Készítsen saját felhőt, és milliókat spóroljon meg!

Olyan sok dolgot kell vigyázni, mint például a szervertér, a fejlesztési környezetek, a biztonság, a szoftvercsomagok, a szoftverfrissítések, a hardverkarbantartás, hogy a teljes platform karbantartási költségei általában meglepőek. Az alkalmazások fejlesztését és telepítését végző cégeknek sok erőforrást kell elkülöníteniük a platform működésének fenntartására – olyan forrásokra, amelyeket egyébként felhasználhatnának a szoftverfejlesztési célokra..

Ezért merült fel a felhőplatform-megoldások szükségessége. Ezek a megoldások felhőalapú számítási modellt alkalmaznak, hogy mindent biztosítsanak a fejlesztőknek a munkájukhoz, a hostolt fejlesztői környezetektől és az adatbázis-eszközöktől egészen az alkalmazáskezelési képességekig. A felhőplatformon belül dolgozó fejlesztők hozzáférhetnek az összes erőforráshoz, amelyre szükségük van a szoftveralkalmazások készítéséhez, telepítéséhez és elindításához. A vállalatok számára a felhőplatform méretezhető alapot nyújthat az új alkalmazásokhoz, amelyeket rövid távon kell eljuttatni. A fizetés szerint növekvő modell alkalmazásával nincs szükség hosszú távú beruházásokra a helyszíni platformon.

Miért nyílt forráskódú??

Most, hogy kijelentettük a felhő előnyeit a hagyományos, helyszíni platformokkal szemben, a következő kérdés az, hogy miért jobb a nyílt forrású felhőplatform, mint a védett felhőplatform. A legnyilvánvalóbb válasz a költség: a szabadalmaztatott megoldások licencei mindig magasabb árat tartalmaznak. További fontos előnye a rugalmasság és a szabadság, a sokféle keret, felhő és szolgáltatás közül választás.

A szabadalmaztatott platformok viszont megköthetik Önt az általuk használt eszközökhöz és szolgáltatásokhoz. Cserébe bizonyos előnyöket kínálnak, mint például az SLA-k iránti elkötelezettség (szolgáltatási szintű megállapodások), és megkönnyítik Önt az olyan akadályoktól, mint például a tesztelés és az integráció, ám ezek az előnyök alig túlsúlyozzák a nyitottság előnyeit..

Az alábbiakban megtalálja a vállalati nyílt forrású felhőplatformjait, amelyek a mai piacon uralkodnak.

Cloud Foundry

Eredetileg a VMware fejlesztette ki (ma a Pivotal Software tulajdonában van), Cloud Foundry kiemelkedik azon, hogy nyílt forráskódú, önálló szoftver alkalmazásként érhető el, ami függetlenné teszi a felhő szolgáltatóitól. Telepíthető VMware vSphere vagy más felhőinfrastruktúrákban, például a HP Helion, Azure vagy AWS. Vagy dönthet úgy is, hogy saját maga tárolja az OpenStack szerveren.

Összegyűjtött csomagok használatával a Cloud Foundry megkönnyíti a futási és a keret támogatást. Amikor elindít egy alkalmazást, a Cloud Foundry Application Runtime kiválasztja a legmegfelelőbb építőcsomagot. Ezután a buildpack gondoskodik az alkalmazás összeállításáról és az indításra való felkészítéséről.

A Cloud Foundry célja az alkalmazások gyors fejlesztése és telepítése egy erősen skálázható architektúra és a DevOps-barát munkafolyamatok révén. Nyelvi támogatása magában foglalja a Python, a Ruby, a PHP, a Java és a Go szoftvert, többek között. A felhőalapításban való megfelelő illesztéshez azonban javasolt, hogy a projekt kövesse a tizenkét tényező alkalmazási szabványt: egy kifejezetten az optimális szoftver-szolgáltatásként (SaaS) alkalmazások fejlesztésére tervezett módszertant..

Udemy egy szép tanfolyamot kapott a felhő fejlesztésére a Cloud Foundry segítségével.

WSO2

Ha intenzíven dolgozik a SOA-n, akkor biztosan sok belső és külső API-val kell foglalkoznia. Ez a forgatókönyv, ahol WSO2 az API Managernek köszönhetően ragyog, amely képes kezelni a teljes API életciklusát. A WSO2 biztosítja az ügyfelek által előterjesztett legtöbb követelménynek való megfelelést, ideértve a verziókészítést, az API-dokumentációt és az SSL-letöltést..

