След инсталирането на WordPress в новосъздаден блог на WordPress, много хора забравят да направят някои промени, които ще създадат проблеми за тях в бъдеще. Ако все още не сте създали блог, ето пълното ръководство за това как да създадете WordPress блог.

И така, тук споменах всички неща, които трябва да направите или промените след инсталирането на WordPress или преди да публикувате първата си статия.

Най-важните неща, които трябва да направите след инсталирането на WordPress

Основни настройки

Основни настройки

От таблото за управление на WordPress отворете общата настройка от главното меню за настройки. Тук трябва да промените следните неща:

 • Заглавие на сайта: Напишете името на уебсайта си тук.
 • Лозунгът: Напишете няколко думи за вашия уебсайт.
 • Адрес (URL) на WordPress: Напишете пълния си адрес на уебсайта. Ако вашият уебсайт е активиран за SSL, използвайте Https, а не Http.
 • Адрес на сайта (URL адрес): Тук ще дойде началната страница на вашия уебсайт.
 • Имейл адрес: Използвайте имейл адрес, който искате с потребителския си профил. Той ще ви помогне в случай, че забравите паролата на потребителския си акаунт.
 • членство: Ако искате някой да създаде акаунт на вашия уебсайт, поставете отметка в това поле, в противен случай го оставете празно.
 • Роля по подразбиране за нов потребител: Ако сте проверили горната опция, тук посочете ролята на ново регистриран член. Можете да го изберете от абонат, сътрудник, автор, редактор и администратор. Никога не избирайте администратора тук. Ако изберете тук администратор, всеки може да създаде акаунт на вашия уебсайт и може да направи всичко на вашия уебсайт.
 • Език на сайта: Изберете тук вашия език на уебсайта.
 • Дата, час и седмица започват от: Дата, час и седмици за настройка започват според вашата часова зона.

Прочетете също, как да промените потребителското име на администратора на WordPress (3 различни начина)

След като промените всички горепосочени неща, не забравяйте да кликнете върху бутона Запиши.

Настройки за писане

Настройки за писане

Отидете в Настройки > След това пишете променете следните неща:

 • Категория на публикацията по подразбиране: Задайте тук категорията си по подразбиране. Всеки път, когато публикувате статия, тя ще се показва в тази категория по подразбиране. Можете да създавате различни категории от публикации > Категории.

Не е необходима друга промяна в настройките за писане.

Настройки за четене

Настройки за четене

Отидете в Настройки > След четене променете следните неща:

 • Началната ви страница показва: Ако искате да покажете най-новите си публикации в блога на началната страница на уебсайта си, изберете „Вашите най-нови публикации“, а ако искате статична начална страница, след това изберете „Статична страница“. Тук трябва да споменете началната и блог страницата.
 • Страниците в блога се показват най-много: Изберете броя публикации, които искате да покажете на всяка страница в блога.
 • За всяка статия в емисия покажете: Тук изберете “Пълен текст” “
 • Видимост на търсачката: Премахнете отметката от това поле, за да може уебсайтът ви да започне да индексира в Google. Ако сте поставили отметка в това поле, вашият уебсайт няма да бъде индексиран в Google.

Настройки за дискусия

Настройки за дискусия

 • Настройки на статията по подразбиране: Поставете отметка само в „Позволете на хората да публикуват коментари за нови статии“.
 • Други настройки на коментарите: Проверете следните две опции:
  • Авторът на коментара трябва да попълни име и имейл
  • Активирайте дълбочината на нишковите (вложени) коментари
 • Изпратете ми имейл всеки път: Тази опция е само за получаване на известие по имейл всеки път, когато получите коментар за някоя публикация в блога. Ако искате някакъв имейл, поставете отметка и в двата поле, иначе го оставете празно.
 • Преди да се появи коментар: Ако искате всеки коментар да бъде модериран, поставете отметка в първото квадратче. И ако искате този автор на коментари, може да го коментира и публикува незабавно с модерация, след като първият му коментар бъде одобрен, след това проверете втората опция.
 • Аватарите: Ако искате да покажете аватари за вашия профил и други автори на коментари, поставете отметка в квадратчето. Ако не искате да покажете, премахнете отметката от квадратчето. Ако поставите отметка, изберете кой тип аватар искате да покажете от дадените аватари. Включва и Gravatars, които ще покажат Gravatar на всеки човек.

Настройки за постоянна връзка

Настройки за постоянна връзка

Отидете в Настройки > След това препратките променят следното:

Има много различни структури на URL адреси за публикации в блогове. Но „Име на публикацията“ е най-доброто за SEO цели. Така че изберете „Име на публикацията“, след което кликнете върху запазване.

Настройките за поверителност

Настройките за поверителност

Запазването на страница за поверителност е необходимо. Ако вече сте създали страница за поверителност, тогава я изберете, в противен случай създайте нова страница за поверителност, като кликнете върху бутона „Създаване на нова страница“.

