Да знаеш Linux е съществен за всяка системна администрация, междинен софтуер, уеб инженер.

Linux се използва почти навсякъде в производствена или непроизводствена среда. Има хиляди статии, книги, видео обучение за изследване и учене, но това би било времеемко. Вместо това можете следвайте едно или две свързани книги или онлайн обучение.

Следните учебни материали обхващат голям брой задачи за администрация на Linux от започвайки на експертно ниво. Затова изберете този, който ви подхожда.

Linux готварска книга за администрация

Нуждаете се от рецепти, за да станете и работи със съвременната административна екосистема Linux?

Тази книга предлага повече от 100 от тях. Той предлага пътна карта за управление на всички видове Linux машини, от мъничък Raspberry Pi до производствен сървър в облака Azure. На неговите страници ще намерите инструменти и знания за справяне с ежедневните проблеми и да разберете вътрешната работа на GNU Linux.

Чрез лесно ръководство, украсено с анекдоти и преживявания, авторът споделя своя богат опит като инженер на център за данни, като учи как да инсталирате и конфигурирате система. Докато приключите с четенето, вие ще придобиете ценни познания за администрацията на Linux.

Курс за отстраняване на проблеми в Linux

През своите 12 часа и 49 минути, този видео курс ще ви помогне да разберете както основните, така и сложните проблеми за отстраняване на неизправности в Linux, преподавайки с помощта на примери от реалния живот как да управлявате ИТ средата на вашата компания и да предложите безпроблемни отговори на критични проблеми.

Този интерактивен курс предлага ценни съвети и техники, които помагат за поддържане на Linux сървърна инфраструктура с минимален престой. Той ви води през доказани най-добри практики за отстраняване на неизправности и след това обяснява ефективни техники за диагностициране и коригиране на често срещани и сложни проблеми с администрацията на Linux сървърите.

Linux управление и сигурност на сървъра

Този курс продължава четири седмици и ви води през основните задачи за администриране на Linux от гледна точка на предприятието. Започва с разглеждане за какво се използва Linux в предприятието, като ви учи как да правите разлика между различните версии на Linux.

Тогава той изследва конфигурацията на Linux и демонстрира използването на различни Linux команди. След това той се гмурка в механизмите за автентификация и администриране на потребителя и накрая влиза в сигурността, обяснявайки различни технологии за осигуряване на Linux система и преподаване на теми за контрол на достъпа.

Курсът е част от специализираната програма по компютърна сигурност и управление на системи.

Научете Linux за 5 дни

Един от най-продаваните онлайн курсове в Udemy, за да се научите Linux за 5 дни. Повече от 100 000 студенти, записани с 4,5 от 5 оценки, дават достатъчно достоверност за курса.

Джейсън Кенън, авторът, обхваща различни теми за управление и администриране на операционна система Linux.

Ако имате ограничено време и искате да усвоите знания за RHEL, Fedora, OpenSUSE, Slackware, Debian, Ubuntu и т.н., тогава този бърз онлайн курс ще ви накара да започнете.

Командният ред на Linux

Пълно въвеждане на команден ред на Linux от Уилям Шоттс е една от най-продаваните книги за Linux.

Ако харесвате или искате да получите контрол върху Linux, използвайки терминал над GUI, тогава тази книга ще ви даде всичко необходимо като Linux администратор.

Можете да очаквате да научите черупки, писане на скриптове на черупките, управление на ежедневните задачи с помощта на основни инструменти и т.н..

Linux за разработчици

Като част от специализираната програма за разработка на софтуер с отворен код на Coursera, този курс преподава основните теми на Linux за разработчиците. Той възнамерява да накара програмиста да се чувства комфортно да работи с командния ред.

След като се потопите в историята на Linux и обясните какво е Linux, той се разделя с ядрото на Linux от останалата част на операционната система, прави принос към ядрото, работи с файловата система, следи помощните програми и т.н..

След като вземете този курс, ще овладеете основните умения, необходими за работа с Linux системи ежедневно.

Linux Security & закалка

Практическото ръководство се фокусира върху това как да се втвърди и защити Linux OS, обхващаща следните теми.

 • Защита на Linux от хакери
 • Прилагане на силни политики за пароли, политика на застаряване, контрол на паролата
 • SSH & закаляване на мрежата
 • Судо конфигурация
 • Сигурност на файловата система & криптиране
 • Конфигурация на защитната стена
 • Сканиране на порт
 • И още много…

Ако имате основна идея за Linux и искате да надградите уменията си в сигурността, тогава този онлайн курс би било полезно.

Съдържа 4,5 часа видео, две статии, до които можете да получите достъп по всяко време и навсякъде.

Linux ядро ​​в ядка

Готови сте да се потопите в Linux ядрото за изграждане & конфигуриране?

Това БЕЗПЛАТНА книга ви помага при следните теми на ядрото.

