Научете за Apache Maven – инструмент за автоматизиране на изграждане

Какво става, всички! Днес ще говорим за Maven.

Ще започнем с бързото въведение и след това ще изброим предимствата на използването му. След всичко това ще видим процеса на инсталиране и след това няколко технически термина, които са от съществено значение за начинаещ. Така че, нека започнем!

Какво е Maven?

Apache Maven е софтуер за управление на проекти и можем да кажем, че е инструмент за разбиране. Той се основава на концепцията за модела на проектния обект (POM) [ще бъде разгледано по-нататък в статиите], Maven може да управлява изграждането, отчитането и документацията на проекта от централна информация.

Apache Maven е инструмент за изграждане и изпълнява задачата точно като Ant, което отново е изключително инструмент за изграждане. Това е софтуерен инструмент за управление на проекти, който дава нова концепция за модела на проектния обект (POM). Maven позволява на разработчика да автоматизира обработката на създаването на оригиналния формат на папките, извършвайки асортимента и тестването и опаковането и разполагането на крайния изход. Той намалява значителния брой стъпки в основния процес и го прави едноетапен процес, за да направите изграждане.

Защо се използва Maven?

В обобщение, Maven опростява и стандартизира процеса на изграждане на проекта. Той безпроблемно се справя с екипното сътрудничество, съставянето, разпространението, документацията и отделните задачи. Maven увеличава повторната употреба, а също така се грижи за повечето задачи, свързани с изграждането. Той работи в помага на много стъпки, като добавяне на буркани към библиотеката на проектите, изграждане на отчети и изпълнение на тестови случаи на Junits, създаване на Jar, War, Ear файлове за проекта и дори много повече неща.

Изключително важен аспект на Maven е целта на хранилищата да управляват jar файлове.

Maven може допълнително да се използва в строителството & управление на проекти, написани на езици като C #, ruby ​​и други езици за програмиране.

Нека да разгледаме следните предимства на Maven.

Конвенция за конфигуриране

 • Конфигурацията му е много минимална.
 • Той има управленски зависимости.

Могат да бъдат постигнати множество / многократни надстройки

 • Автоматизацията го прави лесно.

Управление, тестване и разработка на плъгини

 • Има възможност за стартиране на JUnit и други интеграционни тестове.
 • Това прави процеса на развитие ясен.

Разпоредби за проверка на състоянието на всяка компилация

 • Той избягва непоследователните настройки.
 • Стандартна и унифицирана инфраструктура сред проектите.

Създаване на Maven Environment

Инсталирането на Maven включва следните стъпки:

 • Проверете дали системата има инсталирана Java или не. ако не, тогава инсталирайте Java
 • Проверете дали променливата на обкръжението на Java е зададена или не. Ако не, тогава задайте променлива за околната среда на Java.
 • Изтегли Maven
 • Разархивирайте изтеглянето на maven на едно място в системата.
 • Сега добавете директорията на bin на създадената директория apache-maven-3.6.2 към променливата на средата PATH и системната променлива.
 • Отворете cmd и изпълнете командата mvn -v, за да потвърдите инсталацията.

Това е всичко

За да получите подробните стъпки на инсталацията, следвайте по-долу ръководството за YouTube за настройка на Maven Environment, тъй като не искаме да правим тази статия прости неща за четене и скучни също.

Тъй като това е ръководство за начинаещи, така че трябва да включва технически термини, свързани с MAVEN. Ето няколко неща, които са много важни:

Локално хранилище Maven

Maven Local Repository е наборът, в който Maven съхранява всички файлове или букви от буркани на проекта или зависимости от проекта. По подразбиране името на папката е зададено на “.m2”, а по подразбиране местоположението е “Библиотеки \ Документи \ .m2”.

Централно хранилище Maven

Централният хранилище Maven е местоположението по подразбиране за Maven за изтегляне на всички библиотеки за зависимост на проекта за употреба. За всяка библиотека, включена в проекта, Maven първо поглежда в .m2 папката на Local Repository и ако не намери нужната библиотека, след това търси в Central Repository и зарежда библиотеката в локалното хранилище.

Maven POM

POM е XML файл на Project Object Model, който има информация за проекта и подробности за конфигурация, необходими на Maven за разработване на проекта. Той съдържа стойности по подразбиране за повечето проекти. Някои от структурите, които могат да бъдат определени в POM, са проектните зависимости, плъгини, които могат да бъдат изпълнени и, разбира се, профилите за изграждане.

Елементи, използвани при създаването на pom.xml файл

 • project – Project е коренният елемент на файла pom.xml.
 • modelVersion – Това означава версията на POM модела, с който работите.
 • groupId- Тя предполага идентификатора за проектната група. Той е уникален и най-често ще приложите групов идентификатор, който е свързан с името на основния пакет Java.
 • artifactId – Използва се, за да посочи името на проекта, който изграждате.
 • Версия – Този елемент се състои от номера на версията на проекта. Ако вашият проект е пуснат в различни версии, тогава е удобно да представите версията на вашия проект.

Ключова дума за зависимост

Зависимости са библиотеките, които са необходими на проекта. Подобно на бурканите Log4j, бурканите Apache Poi, бурканчетата Selenium са няколко библиотеки, които са необходими за проекта. Зависимостите в Maven pom.xml се споменават така:

com.companyname.groupname
App-ядрени импровизирам
1.0

Surefire Plugin

Плъгинът Surefire е необходим по време на тестовата фаза на жизнения цикъл на изграждане, за да се реализират единичните тестове на приложение. Той прави отчети в 2 различни файлови формата като обикновен текстов файл, XML файлове и в HTML файлове също. Дори ако използвате Junits Framework или TestNG за отчитане, този плъгин е задължителен за използване, тъй като помага на Maven да намери тестове.

Практическо приложение на Maven

Когато работите върху конкретен проект Java и този проект има много зависимости, надстройки, изискване, тогава работата с всички тези неща ръчно е изключително сложна и трудоемка. По този начин използването на някои инструменти, които могат да работят тези работи е наистина полезно.

И Maven е такъв инструмент за управление на изграждане, който може да изпълнява всички неща като добавяне на зависимости, използвайки classpath за проектиране, автоматично да прави война и jar файл и много нови неща.

заключение

Този инструмент е от полза, когато става въпрос за строителни проекти. Пожелавам ви успех във вашия проект JAVA. Ако търсите видео урок, тогава можете да проверите Курс за катастрофа в Maven.

ЕТИКЕТИ:

 • Отворен код

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me