Качете логото и иконата на уебсайта

Лого и икона на уебсайта

Създайте лого и икона на уебсайт за вашия уебсайт. Иконата трябва да е във формат ICON, а изображението да е във формат PNG. Стандартният размер на иконата е 512 * 512 пиксела.

Инсталирайте WordPress Theme

Използването на най-добрата тема на WordPress е необходимо за успеха на бизнеса и може да се постигне чрез получаване на най-доброто потребителско изживяване и SEO на вашия уебсайт.

Тук можете да намерите най-добрите WordPress теми, които можете да инсталирате на вашия уебсайт. Тези теми са супер бързи SEO оптимизирани. Препоръчвам ви да изберете от първите две теми на WordPress: Genesis и Astra.

Изтрийте нежеланите теми за WordPress

Изтрийте темата на WordPress

След като инсталирате избраната тема, след това изтрийте нежеланите теми. За да изтриете всяка тема на WordPress, щракнете върху „Подробности за темата“, след което щракнете върху изтриване.

Изтриване на публикации по подразбиране

След инсталирането на WordPress, проверете публикациите си. Ако откриете вече публикувани публикации като “Hello World” или други, след това ги изтрийте.

Създайте за нас и се свържете с нас страници

За нас и страниците за връзка са необходими за всички уебсайтове. Те предоставят информация за вашия бизнес уебсайт и информация за контакт. Те също така увеличават доверието на посетителите на вашия уебсайт.

Инсталирайте препоръчителни приставки за WordPress

1. Акизмет Антиспам (За блокиране на спам коментари):

След като публикувате някоя публикация, след известно време, ще започнете да получавате много коментари по тези блог публикации. Повечето от тях са коментари за спам. За да блокирате тези спам коментари, можете да използвате плъгина Akismet Anti Spam.

Този плъгин се инсталира по подразбиране с WordPress, така че не е необходимо да го инсталирате. Трябва само да го активирате, като получите ключ за активиране. Можете да го получите безплатно, като се регистрирате на техния уебсайт.

2. Yoast Plugin (За SEO цели):

Оптимизацията на търсачките е необходима, за да може всеки уебсайт да се класира добре в резултатите от търсенето с Google. Yoast е един от най-добрите SEO плъгини, който ще ви помогне лесно да оптимизирате вашия уеб сайт и съдържание. Той също така създава XML Sitemap, така че не е необходимо да инсталирате отделен плъгин за сайта на сайта.

3. WP ракета (за кеширане на уебсайтове):

Днес уебсайтовете с най-бързо зареждане се класират добре на резултатите от търсенето с Google. WP Rocket, която е една от най-добрите кешинг плъгини, има много функции като кеширане на уебсайтове, lazyload за изображения, оптимизация на базата данни и много други. Това ще направи вашия уеб сайт много по-бърз, отколкото си мислите. Затова горещо ви препоръчвам да използвате WP Rocket за подобряване на скоростта на вашия уебсайт.

4. BackWPup (За архивиране на уебсайтове):

WordPress е високо сигурна платформа за създаване на уебсайт. Все пак в някои случаи уебсайтът ви може да бъде сринат. В този случай трябва да имате резервно копие на уебсайта си. BackWPup плъгин ще ви помогне при създаването на ръчно архивиране на база данни, когато имате нужда. Така че архивирайте базата данни на уебсайта си на всеки няколко дни, като използвате този плъгин.

5. WP форми (За формуляри за контакт):

Ако искате посетителите на вашия уебсайт да се свързват лесно с вас, тогава ви е необходима форма за контакт. Можете да създадете много удобна за потребителя и проста форма за контакт с помощта на плъгин WP Forms, който е един от най-добрите плъгини за контактни форми.

Настройте акаунта в Google Analytics

След като инсталирате всичко и направите всички промени, както беше споменато по-горе, сега трябва да създадете акаунт в Google Analytics. В Google Analytics ще намерите всички подробности за посетителите на вашия уебсайт.

В Google Analytics можете да проверите активни потребители в реално време на уебсайта си, колко посещения във вашия уебсайт по всяко време, местоположения на посетители и много други. Можете да създадете акаунт в Google Analytics от тук.

Настройка на акаунт за уеб администратори

Webmaster е инструмент, който ще ви помогне при намирането на класацията на уебсайта, импресиите, кликванията, грешките, ръчните санкции, мобилната използваемост, връзките и много други. С помощта на инструмента за уеб администратори можете да създадете маркетингова стратегия на уебсайта си, за да я направите по-добра в бъдеще. Можете да създадете акаунт за уеб администратори от тук.

За повече оптимизация на вашия уеб сайт, можете да проверите следните наши статии:

 • Как да скриете вашата страница за вход в WordPress
 • Как да мигрираме WordPress сайт към нов хост
 • 12 Трябва да имат приставки за WordPress за блогъри
 • 5 най-добри приставки за сигурност на WordPress
 • 5 най-добри приставки за оптимизатор на изображения
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me