Компютърната мрежа е средство, чрез което компютрите са свързани помежду си за споделяне на данни и информация, ресурси и всички други мрежови устройства, като принтери.

Компютрите, както сега знаем, важат за всички области на начинания, било то селско стопанство, образование, медицина, технологии, транспорт и т.н. Следователно, очевидна е необходимостта да има организация от мрежа на своите компютри, за да подпомогне по-нататъшното споделяне и извличане на данни и ефективно управление и използване на изчислителните ресурси.

Светът днес е глобално село с появата на Интернет, което е комбинация от милиони компютърни системи, свързани в мрежа за споделяне на информация. Счита се, че растежът на Интернет се подобрява спорадично, тъй като предоставя полезна информация и платформи за всички класове хора, предприемачи, студенти, занаятчии, занаятчии и всички други категории хора и професии.

Видове компютърна мрежа

Компютърните мрежи могат да бъдат класифицирани въз основа на различни атрибути, като физически размер, начин на свързване, видове устройства и т.н. За лесно въведение, нека разгледаме класификацията му по отношение на физическия размер. Често ще чуете следното.

 • Локална мрежа (LAN)
 • Метрополитен район (MAN)
 • Мрежа с широка зона (WAN)

Локална мрежа (LAN)

LAN вид компютърна мрежа, която се занимава с обикновено малка площ и предимно ограничена до едно място; например мрежата на кибер кафене, компютърна лаборатория или просто сграда на организация.

Мрежата на дом или малка сграда е известна като SOHO LAN (Означава локална мрежа за малък домашен офис). В този тип мрежи обикновено има малко компютри и други мрежови устройства, например включени комутатори и рутери (подробности за устройствата са обяснени по-долу).

Метрополитен район (MAN)

MAN е вид компютърна мрежа, която е по-голяма от LAN, но не до WAN (Wide Area Network). Той е посредник между LAN и WAN. Той се простира в повече области, отколкото в LAN и има по-голямо количество компютри; може да се разглежда и като комбинация от повече от една локална мрежа.

При този тип използването на рутери е добре използвано за мрежова сегрегация и интеграция и изисква повече административни проверки поради размера си.

Мрежа с широка зона (WAN)

Това е най-голямата форма на компютърна мрежа, обхващаща хиляди хектари земна площ. Тя може да премине в държави и страни; няма ограничение за количеството на включените компютърни и мрежови устройства или ресурси. WAN използва използването на всички необходими мрежови устройства като превключватели, рутери, концентратори, мостове, ретранслатори и др. Този тип мрежи обикновено изисква административна проверка на пълен работен ден, тъй като неговият отказ може да доведе до масивна загуба на данни или кражба.

Лесно познат пример е Интернет.

Мрежови устройства и условия

Предлагат се различни мрежови устройства и се използват много терминологии. Нека открием за тях следното.

Router

Рутер се използва за свързване на различни мрежи заедно. Т.е., за да бъдат свързани две или повече локални мрежи, ви е необходим рутер. Той е отговорен за определянето на пътя на изпратените данни. Рутерът се разглежда като устройство от трето ниво, поради факта, че работи на ниво 3 от модела на комуникация OSI (Open System Interconnection) и използва IP адреси на интерфейса си.

ключ

Превключвателят е отговорен за свързването на компютрите заедно. Превключвателят е основен гръбнак на LAN. Тъй като осигурява алея за свързване на различни компютри. Известно е, че това устройство работи на слой 2 от стандарта за комуникация на модела OSI. Следователно това е устройство на слой два. Превключвателят е подобрена форма на мост.

Безжичен рутер

Може да имате в дома си. Безжичен рутер помага за свързване на няколко устройства без жица.

Общоизвестна като wi-fi мрежа и се използва за разпространение на интернет на множество устройства в дома, магазина или офиса.

Точка за достъп

Точка за достъп се използва вместо превключвател в безжичните мрежи.

OSI Модел

Концепция на OSI модел, създадена да стандартизира системата за комуникация между устройства в мрежа. Състои се от седем слоя.

