Интегрирана среда за разработка (IDE) е софтуер, който помага при разработването на софтуер. Звучи смешно, нали?

IDE е съвкупност от инструменти и съоръжения, от които програмистите се нуждаят за проектиране и разработка на софтуер. Той осигурява на програмиста среда, в която той може да напише и тества кодовете си.

Защо ИДЕ са толкова важни?

Е, помислете за сценарий – ще направите паста за вечеря. Въпреки че знаете рецептата, но ще ви трябват съставки и подходящи инструменти / оборудване, за да вкарате идеята си в действие. Ще намерите всички необходими инструменти и съставки в кухня. Така че това ще бъде вашето работно място.

По същия начин, въпреки че разработчиците знаят как да кодират, ще им трябва работно място с всички подходящи инструменти. IDE ще предостави на разработчиците тази работна станция. Ето защо ИДЕ са много важни.

За щастие има много софтуер за IDE, от които да избирате, а по-долу са някои от най-добрите, обичани от голям брой разработчици.

BlueJ

За: JAVA

BlueJ е една от най-популярните IDE за програмисти на JAVA. Най-добре е за програмисти, които работят в индивидуален капацитет или които имат създаден малък мащабен софтуер. Той има много интерактивно оформление. Тя позволява на програмиста да тества кода им и да взаимодейства с нови обекти.

Можете да разработвате обекти, като прилагате методи. Можете да тествате стойността им, а също така можете да сканирате визуално кода.

Той е предназначен за учебни цели и има портал от учебни ресурси. Можете да проверите това тук.

Затъмнение

За: С и С++

Затъмнение позволява на програмистите да използват източниците открито. Тя позволява на потребителя да използва някоя от ОС, като Linux, Windows и Mac.

Интерфейсът, предоставен от Eclipse, е един от най-привлекателните му елементи. Той позволява изпускане и влачи функционалност. Можете също така да анализирате кода си, използвайки статичен анализ. Той също така поддържа елементи като отстраняване на грешки и профилиране.

Ако имате нужда от помощ при Eclipse при създаването на Java приложения, проверете това брилянтен онлайн курс.

КОД :: БЛОКИ

За: С и С++

КОД :: БЛОКИ е безплатен инструмент за програмистите на C и C ++. Той може да бъде конфигуриран според вашите изисквания, а неговите плъгини са много гъвкави. Тя ви позволява да програмирате обекти при визуално обектно-ориентиран подход. Нарича се като клас браузър. Той също така поддържа автоматично попълване на кода заедно с отстраняване на грешки.

употреба този онлайн инструмент за програмиране на C и C ++.

Codenvy

За: JAVA

Най-хубавото нещо Codenvy е, че има три различни вариации. Трите вариации са като разработчик, начинание, и екип.

Можете да изберете варианта, който най-добре ви описва. Той предоставя на разработчиците функции като автоматично попълване на кода и подчертаване на синтаксиса. Това е един от малкото IDE софтуер по заявка. Можете да го използвате в Linux, Mac, Windows.

Лесното кодиране, по-доброто потребителско изживяване и поддръжката на Docker са основните му характеристики.

RJ TextEd

За: JAVA, PHP, HTML, CSS

RJ TextEd позволява автоматично попълване на код, заедно със сгъване на код. Можете също да използвате режим на колони, докато използвате този IDE. Той има усъвършенствани цветови подсказки, които лесно могат да се променят между цветните формати. Той има докиращи се панели и също така предлага лента за пояснения. Той предлага редактиране на синтаксис. Това е отличен редактор на текст и източник, който също има поддръжка на Unicode.

GNAT студио за програмиране

За: С и С++

GNAT студио за програмиране е мощен IDE, който предоставя мултиплатформена поддръжка на разработчиците. Той напълно поддържа отстраняване на грешки и профилиране. Освен това е класен браузър, позволяващ на потребителя да прави обектно-ориентирано програмиране. Той също има функция за влачене и спускане.

Най-добрата му характеристика е, че автоматично попълва кода.

