Există multe nume scurte utilizate în modele de servicii Cloud și, uneori, poate fi confuz.

Când începeți cu Cloud Computing, există multe lucruri de învățat. În acest articol, voi vorbi despre unele dintre cele mai populare modele de servicii de cloud care sunt utilizate pe scară largă și sunt un lucru indispensabil pentru arhitecții cloud aspiranți.

Trei modele de servicii cloud PaaS, SaaS și IaaS sunt cele mai importante dintre toate, așa că voi începe cu ele.

PaaS

PaaS reprezintă Platforma ca serviciu.

Aici, furnizorul dvs. de cloud vă oferă platforma completă de utilizat. Când spun platforma completă de utilizat, înseamnă că furnizorul are grijă de toate părțile de bază ale infrastructurii. De exemplu, serverele dvs. sunt îngrijite, iar mașinile dvs. virtuale sunt îngrijite, vi se oferă unele instrumente predefinite pe care le puteți utiliza pentru a crea aplicațiile dvs..

trece geekflare

Unele dintre avantajele utilizării PaaS sunt următoarele.

 • Dezvoltare și livrare mai rapide
 • Creați / implementați aplicații din mers
 • Ușor de actualizat
 • Oferă copie de rezervă, recuperare și securitate a datelor
 • Ușor accesibil din mai multe locații (de către mai multe echipe)

Ex – Motorul aplicației din Google Cloud.

SaaS

SaaS înseamnă software ca serviciu.

Înseamnă că un furnizor de cloud vă oferă software complet precum servere, baze de date, coduri de aplicație sub formă de serviciu.

saas geekflare

De exemplu, Gmail, unde schimbați e-mailuri fără să vă preocupați ce se întâmplă în fundal. Tot ce trebuie să faceți este să tastați e-mailul dvs. și să fie livrat în locație sau către persoana pe care doriți să o livrați. Nu vă preocupă modul în care funcționează platforma, care sunt problemele de securitate, ce se întâmplă dacă serverul coboară, unde se depozitează e-mailul, nu vă interesează nimic.

Furnizorii de servicii vă oferă un software complet sau o aplicație sub formă de serviciu, de aceea această arhitectură se numește Software ca serviciu.

Câteva avantaje:

 • Serviciu la cerere
 • Platformă independentă
 • Nu este nevoie să instalați nimic
 • Resursă administrată de vânzător
 • Disponibil 24 × 7

Ex – Freshdesk ca soluție de asistență și autoservire.

IaaS

IaaS reprezintă infrastructura ca serviciu.

Definirea infrastructurii ca serviciu înseamnă că numai infrastructura vi se oferă, orice altceva este ceva pe care îl puneți în modul în care doriți, apoi îl utilizați. IaaS oferă arhitectură și infrastructură de calcul în afară de stocarea datelor, serverele de virtualizare și rețelele.

iaas geekflare

Permiteți-mi să o explic cu o analogie.

De exemplu, să presupunem că închiriați o casă, acum proprietarul vă oferă o casă și spune că folosiți-o așa cum doriți și îmi plătiți chiria. Deci, plătiți proprietarul pentru casă, iar când intrați în casă, vă dați seama că are doar un pat și o masă. În afară de asta, trebuie să introduceți ustensilele de bucătărie și trebuie să configurați casa așa cum doriți să o utilizați, apoi puteți merge înainte și să folosiți acea casă. Practic, vă configurați infrastructura.

Mai jos sunt câteva caracteristici importante ale IaaS:

 • Scalabil dinamic
 • Inchiriat / licentiat / plateste pe masura
 • Mai multe niveluri de servicii
 • Disponibilitate 100% resurse
 • Acces ușor bazat pe GUI sau CLI

Ex – Vultr, Kamatera, AWS, GCP

APIaaS

API-ul ca serviciu este utilizat pentru a gestiona propriile API-uri personalizate și permite aplicațiilor să se conecteze la API-uri terțe părți precum harta Google, API-ul de căutare vocală etc..

Este, de asemenea, utilizat în generarea documentației API, care descrie toate funcționalitățile și lucrul la API. Poate fi partajat cu echipa folosind acea API sau API-uri terțe.

Folosind serviciile API, o aplicație poate vorbi cu funcțiile stocate în backend.

api ca geekflare de serviciu

Ex – Hărți, Aviație, SERP

AAAs

AaaS reprezintă Analytics ca serviciu.

Acesta oferă software de analiză prin cloud pe modelul bazat pe abonamente. A devenit o opțiune crucială pentru întreprinderi de a evita costurile noi de capital și de a adopta cu ușurință noile cerințe ale procesului de afaceri.

Puteți utiliza AaaS pentru analitice predictive, analize de date, analize de afaceri, pentru a găsi informații și tendințe asupra datelor. În această epocă a Big Data, AaaS este un salvator. Poate curăța, analiza și stoca informațiile din datele Big într-o manieră scalabilă și rentabilă.

