Нека си го кажем. Съществуват всякакви инструменти за мониторинг, но въпреки това престоите и грешките са важен източник на притеснения за бизнеса.

Може ли синтетичният мониторинг да е отговорът?

Мониторингът е изключително критична и необходима част от всеки модерен дигитален бизнес.

Не можете да разчитате на случайното откриване на грешки или да изчакате да се обади разочарован клиент, просто защото разходите за бизнеса са твърде високи.

Бих искал да мога да направя публично достояние подробностите (но договорните задължения ме обвързват), но отблизо виждам как бизнесът губи пазарна позиция от №2 до №20, само защото жалбите на клиентите продължаваха да се трупат. И това беше B2B бизнес, имайте предвид. Ако смятате, че добрият екип за обслужване на клиенти (или екипът за успех на клиента, каквото и да искате да го наречете) би могъл да ги спаси, ще сбъркате – просто твърде много неочаквани грешки в системата продължават да изскачат случайно дори след като бяха поставени корекции.

Защо мониторингът не е достатъчен?

Отговорът на подобни бизнес проблеми е – мониторинг! Да, всички знаят това и вие като бизнес вероятно имате няколко системи за мониторинг.

Но предизвикателството с приложенията в реалния свят е, че пинг и API време дори не прескачат повърхността на приложението. Съвременните приложения са изградени върху транзакции, фунии, влизания и няколко услуги на трети страни и всичко това трябва да работи заедно, а не да работи перфектно в изолация.

При традиционните системи за мониторинг, въпреки че може да имате увереността, че вашият имейл сървър работи и вашият платежен сървър работи, но как да разберете дали платежният сървър може да изпраща транзакционни имейли чрез имейл сървъра?

Приветствайте Синтетичния мониторинг.

Ако сте се мъчили да достигнете до неуловимата обещана земя, в която се сблъскате с проблеми, преди клиентите ви да направят, синтетичният мониторинг е това, от което се нуждаете. Въпреки езотерично звучащото име (и факта, че може да бъде много трудно да се кодирате), Synthetic Monitoring е доста проста идея за обяснение.

Тя включва симулиране на потребителите на приложения под формата на скриптове, които след това преминават през някои предварително зададени потоци от страници, за да се провери дали всичко работи както трябва. Моля, обърнете внимание, че за вашето приложение няма действителна разлика – заявките работят така, сякаш идват от действителен потребител и включват натискане на бутони и попълване на формуляри на страниците точно по начина, по който би направил потребителят.

Създаването и редовното изпълнение на набор от такива тестове ви позволява да отговаряте на следните критични въпроси по всяко време:

  • Системата е вдигната?
  • Подредени ли са всички важни подсистеми?
  • Могат ли клиентите да влязат?
  • Могат ли клиентите да намерят това, което са очаквали, и на правилното място?
  • Прекъснала ли е някоя скорошна промяна на кода част от опита на клиента?
  • Клиентите могат ли да филтрират резултати, да изтеглят отчети и т.н..?
  • Възможни ли са клиенти да извършват плащания?
  • Могат ли клиентите да достигнат до екипа за поддръжка от приложението?

Списъкът ви може да варира, но след като настроите синтетичния мониторинг, ще можете да имате 100% доверие във вашата система по всяко време. Трудно е да се препродаде синтетичен мониторинг, но след като го настроите и стартирате, ще започнете да се чудите как някога сте се справили без него!

Кои са някои от най-добрите налични инструменти за синтетичен мониторинг?

И така, сега, когато сте готови да поемете действителната, реална (или „синтетична“, ако ще ��) такса за вашата кандидатура, ето някои от най-добрите инструменти, които можете да разгърнете и започнете да се възползвате веднага.

Uptrends

Uptrends е красива и богата на функции услуга за синтетичен мониторинг, която си струва да проверите. Някои от функциите, които впечатляват предварително, са снимки на неуспехи (вижте къде точно се счупиха нещата в браузъра), намаляване на честотната лента (вижте как уебсайтът или приложението ви се държи в лоши мрежови условия) и други.

Харесванията на Microsoft и Vimeo използват възходящ тренд, така че сте в добра компания!

Checkly

Checkly твърди, че е най-модерното решение за мониторинг и тестване, което привлече много внимание, особено в общността на JavaScript с клиенти като Vercel и Humio. Можете да наблюдавате потоците от транзакции на сайта в реален браузър, както и да проверявате крайните си точки на API. Единично табло ви показва всичко, което трябва да знаете за правилността и ефективността на приложението си по всяко време.

Това, което наистина харесвам, е как Checkly комбинира много лесна настройка и лекота на използване с мощни инструменти, които разработчиците ще харесат. Checkly използва рамката на Chrome Puppeteer, за да симулира точно взаимодействията с браузър Chrome. За да създадете чековете, можете да се потопите в кода или да използвате Куклен рекордер, разширение за Chrome с отворен код от Checkly с почти 7000 звезди на Github.

Checkly предлага мощен REST API, който ви позволява да организирате и автоматизирате вашите чекове, например, с Terraform. Също така ви позволява да настроите фино зърнесто предупреждение към Opsgenie, Pagerduty или Slack. Всичко в цяло страхотно решение, което виждам най-интересно за съвременните екипи на DevOps.

