Има много кратки имена, използвани в моделите на облачните услуги и понякога може да е объркващо.

Когато започнете работа с Cloud Computing, има много неща да научите. В тази статия ще говоря за някои от популярните модели облачни услуги, които се използват широко и са задължителни за начинаещите облачни архитекти.

Три модела облачни услуги PaaS, SaaS и IaaS са най-важните сред всички, така че ще започна с тях.

PaaS

PaaS означава платформа като услуга.

Тук вашият доставчик на облаци ви предоставя пълната платформа, която да използвате. Когато казвам пълната платформа за използване, това означава, че доставчикът се грижи за всички основни части на инфраструктурата. Например, вашите сървъри се грижат, а виртуалните ви машини се грижат, получавате ви някои предварително определени инструменти, които можете да използвате за изграждане на вашите приложения.

минават geekflare

Някои от предимствата на използването на PaaS са следните.

 • По-бързо развитие и доставка
 • Създаване / внедряване на приложения в движение
 • Лесно надграждащ се
 • Осигурява архивиране, възстановяване и сигурност на данните
 • Лесно достъпен от множество места (от множество екипи)

Ex – App Engine от Google Cloud.

SaaS

SaaS означава Софтуер като услуга.

Това означава, че доставчикът на облак ви предоставя пълен софтуер като сървъри, бази данни, кодове на приложения под формата на услуга.

saas geekflare

Например Gmail, където обменяте имейли, без да се притеснявате какво се случва на заден план. Всичко, което трябва да направите, е да въведете имейла си и той да бъде доставен до местоположението или до лицето, което искате да го достави. Не сте загрижени за това как работи платформата, какви са въпросите за сигурността, какво ще стане, ако сървърът се спусне, къде се съхранява пощата, това не ви интересува..

Доставчиците на услуги ви предоставят пълен софтуер или приложение под формата на услуга, затова тази архитектура се нарича Софтуер като услуга.

Някои предимства:

 • Услуга при поискване
 • Независима платформа
 • Няма нужда да инсталирате нищо
 • Ресурс, управляван от Продавача
 • Налични 24 × 7

Ex – Freshdesk като сервизно бюро и решение за самообслужване.

IaaS

IaaS означава Инфраструктура като услуга.

Определението на инфраструктурата като услуга означава, че само инфраструктурата ви е дадена, всичко останало е нещо, което поставяте по желания от вас начин и след това го използвате. IaaS предлага изчислителна архитектура и инфраструктура, освен това съхранение на данни, сървъри за виртуализация и работа в мрежа.

iaas geekflare

Нека да го обясня с аналогия.

Например, да предположим, че наемате къща, сега собственикът ви дава къща и казва, че я използвайте както искате и ми плащате наема. И така, плащате на собственика за къщата и когато влезете вътре в къщата, осъзнавате, че тя има само легло и маса. Отделно от това, трябва да поставите приборите в кухнята и трябва да настроите къщата по начина, по който искате да я използвате, и тогава можете да продължите напред и да използвате тази къща. По принцип вие настройвате вашата инфраструктура.

По-долу са някои важни характеристики на IaaS:

 • Динамично мащабируем
 • Наети / лицензирани / плащайте, докато отидете
 • Няколко нива на услуги
 • 100% наличност на ресурси
 • Лесен достъп, базиран на GUI или CLI

Ex – Vultr, Kamatera, AWS, GCP

APIaaS

API като услуга се използва за управление на собствени персонализирани API и позволяване на приложенията да се свързват с API на трети страни като Google карта, API за гласово търсене и т.н..

Използва се и при генериране на документация на API, която описва всички функционалности и работа върху API. Той може да бъде споделен с екипа, използвайки този API или API на трети страни.

Използвайки API услуги, приложение може да разговаря с функциите, съхранени в задния ред.

api като услуга geekflare

Ex – Maps, Aviation, SERP

AAAS

AaaS означава Google Анализ като услуга.

Той предоставя софтуер за анализи през облака на модела, базиран на абонамента. Това се превърна в решаващ вариант за бизнеса да заобиколи новите капиталови разходи и лесно да приеме новите изисквания на бизнес процесите.

Можете да използвате AaaS за аналитична прогноза, за анализ на данни, за бизнес анализи, за да намерите информация и тенденции за данните. В тази епоха на Големите данни AaaS е спасител. Той може да почиства, анализира и съхранява прозрения от Big data по мащабируем и рентабилен начин.