A WSO2 üzletkoncepciót használ, amelyben a fejlesztők API-kat találhatnak, kipróbálhatnak és értékelhetnek. A telepítés egyszerű és egyértelmű, számos lehetőséget kínál az API folyamatának vezérlésére. Automatikus helyreállítási funkciót is kínál, végpont-felfüggesztés esetén. Mindezen tulajdonságok célja a piacra jutás idejének csökkentése, a költségkezelés egyszerűsítése és általánosságban az üzleti folyamatok rugalmasságának javítása.

A WSO2 API Manager nagy plusza az egyszerű integráció a WSO2 Identity Server-rel, egy API-vezérelt IAM (Identity and access manager) megoldással. Ez az integráció barátságos platformot kínál a hitelesítéshez felhő-környezetekben.

Cloudify

Cloudify egy olyan zenekari keret, amely az alkalmazások és szolgáltatások modellezésére szolgál, életciklusuk automatizálása mellett. Ez magában foglalja a felhőkörnyezetre vagy adatközpontra történő telepítés és a folyamatos karbantartás elvégzésének képességét. Ezenkívül eszközöket kínál a telepített alkalmazások minden szempontjának megfigyeléséhez, a hibaállapotok felismeréséhez és azok manuális vagy automatikus megoldásához.

A Cloudify egyik legjelentősebb tulajdonsága a TOSCA-alapú tervrajz. Ez az innováció lehetővé teszi a fejlesztők számára a YAML használatát, hogy tervrajzokat készítsenek az alkalmazás topológiájáról. A YAML egy ember által olvasható adat-sorosítási nyelv, amelyet a TOSCA specifikáción alapuló meghatározások írására használnak, amely szabványosított módszert ad a fejlesztőknek az alkalmazások, rendszerek és a felhőinfrastruktúra-összetevők közötti összekapcsolások leírására..

A felhős felhő-hangrendezés szilárd alapot biztosít az informatikai irányításhoz és biztonsághoz, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy eltérő szerepekkel és engedélyszintekkel történő hozzáférési korlátozásokat alkalmazzanak. A külső szolgáltatásokkal, például a Kubernetes tárolókkal, a felhőszolgáltatásokkal (AWS, Azure, vSphere, OpenStack) és a konfigurációkezelő eszközökkel (Puppet, Ansible, Chef) való kommunikációhoz a Cloudify hivatalos beépülő moduljait használja, míg sok más szolgáltatást az általános meglévő plugins.

openshift

openshift egy Kubernetes-alapú platform, rugalmas és nagyon gyors telepítővel és széleskörű API támogatással, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a platformot igényeiknek megfelelően bővítsék. A biztonság szem előtt tartásával épül, amelyet egy példa szemléltet: a tárolók várhatóan nem root felhasználókként fognak futni, és ha nem ez a helyzet, az OpenShift kifejezett felülbírálást igényel a tároló futtatásához..

A Kubernetes használata jelentős szerverszámot igényel, és elsajátításához egy bizonyos tanulási görbe szükséges. Ez az oka annak, hogy ez a platform nem megfelelő a kis telepítésekhez, kivéve, ha a közeljövőben nagyobb telepítésekké válnának.

Az OpenShift felhasználói kiemelik a gyors telepítési és konfigurációs eljárásokat, valamint a modulok és a fogaskerekek karbantartását. Egy másik plusz az a tény, hogy saját Git repo-jával rendelkezik. Amit nem nagyon szeretnek, az a naplók olvasásának és értelmezésének nehézsége. Különösen akkor, ha egy projekt feltöltése közben hiba történik, nehéz megérteni, hol van a probléma.

Az OpenShift tanulása könnyű.

Tsuru

Megjelent a Rede Globo, a világ második legnagyobb kereskedelmi TV-hálózata Tsuru Docker-alapú PaaS (platform mint szolgáltatás) termék, amely képes alkalmazások összehangolására és futtatására termelési környezetben. Ez a Globo.com által kifejlesztett nyílt forráskódú több szolgáltató platform, amely több millió felhasználóval rendelkező webhelyeket támogat.

A Tsuru felhasználók megerősítik, hogy jelentősen javítja a piacra lépési időt anélkül, hogy feladná az egyszerűséget, a magas rendelkezésre állást, a biztonságot és a stabilitást. Számos felhőinfrastruktúrában futtatható, akár nyilvános, akár magántulajdonban van, feltéve, hogy egy Docker gép támogatja. Szintén támogatja a rendelkezésre álló programozási nyelveket, ezáltal a fejlesztők szabadon választhatják meg preferenciáik szerint.