Ценообразуването започва от 7 долара на месец, което включва 1-минутен интервал за проверка от местата в глобалния център за данни.

Dynatrace

Що се отнася до мониторинга на приложенията, Dyntrace няма нужда от въвеждане.

Което е причината тяхната Синтетичен мониторинг услугата е силно препоръчителна. Това е чудесен инструмент с вградено автоматично разгръщане и автоматично откриване за широкомащабни разпределени системи, а неговите табла за управление и анализ се захранват от най-съвременния AI, който ви помага да прережете шума.

Pingdom

Когато става въпрос за средния бизнес, неговите нужди са по-скоро прости и ясни. Обикновено има само едно приложение и няколко крайни точки за наблюдение, а има само шепа клиентски преживявания, които са критични.

За тези случаи, повечето от най-добрите предложения там са свръхкил, което прави Pingdom моят ясен фаворит както за общ мониторинг, така и за Синтетичен мониторинг еднакъв.

Както можете да видите, създаването на синтетичен тест за мониторинг е просто мъртво в Pingdom и със сигурност ще се насладите на бързото, фокусирано изживяване. Ако все още не сте започнали мониторинг, препоръчвам ви да изпробвате целия пакет, предлаган от Pingdom – със сигурност ще бъдете доволни!

Uptime.com

Uptime е софтуер за уеб мониторинг на предприятието, който включва синтетичен мониторинг.

Техният изключителен вграден редактор, оборудван с полеви предложения, създава подход без код при проверките на транзакциите. Редакторът включва функция за автоматично завършване, която идентифицира конкретни елементи, без да се налага да ги преследва.

Проверките на транзакциите на Uptime са бърз и прост начин да получите критична информация за това какво не работи на вашия сайт и защо. Горещо препоръчвам да го изпробвате.

Apica

Apica е солиден синтетичен мониторинг, предлагащ се от надеждна компания. Тяхната услуга за синтетичен мониторинг включва мониторинг на непрекъснато време, мониторинг на конкурентите, глобален монитор (симулиране на потребители от всякаква география) и други.

Едно ключово предимство, което Apica предлага, е внедряването на място за предприятия, които са чувствителни към поверителността или са под регулаторни изисквания.

Site24x7

Точно като Pingdom, Site24x7 е по-известен като обикновена пинг услуга за наблюдение на времето на приложението, но бях доволен, че видях Синтетичен мониторинг приноси.

Услугата е съвместима с тестовите случаи на Selenium, така че е бонус, ако вече сте използвали Selenium за тестване на браузъра.

Бях впечатлен от тяхната система за уведомяване, която се предлага с програмируеми уеб-куки, заедно с plug-and-play съвместимост с Microsoft Teams, Slack, Stride, HipChat, Zapier и т.н..

AppDynamics

Сега собственост на Cisco, AppDynamics е популярно име в услугите за мониторинг на уебсайтове и API с важен подмножество от браузър Synthetic Monitoring услуги.

Въпреки че офертите са стандартни, има няколко функции, които се откроиха за мен.

Първо е повторно тестване на грешки – веднага щом грешка е противодействана, AppDyanmics я тества отново, за да се увери, че не е фалшив отрицателен; само тогава се изпраща уведомление до вас.

На второ място са частните синтетични агенти, които ви позволяват да разгърнете персонализирани синтетични агенти във вашата инфраструктура, за да покриете крайните случаи или просто проблемите със закъснението на страничните стъпки. Определено си струва да проверите!

Catchpoint

Catchpoint е изключително изчерпателна услуга за синтетичен мониторинг с над 700 глобални тестови локации (повече от всички, на които попаднах, докато изследвах тази статия).

Той се опитва да обхване целия спектър за наблюдение, като проверява за над 20 вида мониторинг и изкопава истинската причина за повреда.

Например, неуспешното качване на файл поради липса на отговор от FTP сървъра или интернет доставчика на клиента или интернет доставчика на вашия бизнес? Независимо дали са популярни протоколи, типове браузъри, свързване на последни километри и т.н., Catchpoint излиза от пътя си, за да предостави истинската, пълна картина.

Нова реликва

Последно в този списък е Нова реликва, което е друга прилична услуга за синтетичен мониторинг, която да проверите.

Той има всички функции, които бихте очаквали в способна услуга за синтетичен мониторинг, макар и само с 18 глобални локации до момента на писане. Така че ако глобалната наличност е ваша грижа №1, това може да не е най-добрият вариант за вас.

Това каза, че образува кокетна комбинация, ако вече използвате други продукти от New Relic, особено Insights.

заключение

Аналогът на синтетичния мониторинг е Реалният мониторинг, който включва записване на грешки на живо и гледане на тях като ястреб. Подобно на предишния, Real Monitoring има своето съществено място – симулациите никога не могат напълно да постигнат хаоса на жива, заредена система.

Особено когато става въпрос за намиране на идеални места за оптимизация, Real Monitoring е единственият ви залог. Както вече посочихме, Real Monitoring играе догонването на клиента и е реактивен начин за справяне с грешки (което, по мое мнение, все още е на километри пред стандартното, което практикуват бизнеса – игнориране на грешки ��).

ЕТИКЕТИ:

  • мониторинг

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me