Чухте за Ansible, но не сте сигурни какво е това? Не се притеснявайте, ще знаете за Ansible през следващите 5 минути.

Какво е отговор?

Ansible е инструмент с отворен код DevOps, който може да помогне на бизнеса в управлението на конфигурацията, внедряването, осигуряването и др. той използва SSH за комуникация между сървърите. Той използва плейбука, за да описва заданията за автоматизация, а плейбукът използва много прост език YAML.

Ansible осигурява надеждност, последователност и мащабируемост на вашата ИТ инфраструктура. Можете да автоматизирате конфигурациите на бази данни, съхранение, мрежи, защитни стени с помощта на Ansible. Той гарантира, че всички необходими пакети и целият друг софтуер са последователни на сървъра за стартиране на приложението.

Да вземем пример; имате версия за отстраняване на грешки на приложение, което е изградено на визуален C ++. Сега, ако искате да стартирате това приложение на компютър, ще трябва да отговаряте на някои предпоставки като DLL файлове на библиотеката на Microsoft Visual C ++ и ще ви е необходим визуален C ++, инсталиран на вашия компютър. Така че, това е частта, в която Ansible ще се увери, че всички тези основни пакети и целият софтуер е инсталиран на вашия компютър, така че приложението ви да може да работи безпроблемно във всички среди, може да е тестова или производствена среда.

Той също така съдържа всички исторически данни на вашето приложение, така че ако по всяко време искате да се върнете към предишната версия или искате да го надстроите, можете лесно да направите това.

Нека разгледаме някои от следните функции.

без агент – Което означава, че няма вид софтуер или какъвто и да е агент, управляващ възела, подобно на друго решение като куклен и готвач.

Питон – Вграден на върха на python, който е бърз и един от здравите програмни езици в днешния свят.

SSH – Много прост протокол за удостоверяване на мрежата без парола, който е защитен. Така че, вашата отговорност е да копирате този ключ на клиента

Push архитектура – Натиснете необходимите конфигурации към тях, клиенти. Всичко, което трябва да направите, е да запишете тези конфигурации (playbook) и да ги избутате наведнъж към възлите. Виждате колко мощно може да бъде натискането на промените към хиляди сървъри за минути.

Настройвам – минимално изискване и конфигурация, необходими за работата му.

Отговорна архитектура

ansible архитектура - какво е ansible

Нека започнем с Обществен / частен облак който е Linux сървърът. Той може да действа и като хранилище за всички ИТ инсталации и конфигурации.

Горната архитектура има куп домакин машини, към които ansible сървърът се свързва и бута плейърите чрез SSH.

То има двигател за безпроблемна автоматизация с помощта на които потребителите могат директно да стартират книга за възпроизвеждане, която се разгръща на хостове. Има няколко компонента в двигателя за безпроблемна автоматизация. Първият е a хост инвентар. Това е списък на всички IP адреси на всички хостове.

На следващо място, има модули. Отговорът идва със стотици вградени модули, а модулите са онези части от кода, които се изпълняват, когато стартирате плейбек. Плейбекът съдържа пиеси, играта съдържа различни задачи, а задачата включва модули.

Когато стартирате книга за възпроизвеждане, модулите се изпълняват на вашите хостове и тези модули съдържат действие в тях. Така че, когато стартирате книга за възпроизвеждане, тези действия се извършват на вашите хост машини. Можете да направите и своите персонализирани модули. Всичко, което трябва да направите, е да напишете няколко реда код и да го направите своя модул и можете да го стартирате по всяко време.

Тогава архитектурата има playbooks. Playbooks тук всъщност дефинира вашия работен процес, защото каквито и задачи да напишете в playbook, той се изпълнява в същия ред, в който сте ги написали. Например, ако сте написали, че първо инсталирате пакет и след това стартирате, ще направите същото. Playbooks са много прости за писане на YAML код. YAML код е много прост език за сериализиране на данни; прилича много на английски.

На следващо място, в архитектурата са плъгини. Приставките тук са специален вид модули. Тези плъгини се изпълняват преди да се изпълни модул на възлите. Приставките се изпълняват на основната контролна машина за целите на сеч. Имате приставки за обратно обаждане, защото това ви позволява да се свържете с различни отговорни събития с цел показване и регистриране. Приставки за кеш се използват за запазване на кеш на факти, за да се избегнат скъпи операции за събиране на факти. Ansible също има плъгини за действие, които са модули отпред и могат да изпълняват задачи на контролера, преди да извикат самите модули.

Архитектурата има приставки за свързване. Не винаги е необходимо да използвате SSH за връзка с вашите хост машини; можете също да използвате приставката за връзка. Например, ansible ви предоставя приставка за свързване на контейнер за докер и с помощта на този плъгин за връзка можете лесно да се свържете с всичките си Docker контейнери и да започнете да конфигурирате веднага.

Това беше всичко за архитектурата. На следващо място, нека ви кажа как точно работи.

Как работи отговорът?

как работи ansible

Ansible работи чрез свързване към възли и изтласкване на малки програми, наречени като ansible модули. След това Ansible изпълнява тези модули по SSH по подразбиране и след това ги премахва, когато приключите.

Отговорният възел за управление е управляващият възел, който контролира цялото изпълнение на Playbook. Това е възелът, от който стартирате инсталацията, и файлът с инвентара предоставя списъка на хоста, където трябва да се стартират модулите. Узелът за управление осъществява ssh връзка и след това изпълнява модулите на хост машините и инсталира продукта. Той премахва модулите, след като са инсталирани. Ето как работи отговорността.

След това може да се интересувате да научите как да инсталирате и конфигурирате Ansible.

Как да инсталирате и конфигурирате отговор в Ubuntu?

заключение

Надявам се сега да имате идея за Ansible, за да започнете. Ansible е смяна на игри в това как управлявате инфраструктурата и ако сте Sysadmin или Developer, можете да проверите това практическо обучение за усъвършенстване на уменията.

ЕТИКЕТИ:

  • Ansible

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me