнери, както и различни контейнери, които са доста съществени при тестване на приложения.

Бързо внедряване: Докер контейнерите могат да бъдат създадени доста бързо, което се постига, тъй като контейнерите не зареждат операционна система, а просто стартират приложението.

Веднъж настроен, те ви дават спокойствие, че след като кодът заработи, той ще работи във всяка среда.

Docker с огромните си предимства се превръща в ценно допълнение към ИТ инфраструктурата.

Ако сте системен администратор или искате да научите тази гореща технология за израстване в кариерата, бих препоръчал да вземете Онлайн курс за Docker Mastery.

ЕТИКЕТИ:

  • докер

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me