Текст на котва е моята ключова дума,

Текстът на котвата е връзката, която използваме за обратната връзка,

Текст на котва Ummm? Какво е това?

Какво е текст на котва и как трябва да се използва? Зададох този въпрос на някои новаци в моя кръг и това са отговорите, които получих от тях.

Нищо не е шокиращо от факта, че по-голямата част от новородените дори не разбират какво представлява котва за текст и къде и как трябва да се използва, въпреки факта, че самите те го използват често. Те постоянно го поставят тук-там все още, те нямат теоретични познания за това какво е и как трябва да се използват, за да донесат максимални ползи за класирането на техния сайт.

Това опростено и основно ръководство е написано, за да ви насочи към основите на текста на котвата и как може да се използва за увеличаване на вашите SEO резултати. Така че без да чакате повече, нека се гмурнем вътре.

Какво е текст за котва?

Текст на котва е връзка с възможност за кликване, която вграждате в своите публикации на гости, вашето уеб съдържание или друго място, където оставяте връзката към вашия сайт, като форуми, бизнес профил и раздел за коментари в блогове и др. Въпреки че повечето хора смятат, че текстовете за котва не са толкова значими, колкото преди. Но всъщност те все още имат значение и вие все още трябва да ги използвате стратегически. Те ще имат значение, докато връзките и връзките са свързани с въпросите.

Въпреки това, алгоритъмът на Google актуализира особено Актуализация на пингвините през 2012 г. промени практиките за изграждане на връзки. Актуализацията на алгоритъма накара SEO-ите да направят някои основни промени в стратегията си за изграждане на връзки. Казано по-различно, Google стана по-умен от всякога, за да открие дали сте замесени в някакви неестествени практики за изграждане на връзки. Ако ви хване с червени ръце, той ви удря с изтощително наказание.

И как Google знае това? Просто, чрез вашите котва текстове.

Да предположим, че имате дизайнерска компания, наречена „ABC“, която предлага услуги за графичен дизайн, сега всичките ви връзки не трябва да бъдат вградени в един и същ текст на котва „услуги за графичен дизайн“. В противен случай Google рано или късно ще разбере, че изграждате агресивни неестествени връзки и следователно ще бъдете ударени от наказание.

Какви са видовете анкерни текстове?

Сигурно се чудите дали текстовете за котва наистина се предлагат във вид. Е да. Вместо да използвате един и същ текст за котва отново и отново в публикациите си, можете да използвате различните видове, които ви помагат да разчупите текстовете на котвата в множество варианти.

По-долу сме споменали видовете текстове за котва, които ако бъдат използвани в перфектно съотношение, биха повишили класирането на вашия сайт по-бързо от всякога.

1. Маркови котви

Това са типовете котви, които съдържат вашата марка. Тя може да бъде името на марката сама или с допълнителни думи, включени преди или след. Ето пример за марков текст на котва от Ahrefs.

Маркови котви

2. Котви за голи връзки

Голевите котви за връзки са видовете текстове за котва, където поставяте връзката такава, каквато е, без да я вграждате в някакъв вид текст.

3. Родови котви

Общите котви са основно CTA, в които не използвате нито насочените ключови думи, нито името на марката.

Например:

 • Прочетете тук
 • Натисни тук
 • Посетете нашият уеб сайт

4. Без котва

Това е типът на котвата, който повечето от марките използват. Можете да получите този тип котва, когато получавате връзка чрез изображение (без маркер ALT) или можете просто да го получите, като не включите никакъв текст на котва във вашето съдържание. Ето как изглежда No Anchor.

Без котва

5. Марка с ключова дума

Това е типът на котвата на текста, при който обединявате насочените ключови думи с името на вашата марка.

Ето как изглежда:

 • ABC дизайн на лого по избор
 • Услуги за уеб дизайн на ABC
 • Дизайн на брошура ABC

6. Котви за изображения

Където и да публикувате изображение, не забравяйте да поставите ALT маркер в него. Google ще разгледа този ALT маркер като текст на котва за изображение. В противен случай това би се считало за котва, която не споменахме в предишното заглавие.

7. Котви за частично съвпадение

За този вид котва текст ще използвате вариациите на целевите си ключови думи.

Например:

 • Научете правилния начин да използвате котва текст
 • Прочетете основите на използването на котвени текстове

8. Котви LSI

LSI означава латентно семантично индексиране. Отидете в Google, въведете вашата ключова дума и по-долу ще получите съответните думи за търсене, като въведете заявката си. Това са LSI ключови думи за вашата марка. Например, целевата ми ключова дума са услуги за графичен дизайн. Това биха били LSI ключовите думи, които мога да използвам като целеви текст, различни от целевите ми ключови думи.