Visual Studio Code

За: JAVA

Visual Studio Code може да се използва във всички основни ОС. Той е един от най-добрите IDE за нови програмисти. Той помага на новодошлите да разберат кодирането и свързаните с тях процедури като тагове и синтаксис. Чудесно е да разберете как се работи с грешки. Той има характеристиката на подчертаване на синтаксиса. Той също така поддържа автоматично завършване. Той също има определение на функцията.

Той има и функцията на IntelliSense, която интелигентно автоматично допълва кода, като държи под внимание типа на променливата, която се използва.

Скоби

За: JAVA, Python, Perl, Ruby

Скоби е много лек редактор. Има страхотни визуални инструменти. Той има вградени редактори, които позволяват редактиране на живо. Версията с отворен код е изцяло без разходи. Той предлага и няколко разширения. Той има много удобен и интерактивен потребителски интерфейс. Той също така осигурява режим на разделен изглед.

AWS Cloud9

За: JAVA, C, C ++, Python, Go, Ruby, Perl

AWS Cloud9 поддържа анализ в реално време, заедно със спонтанно редактиране. Той има свойства за отстраняване на грешки. Той подчертава синтаксиса. Можете лесно да разширите функционалността му, като използвате желаните ви плъгини. Можете също да персонализирате външния вид на софтуера във вашия край, като използвате изобилието от теми, които IDE предлага.

CodeLite

За: С и С++

CodeLite осигурява обща поддръжка на разработчиците. Той е безплатен и с отворен код. Той има елемент на отстраняване на грешки от ново поколение. Той също така поддържа профилиране. Той също има вграден RAD инструмент. RAD ви позволява да разработвате и проектирате приложения, базирани на Widget. Той може също да поддържа анализ на кода, като използва статичен подход.

Greenfoot

За: JAVA

Greenfoot IDE е специално проектиран да улеснява средношколците и студентите. Той има интерактивни игри, за да помогне на новодошлите да разберат кодирането по забавен начин. Има анимирана графика и звуци. Студентите могат бързо да разработят 2D графични графики. Той е напълно безплатен. Той също има вградени интерактивни симулации. Единствената цел на този IDE е да помогне за програмирането лесна и забавна задача.

Лека маса

За: JAVA, Python, CSS, HTML

Лека маса предлага много интерактивен интерфейс. Можете лесно да изследвате и разработвате различни приложения без усилие. Програмистът може да го персонализира според техните нужди. Той осигурява мениджър на приставки, за да помогне за управлението на няколко приставки едновременно. Това превръща деклатирането в лесна задача.

NetBeans

За: JAVA, C, C ++, Python, PHP, HTML

NetBeans работи добре с почти всички популярни езици за програмиране. Той осигурява отстъп на линията. Предлага се и на различни езици като английски, руски, японски и китайски. Той също така подчертава изходния код. Работното пространство е напълно изменяемо и програмистът може да го променя според нуждите си. Той също така рефакторира код.

Как да изберем IDE?

  • На първо място, трябва да направите списък с неща, които са ваш приоритет. Важно е, тъй като един програмист може да търси IDE с най-доброто подчертаване на синтаксиса, докато другият може да търси IDE с най-добър интерфейс. Така че, първо трябва да определите нуждите си.
  • Някои критични критерии, които трябва да бъдат включени в списъка ви с приоритети, са подчертаване на синтаксис, отстраняване на грешки, открояване на грешки, интерфейс и статичен анализ на кода.
  • След това оценете различни IDE въз основа на вашия списък с приоритети и изберете този, който ви е най-подходящ.

Защо уеб базирани IDE стават толкова популярни?

Уеб базираната IDE заменя IDE на работния плот, защото те са лесни за използване и по-управляеми. Светът на програмирането все още спори коя форма на IDE е най-добра. Но не можем да отречем едно нещо, че уеб базирани IDE превземат програмистите от буря. Много програмисти преминаха към уеб базирани IDE. Така че едно е сигурно, че уеб базиран IDE е новата тенденция в света на програмирането.

заключение

IDE, независимо дали са базирани на уеб или на десктоп, са много важни за програмиста. Изборът на правилния IDE може да доведе до или да прекъсне вашия опит в програмирането. Изберете IDE според вашите собствени нужди, защото вашите нужди могат да се различават от вашите колеги.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me