Ex – Google Analytics

https://www.zohowebstatic.com/sites/default/files/analytics/zblenddata-video.mp4

Baas

BaaS reprezintă Backend ca serviciu.

Imaginea de mai sus este din Cloudflare.

Acesta are grijă de toate serviciile de backend ale unei aplicații, iar dezvoltatorii se pot concentra doar pe scriere și menținerea frontend-ului aplicației. Oferă servicii de backend precum gestionarea bazelor de date, autentificarea utilizatorului, stocarea în cloud, găzduirea pe cloud, notificări push etc.

Dacă iau un exemplu de amazon.com, acesta este unul dintre cele mai populare site-uri de e-commerce din întreaga lume. Ceea ce vedeți ca utilizator este un site web sau o aplicație prietenoasă, dar o mulțime de lucruri se întâmplă în backend. BaaS poate ajuta Amazon cu stocare, administrare de utilizatori, gateway de plată, sistem de recomandări, notificare push utilizatorului său pentru cele mai recente oferte și multe alte funcționalități backend.

Baza de date administrată de DigitalOcean

Date ca serviciu

Datele ca serviciu (uneori numite și DaaS) este un model de serviciu care oferă date preagregate și pre-calculate, care pot oferi informații mai bune și puteți lua decizii de afaceri mai bune. Utilizează cloud-ul pentru a furniza stocarea datelor, integrarea datelor, procesarea datelor, servicii de analiză a datelor folosind rețele.

Caracteristici:

 • Mai puțin timp de configurare
 • Extracte complexe
 • Minime de oprire
 • Servicii / instrumente gestionate automat
 • Cost-eficiente

Ex – MongoDB

DBaaS

DBaaS reprezintă baza de date ca serviciu.

DBaaS este gestionat de furnizorii de cloud publici și privați. Oferă funcționalități ale bazei de date ca un serviciu pentru clienții interni / externi. Dezvoltatorii de aplicații nu se bazează pe administratorii bazei de date pentru gestionarea bazelor de date atunci când utilizează baza de date ca serviciu.

Beneficiile utilizării DBaaS.

 • Reduce costul operațional
 • Mai ușor de implementat și de gestionat
 • Suporta toate dimensiunile afacerii
 • Plătește pentru ce folosești
 • Automatizează operațiunile bazei de date
 • Configurarea clusterării în câteva minute
 • Disponibilitate ridicată în regiuni

Ex – Scalegrid pentru MySQL, PostgreSQL, Redis, MongoDB

DAAS

DaaS înseamnă Desktop ca serviciu.

Desktop-uri virtuale găzduite peste cloud pe orice dispozitiv de oriunde. Acesta oferă un model bazat pe abonament și este multi-chiriaș. Îmbunătățește securitatea datelor și îmbunătățește productivitatea la distanță, deoarece oferă servicii în toate geografiile.

Infrastructura desktop virtuală (VDI) are o mulțime de asemănări cu DaaS. Diferența dintre cele două este că infrastructura de pe DaaS este găzduită peste cloud, în timp ce infrastructura VDI este situată în mare parte la fața locului..

Ex – V2 Cloud

Faas

FaaS înseamnă Funcția ca serviciu.

Ajută la eliminarea complexității serverelor și oferă o arhitectură fără server. Vă puteți concentra pe logica de afaceri și tot ce este în fundal este îngrijit de furnizorii de servicii – tot ce trebuie să vă faceți griji cu privire la dezvoltarea codului.

AWS Lambda este un exemplu de FaaS, care a fost dezvoltat de Amazon. Azure și GCP acceptă, de asemenea, FaaS prin funcțiile Azure și Google Cloud.

Câteva avantaje:

 • Îndepărtează complexitatea, asigură o abstractizare
 • Facturare bazată numai pe utilizare
 • Dezvoltare mai rapidă
 • Scalabil ușor
 • Timp de aprovizionare în milisecunde

Ex – Muncitori de nori

SECaaS

SECaaS reprezintă securitatea ca serviciu.

Securitate bazată pe cloud unde o aplicație sau infrastructură este securizată de un furnizor de securitate bazat pe cloud (CSBP). Un exemplu simplu de securitate ca serviciu este un software antivirus furnizat de o organizație precum Avast, Norton, McAfee, etc..

Alte servicii de securitate precum anti-malware, firewall, testarea penetrărilor, detectarea intruziunilor, autentificarea, filtrarea spam-ului, Identity and Access Management (IAM) fac parte din SECaaS.

Ex – SUCURI pentru firewall pentru aplicații web

Concluzie

Astfel, acestea au fost modelele importante de servicii cloud pe care le veți întâlni frecvent în timp ce lucrați cu soluții cloud. Continuați și încercați oricare dintre modelele de servicii cloud menționate mai sus folosind un furnizor de servicii cloud (AWS, Azure, Google Cloud) pentru a vă da seama..

Dacă sunteți nou la cloud computing, consultați aceste cursuri pentru a învăța.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me