A Tsuru segítségével különféle adattárakat használhat, beleértve az SQL vagy NoSQL adatbázisokat, vagy a memóriában lévő alternatívákat, például a Memcached vagy a Redis. Csak válassza ki a kívánt preferenciát, és csatlakoztassa az alkalmazásához. Az alkalmazás kezeléséhez választhat a parancssor vagy a webes felület használatával, majd a Git segítségével később telepíthető között. A Tsuru infrastruktúra gondtalanul gondoskodik az apróságokról.

Stackato

Stackato egy felhőalapú öntödei és Docker alapú, poliglotta PaaS termék, amely felhőinfrastruktúrájának tetején fut, és az alkalmazásokat indító platformként szolgál. A Stackato felhasználók szerint agilis és robusztus alkalmazásplatformot nyújt, amely elősegíti mind a felhő adminisztrátorok, mind a fejlesztők termelékenységét. Kiválóan alkalmas vállalati felhő-telepítésekre, egyesítve a felhő-infrastruktúrában a virtuális géphez való közvetlen hozzáférés rugalmasságát a teljes funkcionalitású PaaS által biztosított automatikus konfigurációval. A támogatott felhőinfrastruktúrák között szerepel a HP Cloud Services, a Citrix XenServer, AWS, OpenStack, VMware.

Stackatóban minden alkalmazásnak saját Linux tárolója (LXC) van, amely garantálja az erőforrások hatékony és biztonságos megosztását. Szolgáltatási köre az alábbiakból áll: Helion Control Plane, amelyet Stackato kommunikál a mögöttes felhővel és a szolgáltatási életciklusok kezelésére; Helion Service Manager, az alkalmazások számára elérhető kiegészítő szolgáltatások tárolója; Helion Cloud Foundry, egy rugalmas futásidejű alkalmazás, amelynek célja az alkalmazások tárhelyének és fejlesztésének egyszerűsítése; A Helion Code Engine egy folyamatos kézbesítési szolgáltatás, integrálva a Git magán vagy állami adattárakkal és a Helion Stackato konzollal, egy webes felülettel a Helion Cloud összes szolgáltatásának kezelésére.

Alibaba

Bár alig említik, amikor a nyílt forrású felhőplatformokról és a PaaS-ről beszélnek, a Alibaba felhő a számítástechnikai üzlet meteorikus ütemben növekszik: már meghódította a kínai nyilvános felhőpiac 50% -át, és lelkiismeretesen megtanulta, hogyan kell kiszolgálni Kínán kívüli piacokat. Például 168 országban kezdenek számlázási támogatást nyújtani dollárban, és kifejezetten a tengerentúli piacokra szabott szolgáltatásokat terveznek..

Az Alibaba által kínált felhőplatform-szolgáltatások számos ingyenes szolgáltatást tartalmaznak, köztük a Docker és Kubernetes tárolószolgáltatásait, a Container Registry-t, az Auto Scaling-ot és a DataWorks-ot, biztonságos környezetet az offline adatfejlesztéshez. Szolgáltatásait jól dokumentáljuk, és mindent tartalmaz, amire szüksége lehet az alkalmazások azonnal a felhőbe történő áttelepítéséhez, például számos oktatóvideóhoz. Néhány egyszerű lépés után és dollár befektetése nélkül az Alibaba felkéri Önt, hogy hamarosan kezdje el építeni.

Végül…

Minden fejlesztőnek szerencsére a nyitottság uralja a felhő világát. Néhány évvel ezelőtt a konténertechnológiákért folytatott verseny (Docker, Kubernetes, Mesos, Nomad, ECS, hogy csak néhányat említsünk) azzal fenyegetőzött, hogy a piacot vízálló rekeszekre osztja, és jelentős kockázatokat generál, amikor platformon kell választani. De bár manapság több platformon lehet választani, a mai nyílt forráskódú választások között csak a részletek mutatnak különbségeket: különböző költségsémák, különböző kezelési eszközök, különböző biztonsági megközelítések. Más szavakkal: ha ma választ egy nyílt forrású felhőplatformot, és nem vagy elégedett, akkor holnap is meglátogathat egy másik oldalt, és a költségek nem ölnek meg.

Az itt megadott információkkal remélhetőleg képes lesz az Ön igényeinek jobban megfelelõ platformot választani, és elfelejtheti a fejfájást, például a szerver kapacitását, a köztes szoftvert, a keretrendszereket, a virtuális gépeket, az adattárakat és így tovább. Miután megszabadította magát mindeztől, az összes erőforrását és minden figyelmét egyedüli dologra tudja helyezni, amely számodra fontos: a lehető leggyorsabban átadja a kick-ass alkalmazást a felhasználóknak, és boldoggá teszi őket. használat közben.

CÍMKÉK:

  • Nyílt forráskód

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me