Инцидентите с киберпрестъпността се увеличават от година на година – изглежда, че няма забавяне на интернет престъпниците.

С нарастването на криптовалутите, тези киберпрестъпници вече имат нови стремежи и нови мотиви за престъпните си действия в интернет.

Освен това, нарастването на криптовалутите доведе и до създаването на нови видове престъпни дейности. Криптовалутите, Ransomware и различни други подобни действия имат пряка зависимост с нарастването на криптовалутите.

Търговците на криптовалути също са меки цели – защото редица от тях са търговци за първи път, примамвани от огромното покачване на цените, което крипто пазарите трябва да предложат.

Киберпрестъпниците от New Age вече използват тактиката, понякога толкова проста, колкото представянето в Twitter за фишинг техники за векове, за да откраднат криптовалути.

Понякога тези атаки са на по-напреднало ниво, като например борсите за криптовалута, които получават хакерски атаки или атаки за извличане на софтуер.

Нека разгледаме по-подробно как криптовалутите са заплаха за киберсигурността:

Криптовалути и киберпрестъпност

Следват някои от най-разпространените киберпрестъпни дейности, свързани с криптовалутите.

Cryptojacking

Престъпление от ново време, криптиране на криптове е основно, когато уебсайтовете са инжектирани със злонамерен код, който минава за криптовалути, използвайки процесорната мощ на процесора на посетителите на сайта!

Крипто-джакингът се увеличава, а последните случаи с висок профил включват разширение на Google Chrome със стотици хиляди потребители, които са заразени.

Конкретни реклами в YouTube също бяха уловени при изпълнение на този скрипт – причинявайки руднични операции да се стартират, когато рекламата се играе.

рансъмуер

Ransomware съществува от известно време – но с криптовалутите набра темпото. Атаката с откуп, криптира всичките ви файлове, а ключът за декриптиране на тези файлове е с престъпниците.

Не можете да дешифрирате и да получите достъп до файловете на вашия компютър, докато ключът не бъде въведен. Тези киберпрестъпници често изискват откуп, който трябва да бъде платен в криптовалути – и те раздават ключа, след като получат криптовалутите.

Тези атаки са във възход, най-скандалният от които осакатява някои болнични системи в САЩ.

Разменете хакове

Хакерите също се насочват към обмен на криптовалута с все по-голяма честота.

Обменът на криптовалути се хаква от доста време насам – първият е Mt. Gox хак през 2014 г. и най-скорошното е хак Coincheck, който е най-значимият хак за криптовалута за всички времена, където хакерите избягаха с криптовалути на стойност 500 милиона долара.

Страните по света въвеждат по-строги стандарти за сигурност и гарантират, че борсите отговарят на тези стандарти.

Фишинг атаки

Макар че това може да звучи малко староучилище, но и фишинг атаките – причиняват много щети.

Потребителите, които нямат правилна 2FA система, могат да получат достъп до своите кодове за обмен или портфейл на хакери – които лесно могат да се разходят с криптовалутите.

Неотдавнашна атака срещу Binance, най-голямата борса за криптовалута в света, видя използването на фишинг атака – обаче в този случай хакерите в крайна сметка губят пари, но не всеки има такъв късмет!

Представи в Twitter

В едно от най-трудните престъпления, предназначени за привличане на потребители за първи път и лековерни интернет потребители, Twitter ще представи себе си популярни акаунти като тези на Виталик Бютерин, Чарли Лий и Илон Мъск сред другите – като искат 0,2 ETH от потребителите и обещават да изпратят тях 2 ETH в замяна.

Въпреки че това е очевидна измама за повечето професионални потребители – изненадващо е да видите колко хора попадат за това, когато погледнете подробностите за транзакцията на портфейла на conmen!

Как да останем защитени?

Във време, в което киберпрестъпната активност е в разгара си, има а силна нужда от правилна безопасност мерки на място.

Това са няколко прости тактики, които човек може да следва, за да гарантира, че не стават плячка за тези онлайн хищници, които очакват да измамят начинаещите потребители.

Ето няколко съвета, които човек може да следва останете защитени от дейности, свързани с криптовалута в киберпрестъпността:

Не изтегляйте прикачени файлове от неизвестен подател

Съвет за възрастта – никога не изтегляйте прикачени файлове от изпращачи, които не разпознавате или нямате доверие. В миналото тези файлове пренасяха шпионски софтуер, вирус или зловреден софтуер.

Ransomware сега нараства.

Тези прикачени файлове могат да съдържат вредни файлове, свързани с тях – понякога дори безобидно изглеждащо изображение JPEG може да има прикрепен към него откуп.

По-голямата част от отпечатъчния софтуер се разпространява по пощата, което прави изключително важно да изтегляте прикачени файлове само от хора, на които имате доверие.

Не забравяйте, че няма БЕЗПЛАТНИ пари

Колкото и съществено да звучи това – толкова много хора стават жертва на онези мъже в Twitter, преструващи се на Илон Мъск или Виталик Бутерин.

Няма безплатни пари и никой не раздава пари!

Дори гарантирана възвръщаемост на инвестициите измами примамват потребителите като това – молят ги да внесат някаква сума и да получат гарантирана възвръщаемост в замяна.

Всеки, който ви помоли за някакви пари, за да ви върне повече пари, ви обзема!

Настройка на 2FA Security

Необходимо предпазно средство за сигурност – настройката на система гарантира, че дори и паролата ви да бъде компрометирана, хакерите не могат да имат достъп до вашия акаунт и да прехвърлят валутите си, без да имат достъп до друго устройство, което притежавате.

Тази втора форма на удостоверяване може да бъде под формата на Google Удостоверител, имейл или дори текстово съобщение.

След като въведете паролата си, това второ удостоверяване трябва да бъде предоставено преди да влезете.

Не забравяйте да архивирате данните си

Предпазността е по-добра от лечението!

Редовното архивиране на вашите данни е от съществено значение за неговата безопасност, особено файлове, които са от голямо значение.

Дори и в случай атака за откупи да зарази вашия компютър; всичките ви данни остават защитени поради тези редовни архиви.

Използвайте хардуерни портфейли

Докато мерките за сигурност на борсата за криптовалута или която и да е платформа за онлайн съхранение всъщност не са в ръцете на потребителя.

Най-добрият начин да защитите валутите си е като ги съхранявате в хардуерен портфейл.

Хардуерните портфейли са действителни физически устройства, които съхраняват криптовалути в тях – и те могат да останат прекъснати от интернет, когато не се използват – предпазвайки ги от всякакви атаки.

заключение

Освен с киберпрестъпни дейности, криптовалутите са свързани и с други незаконни дейности, като финансиране на терористи и насърчаване на незаконна търговия – нещо, заради което много държави критикуват криптовалутите.

Бъдете в течение с най-новите крипто новини с уебсайтове като Cryptoguard.

Криптовалутите са избран метод на разплащане на пазарите на тъмните мрежи от години.

В допълнение към това – друга основна грижа, която международните правителства имат с нарастването на криптовалутите, е, че това води и до увеличаване на корупцията, както и пране на пари – поради анонимния характер на криптовалутите, парите могат да се съхраняват в различни криптовалути без подходящо разкриване.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me