LSI котви

9. Точен текст на котвата за съвпадение

Котвите с точно съвпадение са основно ключовите думи, за които сте направили задълбоченото проучване. Например, ако „услугите за графичен дизайн“ са вашата целева ключова дума и използвате точния текст на котва за изграждането на връзки, това означава, че използвате текстове за котва с точно съвпадение. Те са най-мощните, но най-чувствителните ключови думи, които биха могли да повлияят на класирането на вашия сайт както отрицателно, така и положително.

Как трябва да се използват?

Повечето от SEO оптимистите вярват, че ако използват ключовите думи с точно съвпадение, сайтът им ще може бързо да постигне положителните резултати. Напротив, нещата работят обратното.

Котвата за точно съвпадение трябва да се използва в по-малък процент във вашата стратегия за изграждане на връзки. Да, можете да използвате ключови думи с точно съвпадение, но точно когато искате да увеличите бързо профила си. Ако продължавате да ги използвате отново и отново, това ще доведе до отрицателно въздействие върху вашия профил в Google и Google ще приеме, че изграждате неестествени връзки.

По-долу сме споменали ключовите думи въз основа на приоритета, който трябва да им се даде.

 1. Текст на котвата на марката: Използвайте го колкото можете. Това показва на Google, че сте съсредоточени върху изграждането на марка, а не спам в интернет с неестествени ключови думи.
 2. Голи връзки: Отново голите връзки са безопасни, те изглеждат естествени във вашия профил.
 3. Общи текстове за котва: Общите котви или призив към действия не само привличат вниманието, но също така помагат да поддържате профила си здрав и естествен. Използвайте варианти на CTA, не се придържайте към един CTA за всяка връзка.
 4. Изображение и без котва: Чувствайте се свободни да използвате тези ключови думи, тъй като те също няма да ви кацат в каквито и да било проблеми.
 5. Котви за частично съвпадение и LSI: Бъдете много внимателни, когато ги използвате. Уверете се, че не спамвате профила си в Google с много от тях. Направете вариации на целевата си ключова дума и я използвайте по начин, който трябва да изглежда естествен.
 6. Точни мачове за съвпадение: Както беше споменато по-горе, използвайте ги с повишено внимание. Честото използване на котви с точно съвпадение не е добра идея за вашата стратегия за изграждане на връзки.

Какъв трябва да бъде моделът?

Когато ще изградите връзки за вашия сайт за пари. Уверете се, че не следвате модел, който е твърде очевиден, за да може Google да анализира, че сте в състояние да придобиете обратни връзки. Просто бъдете произволни.

Изпратете ритник към вашия уебсайт с текст на котва с точно съвпадение и за следващата връзка отидете на маркова ключова дума. За 3-ти използва LSI или частично съвпадащ текст на котва, след това използвайте общ текст на котва, след това отново използвайте маркова ключова дума и продължете да правите това по случаен начин.

Ключово изнасяне

Не повтаряйте ключови думи подред и продължавайте да разбърквате нещата. Не забравяйте, че Google го ненавижда, когато сте прекалено съвършени с вашите котва текстове и ключови думи. Google очаква, че уебсайтът намира връзките, към които се ангажира да предоставя качествено съдържание на интернет потребителите. Така че не мислете да измамите Google, ако смятате, че можете да го направите, тогава сте оставили под грешно впечатление.

Вместо това не се опитвайте да действате естествено, а просто „бъдете естествени.“ Правете връзки, но не спамете интернет с нежелано и некачествено съдържание. Това ръководство се основава на личен опит и резултатите могат да варират, тъй като всеки уебсайт е различен по един или друг начин.

Въпреки това, като цяло, това ръководство ще ви помогне да вземете по-добри решения относно вашата стратегия за изграждане на връзки.

Биография на автора:

Loius Martin е мениджърът на креативния маркетинг в Invictus Studio в Саутлейк, Тексас. През последните три години се занимава с дигитален маркетинг в САЩ. Loius има богат опит в блоговете и маркетинга, а работата му отразява задълбочен поглед върху маркетинговите тактики на съвременния свят. Можете да го последвате на @ loiusmartin1 в Twitter.

Прочетете също:

 • 7 най-добри SEO стратегии за оптимизиране на уебсайта ви през 2020 г.
 • Избягвайте тези 30 грешки в SEO, които могат да убият вашата класация през 2020 г.
 • Най-добри инструменти за SEO анализ за анализ на вашия уебсайт за 2020 г.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me