Ако се използва правилно, в динамично променящия се пазарен сценарий DevOps може да се окаже доста полезен инструмент и процес.

Появи се като модна дума, терминът успя да се превърне в законен курс за инфраструктурно развитие.

От зората на интернет търсенето на центрове за данни и ИТ организации се увеличава значително. Досега основен приоритет стана избягването на всички действия, които въвеждат риск за тези нововъзникващи системи и свързаните с тях бизнес услуги. Просто казано, всяка атака никога не трябва да сваля системата!

По-рано традиционните ИТ отдели включваха методологии, които бяха прословути СЛЕД и изглежда неотговарящи. Дори на големите организации бяха необходими години и десетки милиони долари, за да доставят на пазара нов или също актуализиран софтуер. Първоначално всичко беше планирано до крайно ниво на детайлите и преработено всеки път, когато има коригиране на стратегията през целия процес. В резултат на това конкретни проекти никога не могат да излязат от етапа на планиране.

Днес с бързината на пазара и иновациите тези традиционни модели не са просто устойчиви или конкурентни.

С въвеждането в DevOps бавното и неотговорно ИТ отдел изглежда елиминирано изцяло. Нулевите дефекти, мантра за престой, са основните му предимства. Накратко за разработка на софтуер и операции, подходът на DevOps вече дава възможност на бизнес лидерите по целия свят да се възползват бързо от възможностите на пазара и бързо да реагират на нуждите на клиентите..

В допълнение към това, ангажирайки се с изискванията на крайните клиенти за социални медии и мобилни приложения, означава, че предприятията трябва да предоставят иновативни решения, за да спечелят на пазара. Постоянно слушайки отзивите на клиентите, анализирайки данни и предвиждайки пазарни промени, можете да осигурите убедително преживяване.

За целта ви е необходимо тясно сътрудничество между бизнеса, ИТ и операциите, накратко DevOps!

Сега някога сте изпитвали ситуация, в която нова система се представя добре в тест за приемане от потребителя, но ако е излязла на живо; показва лош резултат?

Сигурен съм, че сте го направили!

Включване на DevOps среда, която се застъпва за разработка и тестване, позволяваща на двата екипа да следят отблизо как едно ново приложение ще се отрази на цялостната среда и съответно да реагират.

Прекъсванията са нещо, което никой ИТ компания не може да си позволи тези дни. Подходът DevOps автоматизира процесите, за да позволи внедряването в производството с минимален или без престой. Работете по цял ден и през цялата нощ с мечта да направите нови услуги незабавен хит не е шега. Това изисква известна настройка и фина настройка, преди да излети наистина. Което означава, че всяка област на вашия бизнес се нуждае от достъп до обратна връзка на клиентите по отношение на продажбите, доставката, развитието и операциите.

Повечето организации наблюдават оперативната ефективност на производствената среда, но с DevOps поведението и производителността на приложението автоматично се тестват, преди да започне да работи.

„Вечнозелените“ бонуси на DevOps

Ако ме помолите да намаля целите на DevOps до една единствена цел; Бих казал автоматизация. Независимо в каква индустрия се намирате, през следващите години ще се сблъскате с някаква автоматизация. DevOps ще продължи да расте:

  • Повече потребители и предприятия разчитат на облачен софтуер – разходите както за частни, така и за публични облаци са се увеличили значително. От появата им и тези фактори продължават да нарастват. Софтуерът, хостван в облак, изисква бързо, отзивчиво внедряване. Това е нещо, което ги кара да са в крак с нуждите на потребителите и бизнеса, без да прекъсват обслужването. И това е причината, поради която приемането на облака от потребители продължава да се увеличава, търсенето на DevOps вероятно ще се увеличи с него.
  • Бизнесът се стреми към по-висока ефективност – Внедряването на DevOps има доказани, впечатляващи резултати. Внедряването на код става по-бързо от всякога, и това също, с по-малко грешки – всичко това заради новите автоматизирани стандарти. Ако добавянето на една позиция към компанията може да подобри производителността чрез двуцифрени цифри, каква компания не би скочила при тази възможност?
  • Техническата конкуренция се увеличава – с все повече компании да въвеждат DevOps практики, за техните конкуренти става още по-важно да въведат подобни (или за предпочитане по-добри) практики. И най-хубавото е, че този трептящ ефект вероятно ще тласне търсенето напред за неопределено време.

Промяна, всички имаме нужда

Да оцелееш и да процъфтиш в този нов свят, развивайки а култура за непрекъснато тестване в рамките на нашата функция, комплиментът и поддържането на по-широка култура за непрекъснато доставяне се превърна в задължително нещо. В днешния сценарий трябва да насърчаваме подхода на съвместна работа и съвместно решаване на проблеми.

Това трябва да доведе до това, което отдавна търсим – участие още от самото начало. Обикновено възприет в този модерен свят за доставка, по-широката култура набляга на изпробването на нови подходи и инструменти и изхвърлянето на онези неща, които не работят / добавят стойност. Нещо, което може да ни помогне при тестване, за да бъдем по-иновативни. Можем и може би трябва да станем по-удобни в експериментирането с нови техники и начини на работа в стремежа да подобрим качеството.

Нови съюзници

С появата на DevOps, множество възможности изглежда работят по-тясно по отношение на експлоатацията. Споделяме цели за защита на производството и клиента от лошо качество и произтичащи от него прекъсвания. Често онези области, за които оперативният екип е загрижен и които искат да се наблюдават отблизо, са области, върху които също трябва да фокусираме качествения си обектив. От обратната страна, инструментариумът и инструментите, които използваме при тестване, също могат да донесат полза на нашите колеги по операциите.

Трансформация

Беше предложено, че е необходимо да се доставят решения. Първо, те имат своя специализъм, може би в разработването или по-вероятно в нашия случай автоматизация на тестовете, проучвателни тестове или управление на тестови данни, но след това, второ, те трябва да имат необходимия общ фокус за доставка от край до край. Това означава, че ще имаме възможността да развием нови умения, да станем по-технични, ако имаме способност / желание, но със сигурност ще се приближим до другите функции.

Това е засега!

Био на автора:

Кибо Хътчинсън работи като технологичен анализатор в Tatvasoft UK. Тя има голям интерес да научи най-новите практики в развитието, така че прекарва по-голямата част от времето си в Интернет, навигирайки се в уникалните теми и тенденции в технологиите.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me