 • Въведение в ядрото и как да ги изградим
 • Как да извлечете източника на ядрото
 • Как да инсталирате ядрото и да се зарежда от него
 • Как да надстроите & персонализирайте ядрото
 • Справка за ядрото & полезни комунални услуги

Пълен курс за обучение на Linux

Ако планирате да получите мечтаната работа тази година, този курс може да е това, което трябва да постигнете тази цел. Той ви подготвя за корпоративния свят и за получаване на сертификати RHCSA (Red Hat Certified System Administrator), RHCE (Red Hat Certified Engineer) и LFCS (Linux Foundation Certified System Administrator) сертификати. Докато завършите курса, вие ще бъдете професионален Linux администратор, ще можете да положите изпита EX-200 и да го издържите.

Вашите знания ще включват повече от 150 системни администраторски команди на Linux и много решения за отстраняване на проблеми с Linux.

Курсът включва 29 часа видео по заявка, 24 статии, 120 ресурси за изтегляне, достъп до целия живот до материалите на курса и сертификат за проучване. Единствените реквизити са силно желание за учене и компютър.

Пищов

Ако се нуждаете от командна справка, тогава този БЕЗПЛАТЕН Linux Cheat Sheet ще бъде удобен за вас.

Можете също така да се позовете на моя предишен пост на мамят лист за различни елементи.

Linux Administrator Bootcamp

Преминете от начинаещ до експерт с Linux администрация bootcamp. 7,5 часа видео по заявка покриват почти всичко, което трябва да сте наясно като администратор на Linux.

Ако имате основна идея и искате да подобрите уменията си да бъдете експерт, тогава този курс ще бъде удобен.

Професионално сертифициране на Google IT Support

Ако планирате да получите работа в ИТ за поддръжка, този сертификат от 5 курса може да ви подготви за роля на входно ниво в малък бизнес или в глобална корпорация. Най-добрите работодатели търсят сертифицирани специалисти, така че сертификатът на Google може да бъде ценен актив при кандидатстване за работа в ИТ.

Програмата за сертифициране използва комбинация от видео лекции, тестове и практически лаборатории, чрез които ще бъдете запознати с обслужването на клиенти, администрирането на системата, сигурността и отстраняването на проблеми. Трябва само да отделите около 5 часа седмично и за по-малко от шест месеца ще можете да завършите програмата.

Първи стъпки с Linux

За да се чувствате уверени, когато правите първите си стъпки в света на администрацията на Linux, имате нужда от вдъхновяващо ръководство, като Дейвид Клинтън, учителят на Първи стъпки с Linux. Курсът започва с обяснение как да намерите Linux дистрибуции и софтуер с отворен код и да работите с тях. На следващо място, той ви учи да контролирате и оптимизирате средата на изпълнение на Linux.

И накрая, тя обяснява как да използвате физически и виртуални екземпляри на Linux за управление на сървърни приложения, като Apache и Nextcloud.

Когато приключите с този курс, ще инсталирате и управлявате Linux системи като професионалист и ще имате необходимите знания, за да разберете какво може да направи Linux за вас и вашата кариера.

Linux майсторство

Точно за 11,5 часа, този курс ще ви научи как да овладеете командния ред на Linux, дори ако нямате предишен опит. Ще научите как да използвате Bash скриптове и планиране на Cron за автоматизиране на повтарящи се задачи и за инсталиране и управление на софтуер с отворен код с мениджъри на пакети.

Освен че ще придобиете пълно разбиране за Linux, ще имате необходимите знания, за да управлявате Linux компютър изцяло от командния ред.

Курсът предлага 11,5 часа видео по заявка, три статии, 14 ресурси за изтегляне, достъп до целия живот до материалите на курса и сертификат за проучване. Той е предназначен предимно за начинаещи, така че единственият реквизит е да нямате опит с Linux.

Сертифициране на LPI Linux Essentials

Ако имате планове да направите кариера в администрацията на Linux системи или просто искате да разширите познанията си за ИТ, това сертифициране може да ви тласне в правилната посока. Курсът преподава основните компоненти на операционната система Linux и гарантира, че студентите са изложени на всяка от целите на изпита LPI Linux Essentials.

Този курс е съставен от 5 основни теми, обхващащи основите на Linux и софтуер с отворен код, обвивката и интерфейса на командния ред, различните версии на Linux и сравнение с други операционни системи, основен хардуер и познания в мрежата, и сигурност и разрешения. След курса получавате практически изпит и ръководство за подготовка за изпита и други стъпки отвъд получаването на сертификат.

Основи на Red Hat Enterprise Linux

Red Hat Enterprise Linux е една от най-популярните дистрибуции на Linux в корпоративните ИТ отдели. Основи на Red Hat Enterprise Linux осигурява основно въведение в тази операционна система, показвайки как е организирана и демонстрира въвеждащи административни задачи.

Курсът дава солидна основа за овладяване на Red Hat Enterprise Linux от командния ред. В него се учат основни оперативни задачи, полезни както за настолни версии, така и за отдалечени системи.