Ex – Zoho Analytics

https://www.zohowebstatic.com/sites/default/files/analytics/zblenddata-video.mp4

БАС

BaaS означава Backend като услуга.

Горното изображение е от Cloudflare.

Той се грижи за всички резервни услуги на дадено приложение и разработчиците могат да се съсредоточат само върху писането и поддържането на фронталната страна на приложението. Той предоставя услуги за задния ред като управление на база данни, удостоверяване на потребители, съхранение в облак, хостинг в облака, push известия и т.н..

Ако взема пример за amazon.com, това е един от най-популярните уебсайтове за електронна търговия в целия свят. Това, което виждате като потребител, е приятелски уебсайт или приложение, но много неща се случват в началото. BaaS може да помогне на Amazon със съхранение, управление на потребителите, шлюз за плащания, препоръчителна система, известие на потребителя за най-новите оферти и още много функции.

Ex – Управлявана база данни от DigitalOcean

Данни като услуга

Данните като услуга (понякога наричана също DaaS) е модел на услугата, който предоставя предварително агрегирани и предварително изчислени данни, които могат да дадат по-добра представа и можете да вземате по-добри бизнес решения. Той използва облака за осигуряване на съхранение на данни, обработка на данни за интегриране на данни, услуги за анализ на данни с помощта на мрежи.

Характеристика:

 • По-малко време за настройка
 • Абстрактни сложности
 • Минимален престой
 • Услугите / инструментите се управляват автоматично
 • Рентабилен

Ex – MongoDB

DBaaS

DBaaS означава Database като услуга.

DBaaS се управлява от публични и частни облачни доставчици. Той предоставя функционалности на базата данни като услуга за вътрешни / външни клиенти. Разработчиците на приложения не разчитат на администратори на бази данни за управление на база данни, когато използват Database като услуга.

Предимства от използването на DBaaS.

 • Намалява оперативните разходи
 • По-лесно за разгръщане и управление
 • Поддържа всички размери на бизнеса
 • Платете за това, което използвате
 • Автоматизира операциите с база данни
 • Настройка на клъстери за минути
 • Висока наличност в регионите

Ex – Scalegrid за MySQL, PostgreSQL, Redis, MongoDB

DAAs

DaaS означава Desktop като услуга.

Виртуални десктопи, хоствани над облака на всяко устройство отвсякъде. Той предлага модел въз основа на абонамент и е с много наематели. Подобрява сигурността на данните и повишава отдалечената производителност, тъй като предоставя услуги във всички географии.

Виртуалната десктоп инфраструктура (VDI) има много прилики с DaaS. Разликата между двете е, че инфраструктурата на DaaS е хоствана през облака, докато инфраструктурата на VDI е най-вече разположена на място.

Ex – V2 Cloud

Faas

FaaS означава Функция като услуга.

Той помага да се премахнат сложността на сървърите и осигурява архитектура без сървър. Можете да се съсредоточите върху бизнес логиката и за всичко на заден план се грижи доставчиците на услуги – всичко, което трябва да се притеснявате за разработването на код.

AWS Lambda е пример за FaaS, който е разработен от Amazon. Azure и GCP също поддържа FaaS чрез функциите на Azure и функциите на Google Cloud.

Някои предимства:

 • Премахва сложността, осигурява абстракция
 • Таксуване въз основа само на използване
 • По-бързо развитие
 • Мащабируем лесно
 • Време за предоставяне в милисекунди

Ex – Cloudflare работници

SECaaS

SECaaS означава Сигурност като услуга.

Облачна базирана сигурност, когато приложение или инфраструктура са защитени от облачен доставчик на сигурност (CSBP). Прост пример за сигурност като услуга е антивирусен софтуер, предоставен от организация като Avast, Norton, McAfee и т.н..

Други услуги за сигурност като анти-злонамерен софтуер, защитна стена, тестове за проникване, откриване на проникване, удостоверяване, филтриране на спам, управление на идентичността и достъпа (IAM) са част от SECaaS.

Ex – SUCURI за защитна стена за уеб приложения

заключение

И така, това бяха важните модели облачни услуги, които ще срещате често, докато работите с облачни решения. Продължете напред и изпробвайте всеки от споменатите по-горе модели на облачни услуги, като използвате всеки един доставчик на облачни услуги (AWS, Azure, Google Cloud), за да усетите това.

Ако сте нови в облачните компютри, проверете тези курсове, за да научите.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me