 • физически
 • Данните сочат-
 • мрежа
 • транспорт
 • Сесия
 • представяне
 • Приложение

главина

Хъбът е известен и като многопортови ретранслатор поради сходството си с повторителя, въпреки че има специфични устройства, наречени повторители. Хъбът също се използва за свързване на компютри и споделяне на данни между тях, но сега основно се използва като повторител за повторение на сигнали от дълги разстояния. Хъбът е известен като устройство едно ниво (на модела OSI), също и повторител.

Ethernet

Ethernet към системата за окабеляване и портове, участваща в работата в мрежа. Мрежовите кабели се наричат ​​Ethernet кабели и се използват за свързване на компютър към всички други мрежови устройства или за връзка между компютър и компютър. Най-често срещаният от тях е конекторът RJ45.

В устройствата на Cisco Ethernet портовете на рутер или комутатор са известни като бързи Ethernet портове, повечето от които са обозначени с букви и цифри според подредбата. Например, първият Ethernet порт на рутер е обозначен с Fa0 / 0, докато този на комутатор е Fa0 / 1.

IP адрес

IP означава Интернет протокол.

IP адресът е 32-битов адрес, даден на компютри, комутатори и рутери, така че те да бъдат лесно разположени от други устройства в мрежата. Това съществува в две версии, които в момента са IPv4 (IP версия 4) и IPv6 (IP версия 6).

IPv4 е най-често използваният. Пише се като набор от 12 числа, разделени с точки в три (и), например, 192.168.231.254 или може да се запише по-кратко, ако първото число е нула, т.е. 010.002.001.001 може да бъде записано като 10.2.1.1

В момента IPv6 не се използва много често. Той беше разработен, когато трябваше да се посрещнат предизвикателствата за увеличаване на изчерпването на IP адресите. Написано е под формата 2031: 0000: 130F: 0000: 0000: 09C0: 876A: 130B. Той съдържа както числа, така и азбуки.

Искате ли да разберете публичния си IP Интернет? Опитайте тази Моят IP инструмент.

MAC

MAC (Media Access Control) адресът е 64-битов адрес на производителя, изгорен на дънните платки на компютри, рутери и комутатори. Всеки компютър, комутатор или рутер има MAC адрес, който е уникален за себе си. Това е източник на уникална идентичност на електронните устройства за лесно разпознаване. Той е толкова уникален, колкото отпечатъкът на хората.

Подмрежна маска

Подмрежовата маска помага да се определи класът на IP адрес, тъй като е присвоен на компютри, рутери или комутатори заедно с IP адрес, за да се изясни неговият клас или мрежа.

 • За IP адрес клас A – маска на подмрежата, се записва като 255.0.0.0
 • За IP адрес клас B – маската на подмрежата се записва като 255.255.0.0
 • За IP адрес клас C – маската на подмрежата се записва като 255.255.255.0

Услуга за имена на домейни (DNS)

DNS е услуга за превеждане или преобразуване на четими от човека имена в IP адреси и обратно. Можете да използвате a Търсене на DNS запис за да разберете разрешаващия IP адрес.

Динамичен протокол за конфигуриране на хост (DHCP)

DHCP е услуга за автоматично присвояване на IP адреси на хост устройства като компютри. Тази функция се извършва от рутер (само когато е конфигуриран да го направи).

Виртуална локална мрежа (VLAN)

VLAN е метод за логично разделяне на локална мрежа и приличането й да изглежда като различни мрежи в една. Физически това е неговата мрежа, но логично те са различни мрежи. Това става чрез превключвател (само когато е конфигуриран да го направи).

WI-FI

Wi-Fi е метод за свързване на компютри към мрежа без използване на кабели, т.е. безжична мрежа, която включва използването на компютри с активирана Wi-Fi, точки за достъп, безжични рутери и т.н..

скалируемост

Това е способността на една мрежа да се разширява така, че дава възможност за повече устройства да бъдат свързани и интегрирани в мрежата, без да причиняват големи промени в цялата мрежа.

заключение

Надявам се това ви дава представа за основните условия за компютърна мрежа. Ако не сте техници и се интересувате да научите повече за работата в мрежа, тогава разгледайте тази брилянтна онлайн курс.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me