Киберсигурността е най-загриженият въпрос, тъй като кибер заплахите и атаките прерастват.

Сега нападателите използват по-сложни техники за насочване към системите. Всички хора са засегнати от малки предприятия или големи организации. Така че всички тези фирми, независимо дали ИТ или не-ИТ фирми са разбрали значението на киберсигурността и се съсредоточиха върху приемането на всички възможни мерки за справяне с кибер заплахите.

С играта за кибер заплахи и хакери, организациите и техните служители трябва да направят крачка, за да се справят с тях. Тъй като ние обичаме да свързваме всичко с интернет, това също увеличава шансовете за уязвимости, нарушения и недостатъци.

Изминаха дните, когато паролите бяха достатъчни за защита на системата и нейните данни. Всички искаме да защитим нашите лични и професионални данни и по този начин Cyber ​​Security е това, което трябва да знаете, за да гарантирате защитата на данните.

Така че, нека да бъдем с определянето на термина Cyber ​​Security ….

Какво е киберсигурност?

Киберсигурността е процесът и техниките, участващи в защита на чувствителни данни, компютърни системи, мрежи и софтуерни приложения от кибератаки. Кибер атаките са обща терминология, която обхваща голям брой теми, но някои от популярните са:

  • Системи за подправяне и данни, съхранявани вътре
  • Експлоатация на ресурси
  • Неправомерен достъп до целевата система и достъп до чувствителна информация
  • Прекъсване на нормалното функциониране на бизнеса и неговите процеси
  • Използване на атаки за извличане на софтуер за криптиране на данни и изнудване на пари от жертви

Атаките сега стават все по-иновативни и усъвършенствани, което е в състояние да наруши сигурността и да хакне системите. Така че за всеки анализатор на бизнеса и сигурността е много предизвикателно да преодолее това предизвикателство и да се пребори с тези атаки.

За да разберем необходимостта от мерки за киберсигурност и нейните практики, нека да разгледаме бързо видовете заплахи и атаки.

рансъмуер

Ransomware е програма за криптиране на файлове, която използва уникален стабилен алгоритъм за криптиране за криптиране на файловете в целевата система.

Авторите на Ransomware заплахата генерират уникален ключ за декриптиране за всяка от жертвите му и я запазват в отдалечен сървър. По този начин потребителите не могат да получат достъп до своите файлове от всяко приложение.

Авторите на извличане на софтуер се възползват от това и изискват значителна сума за откуп от жертвите, за да предоставят кода за декриптиране или да дешифрират данните. Но такива атаки имат всяка гаранция за възстановяване на данни, дори и след заплащане на откупа.

Атаки на мрежи

Първоначално Botnets е проектиран да изпълнява специфични задачи в рамките на група.

Определя се като мрежа или група устройства, свързани с една и съща мрежа за изпълнение на задача. Но това сега се използва от лоши актьори и хакери, които се опитват да влязат в мрежата и инжектират всеки злонамерен код или зловреден софтуер, за да нарушат работата му. Някои от атаките на ботнет включват:

  • Разпределени атаки на отказано обслужване (DDoS)
  • Разпространение на спам имейли
  • Кражба на поверителни данни

Атаките с мрежи обикновено се извършват срещу мащабни бизнеси и организации поради огромния си достъп до данни. Чрез тази атака хакерите могат да контролират голям брой устройства и да ги компрометират заради своите зли мотиви.

Атаки в социалното инженерство

Социалният инженеринг вече е често срещана тактика, използвана от киберпрестъпниците за събиране на чувствителна информация на потребителите.

Това може да ви подмами, като покажете атрактивни реклами, награди, огромни оферти и т.н., и да ви помоли да въведете личните си данни и банковата сметка. Цялата информация, която въведете там, се клонира и се използва за финансови измами, измами с идентичност и т.н..

Заслужава да се каже за ZEUS вирус която е активна от 2007 г. и се използва като методи за атака на социален инженеринг за кражба на банкови данни на жертвите. Наред с финансовите загуби атаките на социалния инженеринг могат да изтеглят други разрушителни заплахи за съответната система.

Отвличане на криптовалута

Отвличането на криптовалута е новото попълнение в този кибер-свят.

Тъй като дигиталната валута и минното дело стават популярни, така е и сред киберпрестъпниците. Те са намерили лошата си полза за извличането на криптовалути, което включва сложни изчисления за минна виртуална валута като Bitcoin, Ethereum, Monero, Litecoin и т.н..

Инвеститорите и търговците на криптовалута са меката цел за тази атака.

