Не позволявайте на лошите ботове да поемат вашия сайт и да влияят на бизнес решенията.

Посетителите на уебсайтове не винаги са хора, направени от плът и месо: Понякога са ботове. Ботовете търсят най-вече уеб сайтове, за да събират статистически данни за търсачки като Google и Yahoo, но има и ботове, които събират информация, създават фалшиви акаунти, разпространяват вируси или секции за коментари в спам на автопилот – и това са тези, които могат да нанесат най-голяма вреда.

Внезапното превземане от ботове на сайтове може да бъде превъзходно и е потенциален кошмар за администратора на сайта, който предпочита да управлява чист кораб. Ето как да забележите кои видове ботове правят какво – и няколко практически начина за прогонване на ботове от вашия уебсайт.

Ботове за търсачки срещу спам ботове

Някои ботове са добри, ботовете на търсачките посещават вашия уебсайт, за да регистрират нова информация в търсачките и обикновено искате тези видове ботове да преминават над вашия уебсайт. Това помага на търсачките да индексират вашия сайт сред резултатите му.

Това, което е важно за администратора на сайта, е да идентифицирайте ботовете на търсачките спрямо реалния трафик за да съберем точна картина колко посетители и гледки са хората. Ако имате Google Analytics, погледнете под разширените настройки и можете да разделите ботове на търсачките и човешкия трафик, за да видите как търсачките и хората гледат вашия сайт.

Освен стандартния бот на търсачката, можете също да се сблъскате с различни спам и събиране на ботове. Това са по-опасните, от които трябва да се опитате да се отървете, когато се появят. Понякога те разпространяват вируси; друг път те спам или попълване на сайт с фалшиви акаунти.

Откриване на спам бота 

Ако имате активни спам ботове на вашия сайт, вероятно ще има …

  • Увеличение на новите акаунти, обикновено тези, които или правят няколко спам публикации или изобщо няма такива.
  • Увеличение на коментарите, които нямат нищо общо с коментарите, понякога със или без връзки.
  • Потребителите се оплакват от спам във входящата си поща или в електронната поща.
  • Увеличение на количеството спам, което достига до пощенската кутия за електронна поща, свързана с вашия уебсайт.
  • Понякога ирационално високото увеличение на посетителите на сайта без увеличаване на активността може да показва ботове, които събират информация.

Наличието на лоши ботове може да бъде кошмар, особено когато тяхната работа е да спамват вашия сайт с връзки към вируси или незаконни изображения. Веднага щом забележите знаците, че бот прави нещо различно от индексиране за търсачките, опитайте някои от стъпките по-долу.

Регистрирайте се Удостоверяване

Ако вашият уебсайт включва използването на потребителски акаунти, регистрирането на автентичността може да намали броя на ботовите акаунти, които могат да се регистрират.

Регистриране за удостоверяване използва телефонен номер или имейл адрес, прикрепен към акаунта за „код за потвърждение“, преди потребителят да получи разрешение да се регистрира. Това е лесно за повечето хора, въпреки че твърде много усилия за злонамерения бот на сайта.

Освен това дава възможност на администратора на сайта да знае, че новите акаунти имат легитимен имейл адрес или телефонен номер, прикрепен към него: Повечето фалшиви „спам“ акаунти не.

Използване на Banhammer

Използвайте функциите за забрана и премахване на акаунти на вашия сайт, за да плевите чрез всички нови и стари потребителски акаунти, които може да са ботове.

Освен да спрете новите ботове да се регистрират на уебсайта си, вие също трябва да сте сигурни, че се освобождавате от стари ботове или неактивни акаунти, които не трябва да има. Ще се изненадате колко бързи спам ботове могат да запушат сайт или акаунт в социалните медии – и докато не разгледате списък с потребители, може дори да не знаете, че са там.

Captcha Incorporation

Системата Captcha е проектирана да спира спам ботовете с незначителни сложни задачи, които объркват средния бот в представяне.

Ако забележите прекалено много спам коментари, преминаващи през вашия филтър за коментари, може да е време да включите Captcha в секцията за коментари на вашия уебсайт допълнително. Ще намалите спам ботове и коментари почти моментално, гарантирано.

За сайтове в WordPress може да помислите за използване на решение против спам, като например CleanTalk.

Модерация на коментарите

Проверявайте секцията за коментари на вашия сайт редовно. Тук можете да премахнете спам коментари, които са го направили чрез автоматичните файлове за модериране – и обикновено да забраните на тези потребители.

Настройте ръчно модериране на коментари, ако имате сериозни проблеми с коментирането на ботове и спама. По този начин всеки коментар, публикуван на сайта, означава, че получавате имейл и трябва да одобрите тези коментари ръчно. Може да отнеме известно време, за да модерирате коментарите си ръчно, но понякога това е единственият начин да се гарантира, че разделът ви с коментари е изцяло без ботове и спам.

Промяна на етикети  

Изобилието от спам във вашата пощенска кутия на вашия сайт може да означава, че ботовете са се привързали към маркер, който го позволява. Проблемът обикновено се крие в това страницата за сайта на сайта или дебне някъде вътре формата за контакт на сайта.

Изберете форма за контакт, която крие имейл адреса, на който отиват имейлите. Ако не го направите, всичко, което ботът трябва да направи, за да намери правилния имейл адрес, е да сканира изходния код, където имейл адресът в обикновен текст, а не външен скрипт, до който е по-трудно да стигнете.

Ако страницата ви за страницата изброява вашия имейл адрес във формат, лесно разпознаваем от спам бот („[Имейл защитен]“), Променете го на нещо друго („ адрес [в] домейн [точка] com “) или за допълнителна сигурност, преминете към по-безопасна вградена форма за контакт, като описаната по-горе.

Неактивно и елиминиране на потребител на бот

По същия начин, по който коментарите трябва да бъдат ръчно и редовно преглеждани от администратора на сайта, списъкът на абонатите за електронна поща и неактивните потребители трябва да се проверява и всичко, което не трябва да има, трябва да бъде премахнато. Потребителите на Bot, които са успели да се промъкнат през веригата за удостоверяване на регистрация, са лесни за идентифициране и премахване, въпреки че неактивните потребителски акаунти със само няколко публикации също трябва да бъдат изтрити.

Неактивните потребителски акаунти са или ботове, или са изложени на риск да бъдат поети от ботове: Ботовете не винаги създават нови акаунти, но понякога могат да отвлекат стари и неактивни такива за същата употреба. 

заключение

Надявам се, че прилагайки по-горе, спирате лошите ботове на вашия сайт. Ако използвате CMS като WordPress, Joomla, Drupal и др., Тогава може да помислите и за използване на облачна защита за защита като SUCURI не само за спиране на спам, но и много други онлайн заплахи.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me