Темите обхващат достъп до командния ред, управление на файлове, създаване / преглед / редактиране на текстови файлове, управление на локални потребители и групи на Linux, наблюдение на процесите и инсталиране и актуализиране на софтуер.

Основи на Linux за ИТ специалисти

Добре познатите Linux учени диктуват много Linux курсове. Е, това не е така. Основи на Linux за ИТ специалисти е продиктувано от „светски“ ИТ специалисти, които са готови да споделят своя опит в използването на най-често срещаните Linux команди и писането на прости скриптове за черупки за най-често срещаните нужди. Хубавото на този курс е, че учителите и студентите говорят основно един и същ език.

Курсът е ориентиран към студенти по компютърни науки или информационни технологии, специалисти в тестване, софтуерни инженери, разработчици на приложения, инженери на данни, администратори на бази данни и т.н. хакване за получаване на полезна информация за отстраняване на грешки от лог файлове.

Уроци и проекти за Linux

Колекция от безплатни и много специфични уроци в администрацията на Linux. Този курс обхващайте теми като управление на SSL сертификати в CentOS Linux и Apache, репликация на MySQL Master-Slave в Ubuntu, балансиране на зареждане на HTTP и уеб трафик с помощта на Nginx и др..

Преподавателят Джейсън Кенън е автор на Linux за начинаещи и основател на Linux Training Academy. По време на този курс той споделя част от реалния си опит в Linux.

Курсът включва 41 минути видео по заявка, три статии, четири зареждаеми ресурса, достъп до целия живот до материалите на курса и сертификат за проучване.

Урок за Linux

Райън Чадуик, авторът на този урок, обича да преподава на студенти Linux. Той прави това повече от десет години. И едно от нещата, които той учи, е как да бъде мързелив, но творчески – тоест как да сглобява инструменти, за да направи практически всичко, да накара компютърът да върши работата за своя господар.

След като вземете този урок, вероятно няма да сте гуру на Linux, но ще имате правилните знания, за да стигнете до там, ако това е, което искате. Урокът дава основа за това как да използвате терминала и как да използвате командния ред на Linux (Bash). Целта му е да отнеме мистерията, сложността и оскъдицата от командния ред. Урокът има за цел да обясни най-подходящите случаи на използване за командния ред и за GUI.

Linux пътуване

Онлайн, текстово и интерактивно пътуване из областите на Linux. Няма предварително определен път на това пътуване. Можете да преминете директно към интересуващите ви теми: команден ред, разрешения, процеси, пакети, файлови системи, устройства, работа в мрежа, отстраняване на проблеми и др. Или, ако предпочитате, можете да следвате предложената поръчка.

Така или иначе, в този сайт, ще намерите много ресурси и знания, за да овладеете всички аспекти на операционната система Linux. Всяка тема е обяснена подробно, с практически примери и всеки урок има кратък изпит, за да постави знанията си на теста.

Курсът по основи на Linux

Колекция от 55 видео урока на YouTube, вариращи от основни команди за черупки на Linux за начинаещи до виртуализация на ОС, мрежова сигурност и други специфични теми за професионални системни администратори.

Авторът започва да прави тези видеоклипове за приятел, който иска да научи как да стане Linux sysadmin. Първите видеоклипове бяха толкова успешни, че авторът разшири списъка с плейлисти, за да обхване по-широк спектър от теми, инструменти, практически проекти и кариерни съвети.

Видеоклиповете търсят баланс между теория и практика, опитвайки се да дадат теорията, необходима за разбиране на системата под командите, и от своя страна предлагат практически материал, за да научите как да решавате проблеми от реалния свят.

Advanced Linux: Linux ядрото

Д-р Кевин Данкварт приема своите студенти за гмуркане в сърцето на операционната система Linux: Linux ядрото. Този урок предлага необходимите знания, за да се запознаете с ядрото на Linux, както и с механиката на конфигурирането и отстраняването му..

Това не е курс за начинаещи, като се има предвид, че той обхваща разширени теми, като спецификацията на ядрото на Linux, процеса на зареждане и модулите за зареждане на ядрото. По време на уроците ще практикувате техники за конфигуриране на Linux ядро ​​от нулата и изтегляне и търсене на изходния код на Linux ядрото.

Почти всяка глава е последвана от видеоклипове с предизвикателства, които ви предлагат да тествате научените си Linux умения.

Темите включват четене на съобщения на ядрото на Linux, четене и запис на файлове от файловата система proc и sysfs, конфигуриране на GRUB, използване на параметри на командния ред на ядрото, отстраняване на грешки, конфигуриране на нива на изпълнение и т.н..

Опции за обучение за всички вкусове

По това време трябва да имате ясна представа как да започнете да изучавате администрацията на Linux, независимо дали предпочитате да четете книги, да гледате видеоклипове, да посещавате уроци или да четете интерактивни уеб страници. Ако в момента работите в ИТ или планирате да започнете кариера в ИТ, трябва да изберете една от тези опции и веднага да започнете да научавате администрация на Linux.

ЕТИКЕТИ:

 • Linux

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me