Отвличане на криптовалута, известно още като „Криптовалута“. Това е програма, предназначена да инжектира кодовите кодове безшумно в системата. По този начин хакерът безшумно използва процесора, графичния процесор и захранващите ресурси на атакуваната система, за да мина за криптовалутата.

Техниката се използва за най-вече монетни монети Monero. Тъй като добивът е сложен процес, той изразходва по-голямата част от ресурсите на процесора, което влияе върху производителността на системата. Също така, това се прави на всички ваши разходи, така че жертвата може да получи огромна сметка за ток и сметка за интернет.

Освен това намалява живота на засегнатото устройство.

Phishing

Фишингът е измамно действие за изпращане на спам имейли, като имитира да бъде от всеки законен източник.

Такива имейли имат силна тема с прикачени файлове като фактура, оферти за работа, големи оферти от реномирани корабоплавателни услуги или всякаква важна поща от висши служители на компанията.

Атаките с фишинг измами са най-често срещаните кибератаки, които имат за цел да откраднат чувствителни данни. Като идентификационни данни за вход, номера на кредитни карти, информация за банкови сметки и т.н. За да избегнете това, трябва да научите повече за фишинг имейл кампаниите и нейните превантивни мерки. Човек може също да използва технологии за филтриране по имейл, за да избегне тази атака.

Заедно с тях 2019 г. ще търси потенциала в биометричните атаки, AI атаките и IoT атаките. Много компании и организации стават свидетели на мащабни кибератаки и няма спиране за тях. Въпреки постоянния анализ на сигурността и актуализациите, нарастването на кибер-заплахата е последователно. По този начин, си струва да се образовате с основи на киберсигурността и нейните реализации.

Ключовата концепция на киберсигурността?

Киберсигурността като цяло е много широк термин, но се основава на три основни концепции, известни като „Триадата на ЦРУ“.

Състои се от конфиденциалност, почтеност и наличност. Този модел е предназначен да ръководи организацията с политиките на киберсигурността в областта на информационната сигурност.

Основите на киберсигурността

Поверителност

Той определя правилата, които ограничават достъпа до информация. Конфиденциалността предприема мерките за ограничаване на достъп до чувствителната информация от кибератаци и хакери.

В дадена организация, на хората се разрешава или отказва достъп до информация според нейната категория, като разрешават правилните лица в отдел. Те също така получават подходящо обучение за споделяне на информация и осигуряване на своите акаунти със силни пароли.

Те могат да променят начина на обработка на данните в рамките на дадена организация, за да осигурят защита на данните. Различни начини за осигуряване на поверителност, като: двуфакторна автентификация, криптиране на данни, класификация на данни, биометрична проверка и маркери за сигурност.

Интегритет

Това гарантира, че данните са последователни, точни и надеждни през своя период от време. Това означава, че данните в рамките на транзита не трябва да бъдат променяни, променяни, изтривани или незаконно достъпни.

Трябва да се вземат правилни мерки в организацията, за да се гарантира нейната безопасност. Разрешенията за файлове и контрол на достъпа на потребителите са мерките за контрол на нарушаването на данните. Също така трябва да има внедрени инструменти и технологии за откриване на всяка промяна или нарушение на данните. Различни организации използват контролна сума и дори криптографска контролна сума, за да проверят целостта на данните.

За да се справите със загубата на данни или случайното изтриване или дори кибер атаките, трябва да има редовни архиви. Облачните резервни копия вече са най-довереното решение за това.

наличност

Наличието по отношение на всички необходими компоненти като хардуер, софтуер, мрежи, устройства и оборудване за сигурност трябва да се поддържа и надгражда. Това ще осигури безпроблемното функциониране и достъп до Данни без да се нарушава. Също така осигурява постоянна комуникация между компонентите чрез осигуряване на достатъчна честотна лента.

Той също така включва избор на допълнително оборудване за сигурност в случай на бедствие или затруднения. Помощни програми като защитна стена, планове за възстановяване при бедствия, прокси сървъри и подходящо резервно решение трябва да гарантират справяне с DoS атаки.

За успешен подход, той трябва да премине през множество слоеве за сигурност, за да осигури защита на всеки компонент на CyberSecurity. Особено включва компютри, хардуерни системи, мрежи, софтуерни програми и данни, които се споделят между тях.

заключение

В една организация, за да се постигне ефективен подход за киберсигурност, хората, процесите, компютрите, мрежите и технологиите на голяма или малка организация трябва да бъдат еднакво отговорни. Ако всички компоненти ще се допълват, много е възможно да се противопоставим на тежката кибер заплаха и атаки.

Ако сте любопитни да научите повече, проверете това пълен курс по киберсигурност.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me